Kosą po patelni Przepisy Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

3 min. czytania
0
0
Szczerze robiłem gofry chyba pierwszy raz w życiu, a gofry wytrawne to chyba i pierwszy raz również jadłem. Przyjemne zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze gofry strasznie szybko się robi. Miałem zawsze wrażenie, że to babranina w kuchni, że kupa mycia potem i w ogóle to uciążliwe danie, a okazuje się, że to się robi piorunem. Druga rzecz to sam smak. Wytrawny gofer (jak zwykle to nazywam), jest ciekawą odmianą. Podczas jedzenia jedna z osób przy stole stwierdziła, że jak zabraknie chleba to robimy gofry. I w sumie to spokojnie można kanapkę, banalną zastąpić gofrem. Podsumowując fajne, ciekawe danie na śniadanko. Gofry możemy złożyć jak kanapkę przykrywając drugim i np. zabrać do szkoły, czy pracy. Coś czuję, że będę gofrownicy używał często.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Przepis na:

Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • spora garść świeżych liści szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól (pieprz, słodka papryka)
  • do posmarowania serek kanapkowy
  • pomidor (oliwki, koperek lub pietruszka do dekoracji)
  • oliwa do posmarowania gofrownicy

Sposób wykonania:

  • Maślankę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Mieszamy mąkę z proszkiem i mieszając dosypujemy powoli do masy. Musi powstać dość gęste ciasto bez grudek.
  • Szynkę i ser kroimy drobniutko. Ser możemy zetrzeć na tarce.
  • Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem i kroimy również drobno. Kroimy też liście bazylii.
  • Dodajemy do masy ser, szynkę, bazylię, szpinak i całość dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną oliwą nakładamy masę na gofry i pieczemy do zarumienienia.
  • Smarujemy gofry serkiem i przyozdabiamy wg. uznania.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
    29
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…