Kosą po patelni Przepisy Drób Galaretka z kaczki

Galaretka z kaczki

2 min. czytania
0
0
Delikatna, klarowna i pełna aromatu galaretka z kaczki. Brzmi wykwintnie, no bo przecież to w końcu kaczka a nie jakaś tam pospolita kura. Smak jest zupełnie inny więc warto się pokusić o taką odmianę. Technika zaś przygotowania zupełnie taka sama. Robimy rosół, dodajemy żelatynę, mięso i warzywa kroimy, wlewamy do miseczek i gotowe... no prawie bo trzeba czekać aż zastygnie. I to jest w tym daniu jedyny wredny element. Reszta super i na pewno smaczne.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania:

  • Gotujemy kaczkę jak kurczaka na rosół. Najłatwiej podzielić kaczkę na części ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wody z obranymi warzywami i przyprawami. Doprowadzamy prawie do zagotowania, zmniejszamy ogień zbieramy szumy i gotujemy wolno przez godzinę tak by tylko pyrkało (lubię to określenie).
  • Przecedzamy całość przez sitko. Kroimy marchew w plasterki, a kaczkę obieramy z mięsa i kroimy mięso na paseczki.
  • W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i gotujemy kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola i pieprzem i tu radzę lekko przesolić i przepieprzyć wywar. Galaretka i tak spłaszczy wszystkie smaki.
  • W naczyniach (miseczki, salaterki), w których będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie posiekaną natkę pietruszki z mięsem i marchewką. Zalewamy wywarem do pełna i po ostudzeniu wkładamy do lodówki by zastygło.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…