Kosą po patelni Przepisy Drób Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany

0

Niesamowicie aromatyczny filet z indyka faszerowany cukinią, pomidorami, mozzarellą, cebulą i czosnkiem. Pełne ziół i aromatów danie. Mięso jest delikatne i soczyste. Doskonały pomysł na niedzielny obiad lub przyjęcie. Rozmaryn, tymianek, mięta i szałwia doskonale grają ze sobą i wzbogacają danie. Marynata z sokiem z limonki nadaje wyraźnego smaku.

Filet z indyka faszerowany

Filet z indyka faszerowany

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1,2 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz, papryka, tymianek, sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
    Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cukinii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6-7 połówek suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, mięta, szałwia

Sposób przygotowania

  1. Rozbijamy lekko mięso i nacinamy na duże płaty.
  2. Marynujemy w wymieszanych przyprawach z sokiem z limonki i oliwą, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy dorzucamy czosnek i drobno pokrojoną cukinię. Dokładamy drobno pokrojone pomidory i zioła. Solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy mieszając. Gotowy farsz studzimy.
  4. Nakładamy farsz na rozłożone mięso i zawijamy z rozdrobnioną mozzarellą w rulon. Związujemy u układamy na dnie naczynia wysmarowanego oliwą. Układamy wiórki masła na wierzchu mięsa i pieczemy w 200 stopniach 30 min pod przykryciem i 30 min bez przykrycia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/filet-z-indyka-faszerowany/
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Naleśniki z kurczakiem i warzywami

    Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Grzebienie drożdżowe z budyniem i gruszkami

Kogucie grzebienie drożdżowe z nadzieniem budyniowo-gruszkowym, są mięciutkie, pachnące i …