Potrzebne składniki
- 1 kurczak
- 1 pęczek włoszczyzny
- pół puszki zielonego groszku
- natka pietruszki
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól (pieprz)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania
- Robimy klasyczny rosół czyli kurczaka dzielimy na części, wrzucamy z warzywami i przyprawami i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.
- Przecedzamy i kroimy marchew w plasterki a mięsko w paseczki.
- Marchew z mięsem wkładamy do wywaru doprawiamy do smaku lekko trzeba przesolić. W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.
- W naczyniu w którym będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do lodówki by zastygło.
- Wyjmujemy i przelewamy resztę wywaru z mięsem i marchewką. Wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż zastygnie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretka z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!