Kosą po patelni Przepisy Obiad Frytki z kabaczka

Frytki z kabaczka

2 min. czytania
2
2
Pieczone, nie smażone frytki z kabaczka. Całkiem inny smak, inna faktura i inne doznania, ale warto spróbować zamiast ziemniaków zrobić coś lekkiego. Jest tu olej i owszem ale na dużego kabaczka 2 łyżki to chyba nie za dużo? Jeśli nie macie gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków, możecie pokombinować z suszonymi ziołami typu: kolendra, majeranek, cząber, koperek, oraz czosnkiem, chilli i cebulą.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Frytki z kabaczka

Składniki:

  • 1 duży kabaczek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól

Sposób wykonania:

  • Kabaczka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
  • Następnie kroimy w słupki w kształcie frytek przekładamy do miski.
  • Polewamy olejem dokładnie mieszamy, posypujemy przyprawą do ziemniaków i papryką. Znów dokładnie mieszamy i lekko solimy.
  • Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20 minut. Wszystko zależy w jakim okresie robimy frytki, teraz kabaczki są twardsze to potrzeba 20 minut gdy są młode to wystarczy 10 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    posmakujto! - 14 listopada 2017 w 11:54

    Takich jeszcze nie próbowałam, moje ulubione to z ziemniaków,ale z piekarnika 🙂

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 14 listopada 2017 w 12:07

      polecam bo to jednak zupełnie coś innego a smak jest naprawdę ciekawy 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…