Kosą po patelni Przepisy Obiad Flaki z pomidorami

Flaki z pomidorami

2 min. czytania
0
0
Trochę inna wersja flaków wg. mnie równie smaczna jak nie lepsza. Dodanie pomidorów, wina, masła i mleka zmienia zasadniczo ich smak i sprawia że są wyjątkowe. Naprawdę polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Flaki z pomidorami

Składniki:

  • 2 opakowania flaków wołowych krojonych gotowanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w drobna kostkę
  • 1 łodyga selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 litr bulionu wołowegp
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2-3 listki laurowe
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 100 g tartego sera
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • trochę maggi
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler oraz liście laurowe.
  • Dodajemy pietruszkę,a następnie flaki, chwilę smażymy.
  • Wlewamy wino i dusimy, odrobinę zwiększając ogień aż alkohol odparuje.
  • Wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, dodajemy pomidory oraz 2 szklanki bulionu.
  • Gotujemy na małym ogniu ok.45 min. podlewając bulionem.
  • Doprawić dodać masło i mleko,wymieszać.
  • Przed podaniem posypać tartym serem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…