Kosą po patelni Przepisy Obiad Frytki z kabaczka

Frytki z kabaczka

5 minuty czytania
3
2
744

Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, ale warto spróbować zamiast ziemniaków zrobić coś lekkiego. Jest tu olej i owszem ale na dużego kabaczka 2 łyżki to chyba nie za dużo? Jeśli nie macie gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków, możecie pokombinować z suszonymi ziołami typu: kolendra, majeranek, cząber, koperek, oraz czosnkiem, chilli i cebulą.

Frytki z kabaczka

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 duży kabaczek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kabaczka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  2. Następnie kroimy w słupki w kształcie frytek przekładamy do miski.
  3. Polewamy olejem dokładnie mieszamy, posypujemy przyprawą do ziemniaków i papryką. Znów dokładnie mieszamy i lekko solimy.
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20 minut. Wszystko zależy w jakim okresie robimy frytki, teraz kabaczki są twardsze to potrzeba 20 minut gdy są młode to wystarczy 10 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…