Prowadzanie własnego lokalu gastronomicznego, np. restauracji, baru czy bistra, wiąże się z wieloma obowiązkami. Aby lokal w ogóle mógł ruszyć, musisz uzyskać wiele pozwoleń, znaleźć zaufanego szefa kuchni i resztę załogi, a także zadbać o jak najlepsze wyposażenie gastronomii. Podpowiadamy, gdzie kupić sprzęt gastronomiczny.
Wyposażenie to podstawa
Własna restauracja to ogromna liczba spraw do załatwienia oraz lista zakupów. Musisz na bieżąco dbać o dokumenty, znaleźć ekipę do kuchni oraz kelnerów, przygotować wystrój lokalu, ale i zaplecze kuchenne.
W jego urządzeniu może pomóc szef kuchni, jeśli wspólnie z nim ustalasz, co chciałby gotować. Sprzęt gastronomiczny, jaki będziesz musiał zakupić, będzie w dużej mierze zależał właśnie od karty dań i Twoich możliwości finansowych. Gdzie jednak skompletować całość w przystępnej cenie?
Dobry sklep gastronomiczny czy wsparcie z zewnątrz?
Nie musisz samodzielnie podejmować decyzji o zakupie wyposażenia – jest wiele firm, które w tym pomagają, ale warto wiedzieć, że ich marża za pomoc jest wysoka. Lepiej poświęcić trochę czasu na zastanowienie się, co będzie potrzebne, skonsultować się z szefem kuchni i wybrać dobry sklep gastronomiczny.
Warto jak najwięcej urządzeń kupić w jednym miejscu, gdyż zwykle można wtedy negocjować ceny i uzyskać atrakcyjny rabat. Znajdź działający długo na rynku sklep gastronomiczny lub hurtownia o takim profilu, gdyż będą świetnie wyposażone, a ich pracownicy na pewno udzielą porad, co wybrać.
Niezbędne wyposażenie
Są pewne standardy, czyli urządzenia must have, które muszą się znaleźć w każdym lokalu. Przyda się np. piec konwekcyjny, płyta indukcyjna, dobrej jakości grill, naświetlacz do jaj, urządzenia do chłodzenia produktów i potraw (np. szafy chłodnicze, lodówka) itd.
Planując wydatki, pamiętaj jednak, że nakładów finansowych musi Ci wystarczyć także na oświetlenie, prąd oraz akcesoria (jak zastała stołowa, komplet garnków i patelni, ubiór dla kucharzy i załogi, meble kuchenne itd.). Inne sprzęty będą jednak potrzebne do małej gastronomii, inne do pizzerii, food trucka itd. Przygotowując listę zakupów, kieruj się własnymi potrzebami, a rady innych dokładnie przemyśl.
Jednak podstawowe wyposażenie musi być dobrej jakości – solidnie wykonane, z najlepszych materiałów i praktyczne, gdyż zaplecze kuchenne to najważniejsze miejsce w restauracji. Jeśli o to nie zadbasz, kucharze nie będą mogli pracować pełną parą i w komfortowych warunkach, a to odbije się też na ich efektywności, jakości potraw oraz obsługi. Aby lokal świetnie prosperował, trzeba zadbać o każdy szczegół i dobrą atmosferę w pracy.