Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

2 min. czytania
0
0
Niezwykle atrakcyjny i zaskakujący deser czyli galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami. Wygląda jak arbuz, jednak w środku mamy mieszankę smaków różnych owoców. W wersji dla dzieci radzę bez alkoholu, a na imprezę nawet dodać go można więcej. Jagody imitują pestki, galaretki przygotowane na zmiksowanym arbuzie doskonale się zlewają z truskawkami, a banan to wypełniacz by było bardziej treściwie i dodaje kleistości. Pyszny owocowy deser zastępujący nawet lody.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1/2 arbuza ok. 2 kg
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • 12 truskawek
  • 1 łyżka cukru.
  • 3 łyżki jagód kamczackich lub innych czarnych
  • 4 galaretki (2 cytrynowe, 2 truskawkowe)
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Arbuza wydrążamy, wyjmujemy pestki, sok zlewamy do rondelka, a miąższ z arbuza miksujemy.
  • Do soku dodajemy połowę zmiksowanego arbuza i podgrzewamy z cukrem. Przelewamy do miski wsypujemy galaretki i mieszamy gdy się rozpuszczą i przestygną wlewamy resztę zmiksowanego arbuza wymieszanego z alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Następnie przelewamy wszystko do wydrążonej połówki arbuza (najlepiej włożonej do miseczki by się nie przewróciła). Wkładamy pokrojone w kawałki owoce i uzupełniamy galaretką z arbuzem. Borówki wrzucamy na końcu, by imitowały pestki. Płynu powinno wyjść około 1,2 litra. Jeśli uzyskacie za dużo to przelejcie do pucharka. Galaretka najlepiej by była równo z brzegiem skórki.
  • Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Schłodzony kroimy na kawałki.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…