Wakacje z kamperem to coraz popularniejsze rozwiązanie wśród polskich rodzin. Jest to na pewno niezwykła przygoda, dzięki której możemy dowolnie przemieszczać się i spędzać czas jak tylko chcemy. Tak naprawdę, wakacje z kamperem nie wymagają wielu przygotowań. Nie musimy dokładnie zaplanować wyjazdu, noclegów itp. Wystarczy tylko zarezerwować auto w interesującym nas terminie, a gdy przyjdzie czas- spakować się i ruszyć w drogę.
Dom na kółkach
Kamper to wyjątkowy pojazd. Wyruszając nim w trasę, tak naprawdę mamy dom zawsze przy sobie. Nie musimy martwić się o to, gdzie będziemy dzisiaj spać. Pod ręką dostępna jest również kuchnia, a także miejsce gdzie wspólnie można spędzić czas i chwilę odpocząć, gdy akurat pogoda nie pozwala na to, by cieszyć się świeżym powietrzem.
Domowe jedzenie
Często wyjeżdżając na urlop zamiast domowego obiadu korzystamy z różnego typu restauracji i barów. Jednak przychodzi taki moment, że zaczynamy tęsknić za domowym jedzeniem. I co wtedy? Kuchnia, jaką mamy do dyspozycji podróżując kamperem nie jest oczywiście taka, do jakiej przywykliśmy w domu. Niektórzy decydują się na wcześniejsze przygotowanie dań oraz zamknięcie ich w wekach, aby później tylko podgrzewać. Rozwiązanie doskonałe, jeśli nie chcemy tracić czasu na przygotowywanie posiłków.
Czy na kamperze da się gotować?
Oczywiście, że tak. W końcu kamper to samochód-dom, więc posiada także kuchenkę. A jak jest kuchenka, to da się na niej gotować. Planując podróż nie zapomnijmy jednak o zakupie odpowiedniej butli z gazem, gdyż bez tego nie będzie ona działać.
Co ugotować?
Ze względu na ograniczoną powierzchnię, gotując w kamperze lepiej zdecydować się na przyrządzanie dań prostych, najlepiej jednogarnkowych. Doskonałym rozwiązaniem, bo szybkim, a jednocześnie prostym do przygotowania będą dania makaronowe. Genialne w prostocie, ale również pozwalające na przygotowanie dań różnorodnych. Sosy mogą być oczywiście z dodatkiem warzyw oraz mięsa, duszone na patelni, pomidorowe, carbonarra oraz inne, według smaku. Doskonale sprawdzą się również dania typu leczo czy strogonoff, chociaż w tych przypadkach czas przygotowania będzie zdecydowanie dłuższy. Ale da się! Bez problemu przygotujemy także śniadanie lub kolację “na ciepło”. Grzana kiełbasa czy jajecznica. Tak naprawdę, podróżując kamperem, jeśli chodzi o kwestię kuchni i gotowania jedyne co nas ogranicza to tak naprawdę własne chęci.
Gdy wyjeżdżamy na wakacje kamperem, poza kwestiami związanymi z planowaniem trasy czy ułożeniem wyjazdowego menu, warto pomyśleć także o kwestiach bezpieczeństwa, skorzystać z oferty best motorhome insurance i ubezpieczyć pojazd na wypadek nieszczęśliwych zdarzeń losowych.
Również już od jakiegoś czasu podróżuję po Polsce kamperem. Akurat udało nam się go kupić w sezonie wakacyjnym. Znaleźliśmy go na jednym z portali ogłoszeniowych. Za niedługo wybieramy się na kolejny wypad – tym razem jedziemy nim na kilka dni nad jezioro wraz z rodziną. Dzięki za poradę dot. gotowania dań jednogarnkowych! Faktycznie w takim kamperze jest ograniczone miejsce co do przygotowywania bardziej skomplikowanych posiłków.