w , ,

Flaki z pomidorami



Trochę inna wersja flaków wg. mnie równie smaczna jak nie lepsza. Dodanie pomidorów, wina, masła i mleka zmienia zasadniczo ich smak i sprawia że są wyjątkowe. Naprawdę polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Flaki z pomidorami

Potrzebne składniki

  • 2 opakowania flaków wołowych krojonych gotowanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w drobna kostkę
  • 1 łodyga selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 litr bulionu wołowegp
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2-3 listki laurowe
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 100 g tartego sera
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • trochę maggi
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler oraz liście laurowe.
  • Dodajemy pietruszkę,a następnie flaki, chwilę smażymy.
  • Wlewamy wino i dusimy, odrobinę zwiększając ogień aż alkohol odparuje.
  • Wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, dodajemy pomidory oraz 2 szklanki bulionu.
  • Gotujemy na małym ogniu ok.45 min. podlewając bulionem.
  • Doprawić dodać masło i mleko,wymieszać.
  • Przed podaniem posypać tartym serem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaki z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze