w , ,

Frittata z warzywami



Trzy kobiety w domu, raz chcę się wyspać, liczę na śniadanie do łóżka a tu proszę zasuwamy do sklepu po produkty bo mam coś im fajnego zrobić na śniadanko. No i co? Robimy frittatę bo głodny jestem a to szybko się robi i smaczne. Ta wersja jest wege ale można dołożyć również drobno posiekaną wędlinę np. szynkę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Jak wykonać przepis na – Frittata z warzywami

Potrzebne składniki

  • 8 jajek
  • 1 duży por biała część
  • 1 cebula dymka sam szczypior
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 250 g sera feta
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz, bazylia)

Sposób wykonania

  • Na dużej patelni nadającej się do włożenia do piekarnika podsmażamy na maśle pora pokrojonego w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekany i paprykę w kostkę.
  • Gdy warzywa się zeszklą i zmiękną, wlewamy do środka roztrzepane z jogurtem, posolone i popieprzone.
  • Rozkładamy równo na dnie łopatką warstwę jajek i podsmażonych warzyw i smażymy całość jeszcze 2 minuty.
  • Podczas smażenia wrzucamy równomiernie na wierzch ser feta pokrojony w kostkę, poprzekrawane na pół pomidorki i posiekany szczypiorek.
  • Wstawiamy całość do piekarnika na 10-15 min w temperaturze 180 stopni do ścięcia się wierzchniej warstwy jajek. Trzeba zaglądać i sprawdzać.
  • Podajemy z pieczywem lub samo.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Frittata z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze