Kosą po patelni Przepisy Drób Galaretka z kaczki

Galaretka z kaczki

3 min. czytania
0
0
Delikatna, klarowna i pełna aromatu galaretka z kaczki. Brzmi wykwintnie, no bo przecież to w końcu kaczka a nie jakaś tam pospolita kura. Smak jest zupełnie inny więc warto się pokusić o taką odmianę. Technika zaś przygotowania zupełnie taka sama. Robimy rosół, dodajemy żelatynę, mięso i warzywa kroimy, wlewamy do miseczek i gotowe... no prawie bo trzeba czekać aż zastygnie. I to jest w tym daniu jedyny wredny element. Reszta super i na pewno smaczne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Przepis na:

Galaretka z kaczki

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania:

  • Gotujemy kaczkę jak kurczaka na rosół. Najłatwiej podzielić kaczkę na części ale nie jest to konieczne. Wrzucamy do wody z obranymi warzywami i przyprawami. Doprowadzamy prawie do zagotowania, zmniejszamy ogień zbieramy szumy i gotujemy wolno przez godzinę tak by tylko pyrkało (lubię to określenie).
  • Przecedzamy całość przez sitko. Kroimy marchew w plasterki, a kaczkę obieramy z mięsa i kroimy mięso na paseczki.
  • W ciepłym wywarze rozpuszczamy żelatynę i gotujemy kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola i pieprzem i tu radzę lekko przesolić i przepieprzyć wywar. Galaretka i tak spłaszczy wszystkie smaki.
  • W naczyniach (miseczki, salaterki), w których będziemy robić galaretkę układamy na dnie równomiernie posiekaną natkę pietruszki z mięsem i marchewką. Zalewamy wywarem do pełna i po ostudzeniu wkładamy do lodówki by zastygło.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    16
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…