Flaki z pomidorami

4 min. czytania
0
0
Trochę inna wersja flaków wg. mnie równie smaczna jak nie lepsza. Dodanie pomidorów, wina, masła i mleka zmienia zasadniczo ich smak i sprawia że są wyjątkowe. Naprawdę polecam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Flaki z pomidorami
Składniki:
  • 2 opakowania flaków wołowych krojonych gotowanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w drobna kostkę
  • 1 łodyga selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 litr bulionu wołowegp
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2-3 listki laurowe
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 100 g tartego sera
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • trochę maggi
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler oraz liście laurowe.
  • Dodajemy pietruszkę,a następnie flaki, chwilę smażymy.
  • Wlewamy wino i dusimy, odrobinę zwiększając ogień aż alkohol odparuje.
  • Wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, dodajemy pomidory oraz 2 szklanki bulionu.
  • Gotujemy na małym ogniu ok.45 min. podlewając bulionem.
  • Doprawić dodać masło i mleko,wymieszać.
  • Przed podaniem posypać tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaki z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).