Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany

0

Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebulą i czosnkiem. Pełne ziół i aromatów danie. Mięso jest delikatne i soczyste. Doskonały pomysł na niedzielny obiad lub przyjęcie. Rozmaryn, tymianek, mięta i szałwia doskonale grają ze sobą i wzbogacają danie. Marynata z sokiem z limonki nadaje wyraźnego smaku.

Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1,2 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz, papryka, tymianek, sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cukinii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6-7 połówek suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, mięta, szałwia

Sposób przygotowania

  1. Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
  2. Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy dorzucamy czosnek i drobno pokrojoną cukinię. Dokładamy drobno pokrojone pomidory i zioła. Solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
  4. Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z rozdrobnioną mozzarellą w rulon. Związujemy u układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 200 stopniach 30 min pod przykryciem i 30 min bez przykrycia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/filet-z-indyka-faszerowany/
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Skrzydełka kurczaka pieczone

Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, mi…