Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

6 minuty czytania
1
906

Proste ale nie banalne filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. Szybkie danie i pełne włoskiego aromatu. Pod koniec gotowania możecie wrzucić kilka pomidorków koktajlowych lub już na sam talerz. Najlepiej smakuje z makaronem. Sos jest gęsty i esencjonalny, najlepiej nie płukać makaronu w wodzie po ugotowaniu by go dobrze oblepiał.

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
  • garść liści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  2. Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
  3. Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
  4. Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
  5. Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.
  • Ryba zapiekana w śmietanie

    Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podcza…
  • Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

    Spieszy Wam się gdzieś, a obiad w proszku? Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku jes…
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…