w

Góralskie smaki w pełnej krasie – tego trzeba spróbować w Zakopanem!



Oscypek rzecz jasna to pierwsze co przychodzi na myśl o Podhalu, ale ono słynie z wielu pysznych regionalnych potraw, jak choćby kwaśnica. Golonka, żeberka, w ogóle mięsa, a poza tym moskole i bryjka.

Górale mają coś jeszcze, co cieszy kubki smakowe turystów. Są to wędliny, boczki, kiełbasy różnej maści, wyrabiane według tradycyjnych receptur. Oparte na tym co daje ta ziemia i co wychowało się na tej ziemi. Obecnie można próbować wielu smaków, podczas jednego śniadania w Zakopanem. Tak, śniadania, to oferta dla głodnych turystów w domkach i apartamentach bez wyżywienia!

Prosta kuchnia, najsmaczniejsze jedzenie

Kuchnia góralska oparta jest na prostych daniach, choć dziś suto zastanawione stoły nie wskazują na ubogi tryb życia górali w dawnych czasach. Wystarczy jednak spojrzeć na bryjkę czy moskole i wszystko staje się jasne. Placki z blachy to proste i szybkie danie z ugotowanych ziemniaków. Natomiast bryjka powstaje z mąki, wody i mleka. Po wyłożeniu na talerz dodaje się omastę.

To najprostsze kuchnie, które wyrastały wśród ludów, które musiały rządzić oszczędnie tym, co miały, stworzyły najsmaczniejsze rozwiązania. Mało tego, te potrawy są nie tylko zdrowe, ale też pożywne.

Śniadania na zamówienie

W Zakopanem zawsze czegoś brakowało o poranku, gdy wynajęty pokój był bez wyżywienia. Knajpki, karczmy otwierają się koło południa. Co prawda sklepów nie brakuje, ale bułka z wędliną od producenta z drugiego końca Polski nie jest dobrym pomysłem. Czy po to jedziemy w góry, by kupować to co na co dzień?

Śniadanie z dowozem to odpowiedź na potrzeby turystów z noclegami w apartamentach i domkach bez wyżywienia. Co przemawia za nimi?

  • Kilka zestawów do wyboru. W tym zestaw wegetariański, na słodko i typowo regionalny.
  • Usługę oferuje firma, która posiada bazę hotelową oraz gastronomiczną, potrawy są przygotowywane przez kucharzy z doświadczeniem.
  • Regionalne produkty. Śniadania Zakopane to sposób na spróbowanie wielu wyrobów od lokalnych rolników.
  • Na ciepło. Śniadania serwowane są w wersji na ciepło i zimno. Turysta otrzymuje zarówno coś na ciepło jak i na zimno.
  • Na terenie Zakopanego i Kościeliska dostawa bez kosztów.
  • Zamówienie online- szybko i bezpiecznie.

Lokalne produkty, różnorodność i konkretna porcja zaspokoją głód najbardziej głodnych turystów. Jak wiadomo w górach najbardziej chce się jeść zaraz po przebudzeniu.

Śniadanie dostarczane jest pod wskazany adres. Dzięki hermetycznemu opakowaniu zachowuje swoją temperaturę.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze