Potrzebne składniki
- 8 jajek
- 1 duży por biała część
- 1 cebula dymka sam szczypior
- pół dużej czerwonej papryki
- 250 g sera feta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- sól (pieprz, bazylia)
Sposób wykonania
- Na dużej patelni nadającej się do włożenia do piekarnika podsmażamy na maśle pora pokrojonego w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekany i paprykę w kostkę.
- Gdy warzywa się zeszklą i zmiękną, wlewamy do środka roztrzepane z jogurtem, posolone i popieprzone.
- Rozkładamy równo na dnie łopatką warstwę jajek i podsmażonych warzyw i smażymy całość jeszcze 2 minuty.
- Podczas smażenia wrzucamy równomiernie na wierzch ser feta pokrojony w kostkę, poprzekrawane na pół pomidorki i posiekany szczypiorek.
- Wstawiamy całość do piekarnika na 10-15 min w temperaturze 180 stopni do ścięcia się wierzchniej warstwy jajek. Trzeba zaglądać i sprawdzać.
- Podajemy z pieczywem lub samo.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Frittata z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!