Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków sera żółtego
- spora garść świeżych liści szpinaku
- kilka listków bazylii
- sól (pieprz, słodka papryka)
- do posmarowania serek kanapkowy
- pomidor (oliwki, koperek lub pietruszka do dekoracji)
- oliwa do posmarowania gofrownicy
Sposób wykonania
- Maślankę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Mieszamy mąkę z proszkiem i mieszając dosypujemy powoli do masy. Musi powstać dość gęste ciasto bez grudek.
- Szynkę i ser kroimy drobniutko. Ser możemy zetrzeć na tarce.
- Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem i kroimy również drobno. Kroimy też liście bazylii.
- Dodajemy do masy ser, szynkę, bazylię, szpinak i całość dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną oliwą nakładamy masę na gofry i pieczemy do zarumienienia.
- Smarujemy gofry serkiem i przyozdabiamy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!