Kosą po patelni Przepisy Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem

5 min. czytania
0
0
Szczerze robiłem gofry chyba pierwszy raz w życiu, a gofry wytrawne to chyba i pierwszy raz również jadłem. Przyjemne zaskoczenie z dwóch powodów. Po pierwsze gofry strasznie szybko się robi. Miałem zawsze wrażenie, że to babranina w kuchni, że kupa mycia potem i w ogóle to uciążliwe danie, a okazuje się, że to się robi piorunem. Druga rzecz to sam smak. Wytrawny gofer (jak zwykle to nazywam), jest ciekawą odmianą. Podczas jedzenia jedna z osób przy stole stwierdziła, że jak zabraknie chleba to robimy gofry. I w sumie to spokojnie można kanapkę, banalną zastąpić gofrem. Podsumowując fajne, ciekawe danie na śniadanko. Gofry możemy złożyć jak kanapkę przykrywając drugim i np. zabrać do szkoły, czy pracy. Coś czuję, że będę gofrownicy używał często.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem
Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • spora garść świeżych liści szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól (pieprz, słodka papryka)
  • do posmarowania serek kanapkowy
  • pomidor (oliwki, koperek lub pietruszka do dekoracji)
  • oliwa do posmarowania gofrownicy
Sposób wykonania:
  • Maślankę, mleko i jajko roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  • Mieszamy mąkę z proszkiem i mieszając dosypujemy powoli do masy. Musi powstać dość gęste ciasto bez grudek.
  • Szynkę i ser kroimy drobniutko. Ser możemy zetrzeć na tarce.
  • Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem i kroimy również drobno. Kroimy też liście bazylii.
  • Dodajemy do masy ser, szynkę, bazylię, szpinak i całość dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną oliwą nakładamy masę na gofry i pieczemy do zarumienienia.
  • Smarujemy gofry serkiem i przyozdabiamy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gofry wytrawne z szynką, serem i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •  
    37
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite