Potrzebne składniki
- 1 kaczka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- natka pietruszki
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól (pieprz)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania
- Gotujemy kaczkę jak kurczaka na rosół. Najłatwiej podzielić kaczkę na części ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wody z obranymi warzywami i przyprawami. Doprowadzamy prawie do zagotowania, zmniejszamy ogień zbieramy szumy i gotujemy wolno przez godzinę tak by tylko pyrkało (lubię to określenie).
- Przecedzamy całość przez sitko. Kroimy marchew w plasterki, a kaczkę obieramy z mięsa i kroimy mięso na paseczki.
- W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i gotujemy kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola i pieprzem i tu radzę lekko przesolić i przepieprzyć wywar. Galaretka i tak spłaszczy wszystkie smaki.
- W naczyniach (miseczki, salaterki), w których będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie posiekaną natkę pietruszki z mięsem i marchewką. Zalewamy wywarem do pełna i po ostudzeniu wkładamy do lodówki by zastygło.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Galaretka z kaczki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!