Kosą po patelni Przepisy Mięso Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem

Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem

0

Gołąbki to klasyk sam w sobie. Nie wymagają jakiś poematów na ich cześć, że pyszne że cudowne... gołąbki takie są i bez gadania. Teraz jest moda na ich urozmaicanie i różne wersje z kapustą, bez kapusty, z kapustą w środku. Ja jednak najbardziej lubię te klasyczne z sosem pomidorowym, mięsem i ryżem. A Wy jakie lubicie najbardziej?

Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem

Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
  2. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
  3. Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka i gotujemy koło 10 minut.
  4. Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
  5. W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, przyprawy, pietruszkę i podsmażoną wcześniej cebulę. Całość dokładnie mieszamy rękami.
  6. Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
  7. Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
  8. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo.
  9. Całość zalewamy bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja jeszcze do sosu wkrajam sobie marchew w drobną kostkę ale to już inwencja.
  10. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
  11. Sos można też wcześniej zagęścić łyżką mąki ale wtedy przed zalaniem bulionem podgrzewamy go z przecierem i mąką w osobnym naczyniu i dopiero zalewamy gołąbki.
  12. Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/golabki-klasyczne-w-kapuscie-z-miesem-i-ryzem/


Ratujmy klasyki

  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Barszcz czerwony z uszkami

    Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam …
  • Sałatka z ryżu, sera i warzyw

    Niezwykle prosta w konstrukcji sałatka z ryżu, sera i warzyw, a konkretnie z groszku, papr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
  • Barszcz czerwony z uszkami

    Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Opieńki marynowane

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…