w , ,

Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami



Niezwykle atrakcyjny i zaskakujący deser czyli galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami. Wygląda jak arbuz, jednak w środku mamy mieszankę smaków różnych owoców. W wersji dla dzieci radzę bez alkoholu, a na imprezę nawet dodać go można więcej. Jagody imitują pestki, galaretki przygotowane na zmiksowanym arbuzie doskonale się zlewają z truskawkami, a banan to wypełniacz by było bardziej treściwie i dodaje kleistości. Pyszny owocowy deser zastępujący nawet lody.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

Potrzebne składniki

  • 1/2 arbuza ok. 2 kg
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • 12 truskawek
  • 1 łyżka cukru.
  • 3 łyżki jagód kamczackich lub innych czarnych
  • 4 galaretki (2 cytrynowe, 2 truskawkowe)
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Arbuza wydrążamy, wyjmujemy pestki, sok zlewamy do rondelka, a miąższ z arbuza miksujemy.
  • Do soku dodajemy połowę zmiksowanego arbuza i podgrzewamy z cukrem. Przelewamy do miski wsypujemy galaretki i mieszamy gdy się rozpuszczą i przestygną wlewamy resztę zmiksowanego arbuza wymieszanego z alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Następnie przelewamy wszystko do wydrążonej połówki arbuza (najlepiej włożonej do miseczki by się nie przewróciła). Wkładamy pokrojone w kawałki owoce i uzupełniamy galaretką z arbuzem. Borówki wrzucamy na końcu, by imitowały pestki. Płynu powinno wyjść około 1,2 litra. Jeśli uzyskacie za dużo to przelejcie do pucharka. Galaretka najlepiej by była równo z brzegiem skórki.
  • Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Schłodzony kroimy na kawałki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze