Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

2 min. czytania
2
1
Proste ale nie banalne filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. Szybkie danie i pełne włoskiego aromatu. Pod koniec gotowania możecie wrzucić kilka pomidorków koktajlowych lub już na sam talerz. Najlepiej smakuje z makaronem. Sos jest gęsty i esencjonalny, najlepiej nie płukać makaronu w wodzie po ugotowaniu by go dobrze oblepiał.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
  • garść liści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  • Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
  • Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
  • Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
  • Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Krystyna Krejner
Gość
Krystyna Krejner

zamiast mąki żytniej której nie jadam dałabym orkiszową lu gryczaną( mam alergię na żyto)

Krystyna Krejner
Gość
Krystyna Krejner

te przepisy są doskonałe ,filet w sosie śm-serowym to coś dla mnie…


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób