Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami

5 min. czytania
0
0
Niezwykle atrakcyjny i zaskakujący deser czyli galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami. Wygląda jak arbuz, jednak w środku mamy mieszankę smaków różnych owoców. W wersji dla dzieci radzę bez alkoholu, a na imprezę nawet dodać go można więcej. Jagody imitują pestki, galaretki przygotowane na zmiksowanym arbuzie doskonale się zlewają z truskawkami, a banan to wypełniacz by było bardziej treściwie i dodaje kleistości. Pyszny owocowy deser zastępujący nawet lody.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami
Składniki:
  • 1/2 arbuza ok. 2 kg
  • 1 banan pokrojony w plasterki
  • 12 truskawek
  • 1 łyżka cukru.
  • 3 łyżki jagód kamczackich lub innych czarnych
  • 4 galaretki (2 cytrynowe, 2 truskawkowe)
  • 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Arbuza wydrążamy, wyjmujemy pestki, sok zlewamy do rondelka, a miąższ z arbuza miksujemy.
  • Do soku dodajemy połowę zmiksowanego arbuza i podgrzewamy z cukrem. Przelewamy do miski wsypujemy galaretki i mieszamy gdy się rozpuszczą i przestygną wlewamy resztę zmiksowanego arbuza wymieszanego z alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Następnie przelewamy wszystko do wydrążonej połówki arbuza (najlepiej włożonej do miseczki by się nie przewróciła). Wkładamy pokrojone w kawałki owoce i uzupełniamy galaretką z arbuzem. Borówki wrzucamy na końcu, by imitowały pestki. Płynu powinno wyjść około 1,2 litra. Jeśli uzyskacie za dużo to przelejcie do pucharka. Galaretka najlepiej by była równo z brzegiem skórki.
  • Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Schłodzony kroimy na kawałki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretkowiec arbuzowy z truskawkami i bananami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 15
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    17
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).