w , ,

Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem



Gołąbki to klasyk sam w sobie. Nie wymagają jakiś poematów na ich cześć, że pyszne że cudowne… gołąbki takie są i bez gadania. Teraz jest moda na ich urozmaicanie i różne wersje z kapustą, bez kapusty, z kapustą w środku. Ja jednak najbardziej lubię te klasyczne z sosem pomidorowym, mięsem i ryżem. A Wy jakie lubicie najbardziej?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 osób
Jak wykonać przepis na – Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem

Potrzebne składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej

Sposób wykonania

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
  • Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
  • Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka i gotujemy koło 10 minut.
  • Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
  • W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, przyprawy, pietruszkę i podsmażoną wcześniej cebulę. Całość dokładnie mieszamy rękami.
  • Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
  • Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
  • Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo.
  • Całość zalewamy bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja jeszcze do sosu wkrajam sobie marchew w drobną kostkę ale to już inwencja.
  • Gotujemy na wolnym ogniu około godziny aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
  • Sos można też wcześniej zagęścić łyżką mąki ale wtedy przed zalaniem bulionem podgrzewamy go z przecierem i mąką w osobnym naczyniu i dopiero zalewamy gołąbki.
  • Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze