Potrzebne składniki
- 1/2 arbuza ok. 2 kg
- 1 banan pokrojony w plasterki
- 12 truskawek
- 1 łyżka cukru.
- 3 łyżki jagód kamczackich lub innych czarnych
- 4 galaretki (2 cytrynowe, 2 truskawkowe)
- 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Arbuza wydrążamy, wyjmujemy pestki, sok zlewamy do rondelka, a miąższ z arbuza miksujemy.
- Do soku dodajemy połowę zmiksowanego arbuza i podgrzewamy z cukrem. Przelewamy do miski wsypujemy galaretki i mieszamy gdy się rozpuszczą i przestygną wlewamy resztę zmiksowanego arbuza wymieszanego z alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie przelewamy wszystko do wydrążonej połówki arbuza (najlepiej włożonej do miseczki by się nie przewróciła). Wkładamy pokrojone w kawałki owoce i uzupełniamy galaretką z arbuzem. Borówki wrzucamy na końcu, by imitowały pestki. Płynu powinno wyjść około 1,2 litra. Jeśli uzyskacie za dużo to przelejcie do pucharka. Galaretka najlepiej by była równo z brzegiem skórki.
- Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Schłodzony kroimy na kawałki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!