Kosą po patelni Przepisy Obiad Flaki z pomidorami

Flaki z pomidorami

0

Trochę inna wersja flaków wg. mnie równie smaczna jak nie lepsza. Dodanie pomidorów, wina, masła i mleka zmienia zasadniczo ich smak i sprawia że są wyjątkowe. Naprawdę polecam.

Flaki z pomidorami

Flaki z pomidorami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 opakowania flaków wołowych krojonych gotowanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 nieobrane ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w drobna kostkę
  • 1 łodyga selera pokrojonego w drobną kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 litr bulionu wołowegp
  • 100 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2-3 listki laurowe
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 100 g tartego sera
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • trochę maggi
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler oraz liście laurowe.
  2. Dodajemy pietruszkę,a następnie flaki, chwilę smażymy.
  3. Wlewamy wino i dusimy, odrobinę zwiększając ogień aż alkohol odparuje.
  4. Wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, dodajemy pomidory oraz 2 szklanki bulionu.
  5. Gotujemy na małym ogniu ok.45 min. podlewając bulionem.
  6. Doprawić dodać masło i mleko,wymieszać.
  7. Przed podaniem posypać tartym serem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/flaki-z-pomidorami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…