Proste ale nie banalne filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. Szybkie danie i pełne włoskiego aromatu. Pod koniec gotowania możecie wrzucić kilka pomidorków koktajlowych lub już na sam talerz. Najlepiej smakuje z makaronem. Sos jest gęsty i esencjonalny, najlepiej nie płukać makaronu w wodzie po ugotowaniu by go dobrze oblepiał.
Wielkość porcji 3 osoby
Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietany 12%
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
- garść liści świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- kilka liści świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
- Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
- Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
- Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.