Potrzebne składniki
- 2 opakowania flaków wołowych krojonych gotowanych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 nieobrane ząbki czosnku
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 1 marchewka pokrojona w drobna kostkę
- 1 łodyga selera pokrojonego w drobną kostkę
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 litr bulionu wołowegp
- 100 ml mleka
- 30 g masła
- 2-3 listki laurowe
- garść drobno posiekanej pietruszki
- 100 g tartego sera
- majeranek
- imbir
- gałka muszkatołowa
- trochę maggi
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- W garnku na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek, marchewkę, seler oraz liście laurowe.
- Dodajemy pietruszkę,a następnie flaki, chwilę smażymy.
- Wlewamy wino i dusimy, odrobinę zwiększając ogień aż alkohol odparuje.
- Wyjmujemy z garnka ząbki czosnku, dodajemy pomidory oraz 2 szklanki bulionu.
- Gotujemy na małym ogniu ok.45 min. podlewając bulionem.
- Doprawić dodać masło i mleko,wymieszać.
- Przed podaniem posypać tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Flaki z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!