Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

3 min. czytania
0
0
Niezwykle atrakcyjny i zaskakujący deser czyli galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami. Wygląda jak arbuz, jednak w środku mamy mieszankę smaków różnych owoców. W wersji dla dzieci radzę bez alkoholu, a na imprezę nawet dodać go można więcej. Jagody imitują pestki, galaretki przygotowane na zmiksowanym arbuzie doskonale się zlewają z truskawkami, a banan to wypełniacz by było bardziej treściwie i dodaje kleistości. Pyszny owocowy deser zastępujący nawet lody.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

Składniki:

  • 1/2 arbuza ok. 2 kg
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • 12 truskawek
  • 1 łyżka cukru.
  • 3 łyżki jagód kamczackich lub innych czarnych
  • 4 galaretki (2 cytrynowe, 2 truskawkowe)
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Arbuza wydrążamy, wyjmujemy pestki, sok zlewamy do rondelka, a miąższ z arbuza miksujemy.
  • Do soku dodajemy połowę zmiksowanego arbuza i podgrzewamy z cukrem. Przelewamy do miski wsypujemy galaretki i mieszamy gdy się rozpuszczą i przestygną wlewamy resztę zmiksowanego arbuza wymieszanego z alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Następnie przelewamy wszystko do wydrążonej połówki arbuza (najlepiej włożonej do miseczki by się nie przewróciła). Wkładamy pokrojone w kawałki owoce i uzupełniamy galaretką z arbuzem. Borówki wrzucamy na końcu, by imitowały pestki. Płynu powinno wyjść około 1,2 litra. Jeśli uzyskacie za dużo to przelejcie do pucharka. Galaretka najlepiej by była równo z brzegiem skórki.
  • Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Schłodzony kroimy na kawałki.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.