Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

1

Proste ale nie banalne filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. Szybkie danie i pełne włoskiego aromatu. Pod koniec gotowania możecie wrzucić kilka pomidorków koktajlowych lub już na sam talerz. Najlepiej smakuje z makaronem. Sos jest gęsty i esencjonalny, najlepiej nie płukać makaronu w wodzie po ugotowaniu by go dobrze oblepiał.

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3 osoby

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
  • garść liści świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  2. Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
  3. Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
  4. Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
  5. Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/filet-z-kurczaka-w-sosie-smietanowo-serowym/
  • Kotleciki z brokułów i sera

    Idealne jako przekąska na grill lub przyjęcie kotleciki z brokułów i sera żółtego. Świetni…
  • Sałatka Caprese – zrób to jak należy

    Niby prosta sałatka Caprese - bardzo popularna jednak by uzyskać prawdziwy smak i ją zrobi…
  • Sernik na zimno z wiśniami

    Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…