Kosą po patelni Przepisy Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

8 minuty czytania

Szczerze robiłem gofry chyba pierwszy raz w życiu, a gofry wytrawne to chyba i pierwszy raz również jadłem. Przyjemne zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze gofry strasznie szybko się robi. Miałem zawsze wrażenie, że to babranina w kuchni, że kupa mycia potem i w ogóle to uciążliwe danie, a okazuje się, że to się robi piorunem. Druga rzecz to sam smak. Wytrawny gofer (jak zwykle to nazywam), jest ciekawą odmianą. Podczas jedzenia jedna z osób przy stole stwierdziła, że jak zabraknie chleba to robimy gofry. I w sumie to spokojnie można kanapkę, banalną zastąpić gofrem. Podsumowując fajne, ciekawe danie na śniadanko. Gofry możemy złożyć jak kanapkę przykrywając drugim i np. zabrać do szkoły, czy pracy. Coś czuję, że będę gofrownicy używał często.

Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • spora garść świeżych liści szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • do posmarowania serek kanapkowy
  • pomidor, oliwki, koperek lub pietruszka do dekoracji
  • oliwa do posmarowania gofrownicy

Sposób wykonania:

  1. Maślankę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem i mieszając dosypujemy powoli do masy. Musi powstać dość gęste ciasto bez grudek.
  3. Szynkę i ser kroimy drobniutko. Ser możemy zetrzeć na tarce.
  4. Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem i kroimy również drobno. Kroimy też liście bazylii.
  5. Dodajemy do masy ser, szynkę, bazylię, szpinak i całość dokładnie mieszamy.
  6. Na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną oliwą nakładamy masę na gofry i pieczemy do zarumienienia.
  7. Smarujemy gofry serkiem i przyozdabiamy wg. uznania.