Potrzebne składniki
- 1,2 kg filetu z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 1 łyżka masła
- czosnek granulowany (rozmaryn, pieprz, papryka, tymianek, sól)
- 0,5 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół cukinii
- 1 kulka mozzarelli
- 6-7 połówek suszonych pomidorów
- sól (pieprz, mięta, szałwia)
Sposób wykonania
- Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
- Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy dorzucamy czosnek i drobno pokrojoną cukinię. Dokładamy drobno pokrojone pomidory i zioła. Solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
- Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z rozdrobnioną mozzarellą w rulon. Związujemy u układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 200 stopniach 30 min pod przykryciem i 30 min bez przykrycia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z indyka faszerowany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Kolejna ciekawa inspiracja 😉 Właśnie ostatnio chodzi za mną myśl o zrobieniu indyka na obiad 😉