w , ,

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka z groszkiem i pietruszką. Delikatna i pyszna - taki zastygnięty rosołek na zimno. Można podać w małych miseczkach lub jak u mnie w większej formie i przełożyć na talerz. Dodając dekoracje z powodzeniem może stanowić ciekawy element na odświętnym stole. Uwielbiam wszelkiego rodzaju galaretki i na słodko i na słono.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Galaretka z kurczaka

Potrzebne składniki

  • 1 kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pół puszki zielonego groszku
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania

  • Robimy klasyczny rosół czyli kurczaka dzielimy na części, wrzucamy z warzywami i przyprawami i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.
  • Przecedzamy i kroimy marchew w plasterki a mięsko w paseczki.
  • Marchew z mięsem wkładamy do wywaru doprawiamy do smaku lekko trzeba przesolić. W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.
  • W naczyniu w którym będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do lodówki by zastygło.
  • Wyjmujemy i przelewamy resztę wywaru z mięsem i marchewką. Wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż zastygnie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretka z kurczaka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze