Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Kosą po patelni
Szczerze robiłem gofry chyba pierwszy raz w życiu, a gofry wytrawne to chyba i pierwszy raz również jadłem. Przyjemne zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze gofry strasznie szybko się robi. Miałem zawsze wrażenie, że to babranina w kuchni, że kupa mycia potem i w ogóle to uciążliwe danie, a okazuje się, że to się robi piorunem. Druga rzecz to sam smak. Wytrawny gofer (jak zwykle to nazywam), jest ciekawą odmianą. Podczas jedzenia jedna z osób przy stole stwierdziła, że jak zabraknie chleba to robimy gofry. I w sumie to spokojnie można kanapkę, banalną zastąpić gofrem. Podsumowując fajne, ciekawe danie na śniadanko. Gofry możemy złożyć jak kanapkę przykrywając drugim i np. zabrać do szkoły, czy pracy. Coś czuję, że będę gofrownicy używał często.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • spora garść świeżych liści szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól (pieprz, słodka papryka)
  • do posmarowania serek kanapkowy
  • pomidor (oliwki, koperek lub pietruszka do dekoracji)
  • oliwa do posmarowania gofrownicy

Sposób wykonania

  • Maślankę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Mieszamy mąkę z proszkiem i mieszając dosypujemy powoli do masy. Musi powstać dość gęste ciasto bez grudek.
  • Szynkę i ser kroimy drobniutko. Ser możemy zetrzeć na tarce.
  • Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem i kroimy również drobno. Kroimy też liście bazylii.
  • Dodajemy do masy ser, szynkę, bazylię, szpinak i całość dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną oliwą nakładamy masę na gofry i pieczemy do zarumienienia.
  • Smarujemy gofry serkiem i przyozdabiamy wg. uznania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze