Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Kosą po patelni
Proste ale nie banalne filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. Szybkie danie i pełne włoskiego aromatu. Pod koniec gotowania możecie wrzucić kilka pomidorków koktajlowych lub już na sam talerz. Najlepiej smakuje z makaronem. Sos jest gęsty i esencjonalny, najlepiej nie płukać makaronu w wodzie po ugotowaniu by go dobrze oblepiał.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Potrzebne składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
  • garść liści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  • Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
  • Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
  • Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
  • Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

zamiast mąki żytniej której nie jadam dałabym orkiszową lu gryczaną( mam alergię na żyto)

Krystyna Krejner

te przepisy są doskonałe ,filet w sosie śm-serowym to coś dla mnie…