Kosą po patelni Przepisy Drób Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

1

Galaretka z kurczaka z groszkiem i pietruszką. Delikatna i pyszna - taki zastygnięty rosołek na zimno. Można podać w małych miseczkach lub jak u mnie w większej formie i przełożyć na talerz. Dodając dekoracje z powodzeniem może stanowić ciekawy element na odświętnym stole. Uwielbiam wszelkiego rodzaju galaretki i na słodko i na słono.

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 4-6 osób

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pół puszki zielonego groszku
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Robimy klasyczny rosół czyli kurczaka dzielimy na części, wrzucamy z warzywami i przyprawami i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.
  2. Przecedzamy i kroimy marchew w plasterki a mięsko w paseczki.
  3. Marchew z mięsem wkładamy do wywaru doprawiamy do smaku lekko trzeba przesolić. W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia.
  4. W naczyniu w którym będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie groszek i posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy niewielką ilością wywaru i wkładamy do lodówki by zastygło.
  5. Wyjmujemy i przelewamy resztę wywaru z mięsem i marchewką. Wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż zastygnie.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/galaretka-z-kurczaka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…