Kosą po patelni Przepisy Drób Galaretka z kaczki

Galaretka z kaczki

7 minuty czytania

Delikatna, klarowna i pełna aromatu galaretka z kaczki. Brzmi wykwintnie, no bo przecież to w końcu kaczka a nie jakaś tam pospolita kura. Smak jest zupełnie inny więc warto się pokusić o taką odmianę. Technika zaś przygotowania zupełnie taka sama. Robimy rosół, dodajemy żelatynę, mięso i warzywa kroimy, wlewamy do miseczek i gotowe... no prawie bo trzeba czekać aż zastygnie. I to jest w tym daniu jedyny wredny element. Reszta super i na pewno smaczne.

Galaretka z kaczki

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Gotujemy kaczkę jak kurczaka na rosół. Najłatwiej podzielić kaczkę na części ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wody z obranymi warzywami i przyprawami. Doprowadzamy prawie do zagotowania, zmniejszamy ogień zbieramy szumy i gotujemy wolno przez godzinę tak by tylko pyrkało (lubię to określenie).
  2. Przecedzamy całość przez sitko. Kroimy marchew w plasterki, a kaczkę obieramy z mięsa i kroimy mięso na paseczki.
  3. W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i gotujemy kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola i pieprzem i tu radzę lekko przesolić i przepieprzyć wywar. Galaretka i tak spłaszczy wszystkie smaki.
  4. W naczyniach (miseczki, salaterki), w których będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie posiekaną natkę pietruszki z mięsem i marchewką. Zalewamy wywarem do pełna i po ostudzeniu wkładamy do lodówki by zastygło.