Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dom i ogród

Gotowanie z dzieckiem

Kosą po patelni 14 kwietnia 2017
Poleć

Dziecko gotujące w kuchni to dla wielu osób wydarzenie na miarę zrzucenia bomby na Pakistan. Bałagan, wieczne pytania co gdzie jest a efekt czasem niejadalny i sprzątanie na pół dnia. Armagedon jednym słowem. Jednak czy tak musi być? Jakiś czas temu, zacząłem namawiać Amelię do wspólnych atrakcji kuchennych i teraz sama wybiera przepisy, które później z lepszym lub gorszym skutkiem razem robimy. Jest z siebie później bardzo dumna i wcina to co zrobiła jak małpka kit – więc efekt jest super a i radości wiele.

Gotujcie razem
Łatwym sposobem na utrzymanie porządku (no powiedzmy ogarnięcie rozpierduchy) jest pomaganie dziecięciu w rozwoju jego pasji. Na hasło: „ugotujmy coś razem”, dzieci zazwyczaj reagują pozytywnie bo raz, że jest to zabawa, dwa że okazja by spędzić czas razem. Nie chodzi o to by dziecko pilnować na każdym kroku, ale by wspierać je w czynnościach, które stanowią problem. Uwierzcie, że czas zmarnowany na sprzątanie, jest taki sam jak na współne gotowanie i nie wywołuje w nas myśli karalnych.

Gotując razem uczymy również dziecko jak robić to łatwiej podpowiadając różne ciekawostki, więc dochodzi element edukacyjny, jak również dbamy o to by zachowywało porządek. Nie może zabraknąć też elementów wspólnej zabawy bo stanie się to nudne i zabawa w chlapanie ciastem naleśnikowym po ścianach może pod Twoim czujnym okiem zamienić się w robienie śmiesznych ludzików naleśnikowych na patelni z korzyścią dla wszystkich.

Czuwając też nad pociechą mamy pewność że nie spali pół kuchni lub się nie poparzy. Nawet banalne kanapki robione razem mogą stać się wydarzeniem i zrobienie kolorowych kanapek, które uśmiechają się z talerza sprawi, że zjemy je nawet sami z o wiele większą chęcią.

Dobór dań
Nie każdy przepis dziecku pasuje ani nawet nie jest odpowiedni technicznie by go dziecko robiło. Dodatkowo, niektóre rzeczy są nudne w przygotowywaniu, bo albo 5 min. szykowania i 3 godziny pieczenia albo szykowanie przez pół dnia a potem nie masz siły by to zjeść. Jeśli zaczynasz współną przygodę w kuchni z dzieckiem postaraj się by miało z tego radochę i sugeruj przepisy, które wiesz jak wykonać. Fajnie jest też dać dziecku wybór z kilku potraw jakie możecie zrobić i wcześniej to przygotować. Idealne na początek są proste przepisy jak kanapki podane w ciekawy sposób, śmieszne ciastka ucierane wielką pałką, lub sałatki (jeśli dziecko już umie posługiwać się nożem, jeśli nie pokroisz składniki a pozwolisz dobrać je dziecku i mieszać – zawsze jest jakieś wyjście).

Musimy dobierać też poziom trudności potraw do jego wieku bo wiadomo, że nie damy 3-latkowi noża by pokroił marchew – marchew pokroi ale i siebie też!. Niestety oczy musimy mieć wokół głowy i jeśli zlecamy dziecku coś to nadzorujemy czy poprawnie to robi. Nie rzucamy się sami z rękami jak widzimy, że coś źle idzie tylko wykazujemy się cierpliwością poprawiamy i sugerujemy co ma robić. Daj zrobię to sam(a) – nie działa!!!

Radosna twórczość
Ważny też jest element twórczy, jeśli masz przepis na ciastka okrągłe wycinane np. kieliczkiem, to czemu wcześniej nie kupić wzorów do wycinania i zrobić serduszka, księżyce itd. Dekorowanie potraw jest też świetną okazją do zabawy i rozwijania zdolności plastycznych Twojego dziecka.

W miarę jak dziecko będzie coraz bardziej sprawnie radzić sobie w kuchni, możemy robić rzeczy trudniejsze. Jeśli już nabierze nawyków zachowywania porządku po sobie i poczujemy się bezpiecznie, możemy udostępnić kuchnię dziecku mówiąc: dziś to tylko Twoja potrawa. Efekt: duma i radość.

Podsumowując przez wspólne gotowanie wprowadzisz dziecko w kolejny krok ku samodzielności, dasz mu swój czas i zapewnisz dodatkowe atrakcje. Zrobisz to bez stresu i z uśmiechem na ustach. A radośc na twarzy Twojego dziecka – bezcenna.

Smocznego i miłej zabawy.
Karol

zdjęcie: MiniMili – Fotografia dziecięca

P.S. Dziś właśnie postanowiliśmy robbić wspólnie ciasta na święta i w wyniku miksowania miałem pół kuchni w oleju zmieszanym z wodą :)))) Czasem to nadal wybuch bomby a nie gotowanie.

Tagi dziecko, gotowanie, porady
Kosą po patelni 14 kwietnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Następny wpis Pierś z kurczaka w sosie mlecznym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zobacz także:

Najlepsze pieczywo śniadaniowe – 2 pomysły na niebanalne śniadanie!

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pieczywo bezglutenowe

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Wiśnie i czereśnie

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 29 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?