Potrzebne składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietany 12%
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego sera (cheddar, parmezan)
- garść liści świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- kilka liści świeżej bazylii
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy w mniejsze płaty, zalewamy w misce oliwą, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
- Na patelni smażymy kurczaka z obu stron i odkładamy na bok.
- Podsmażamy czosnek lekko i dodajemy na patelnię śmietanę wymieszaną z bulionem i lekko posoloną.
- Dorzucamy posiekane drobno lub w paski pomidory oraz ser i podgotowujemy chwilę mieszając by zgęstniał sos.
- Dokładamy szpinak i bazylię i układamy kurczaka oblepiając go sosem. Całość trzymamy na ogniu do całkowitego zagęszczenia sosu, obracając mięso i delikatnie mieszając.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
zamiast mąki żytniej której nie jadam dałabym orkiszową lu gryczaną( mam alergię na żyto)
te przepisy są doskonałe ,filet w sosie śm-serowym to coś dla mnie…