Kosą po patelni Przepisy Mięso Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem

Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem

10 minuty czytania
0
0
2,482

Gołąbki to klasyk sam w sobie. Nie wymagają jakiś poematów na ich cześć, że pyszne że cudowne... gołąbki takie są i bez gadania. Teraz jest moda na ich urozmaicanie i różne wersje z kapustą, bez kapusty, z kapustą w środku. Ja jednak najbardziej lubię te klasyczne z sosem pomidorowym, mięsem i ryżem. A Wy jakie lubicie najbardziej?

Gołąbki w kapuście z mięsem i ryżem

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 600 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki drobno posiekanej

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
  2. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy ją i wycinamy głąb ze środka.
  3. Wkładamy ją wyciętą stroną do dołu do dużego garnka i gotujemy koło 10 minut.
  4. Wodę odlewamy i studzimy kapustę.
  5. W tym czasie do mięsa w osobnej misce dodajemy ryż, przyprawy, pietruszkę i podsmażoną wcześniej cebulę. Całość dokładnie mieszamy rękami.
  6. Rozdzielamy ostrożnie liście kapusty odcinając nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści.
  7. Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka.
  8. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo.
  9. Całość zalewamy bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja jeszcze do sosu wkrajam sobie marchew w drobną kostkę ale to już inwencja.
  10. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny aż kapusta zmięknie. Jak będzie mało płynu podlewamy wodą lub bulionem.
  11. Sos można też wcześniej zagęścić łyżką mąki ale wtedy przed zalaniem bulionem podgrzewamy go z przecierem i mąką w osobnym naczyniu i dopiero zalewamy gołąbki.
  12. Podajemy z ziemniakami lub chlebem.


Ratujmy klasyki

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…