Potrzebne składniki
- 1 główka białej kapusty
- 600 g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 100 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1 spora marchewka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1,5 litra bulionu
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej
Sposób wykonania
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
- Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
- Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka i gotujemy koło 10 minut.
- Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
- W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, przyprawy, pietruszkę i podsmażoną wcześniej cebulę. Całość dokładnie mieszamy rękami.
- Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
- Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
- Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo.
- Całość zalewamy bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja jeszcze do sosu wkrajam sobie marchew w drobną kostkę ale to już inwencja.
- Gotujemy na wolnym ogniu około godziny aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
- Sos można też wcześniej zagęścić łyżką mąki ale wtedy przed zalaniem bulionem podgrzewamy go z przecierem i mąką w osobnym naczyniu i dopiero zalewamy gołąbki.
- Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!