w , , ,

Filet z dorsza pieczony w migdałach



Dziś danie z rybki nie to że piątek to ryba bo ja za bardzo religijny to nie jestem ale tak się złożyło. Znalazłem w sklepie frytki z batatów i stwierdziłem że pewnie mnie zemdli jak zjem pół paczki od słodyczy – no to trzeba dobrać do tego coś kwaśnego. Piękne płaty dorsza kusiły a w połączeniu z cytryną i migdałami te frytki nie będą takie złe. I okazało się że całość rewelacyjnie się komponuje. Ja jeszcze położyłem kawałki cytryn do środka kieszonki na rybie by było bardziej cytrynowe ale jak nie podajecie tego dania z czymś słodkim to będzie przesada
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Filet z dorsza pieczony w migdałach

Potrzebne składniki

  • 400 g dorsza filety płaty
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • pół cytryny
  • pęczek naci pietruszki
  • sól ziołowa i pieprz ziołowy lub biały
  • oliwa

Sposób wykonania

  • Rybę kładziemy skórą do góry i smarujemy cienko oliwą.
  • Migdały, posiekaną pietruszkę z sokiem z połówki cytryny i 3 łyżkami oliwy mieszamy w miseczce.
  • Rybę dzielimy na dwie osobne porcje i każdą kładziemy posmarowaną skórą do dołu na płacie folii aluminiowej tak by wystawała po 7-8 cm z każdej strony za rybę. Ryby solimy i pieprzymy.
  • Na ryby wykładamy równo masę z migdałów i rozprowadzamy równomiernie by pokryły całą rybę.
  • Możemy zetrzeć trochę skórki cytrynowej na wierzch lub położyć płaty cytryny jeśli podajemy z czymś słodkim.
  • Przykrywamy drugim, takim samym kawałkiem folii i zawijamy szczelnie brzegi.
  • Wsadzamy do piekarnika na 45 minut w temp 180 stopni.
  • Można podawać bezpośrednio z folii. Polecam połączenie ze słodkimi frytkami z batatów i świeżą sałatką z sosem z octu i oliwy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z dorsza pieczony w migdałach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze