Potrzebne składniki
- 400 g dorsza filety płaty
- 3 łyżki płatków migdałowych
- pół cytryny
- pęczek naci pietruszki
- sól ziołowa i pieprz ziołowy lub biały
- oliwa
Sposób wykonania
- Rybę kładziemy skórą do góry i smarujemy cienko oliwą.
- Migdały, posiekaną pietruszkę z sokiem z połówki cytryny i 3 łyżkami oliwy mieszamy w miseczce.
- Rybę dzielimy na dwie osobne porcje i każdą kładziemy posmarowaną skórą do dołu na płacie folii aluminiowej tak by wystawała po 7-8 cm z każdej strony za rybę. Ryby solimy i pieprzymy.
- Na ryby wykładamy równo masę z migdałów i rozprowadzamy równomiernie by pokryły całą rybę.
- Możemy zetrzeć trochę skórki cytrynowej na wierzch lub położyć płaty cytryny jeśli podajemy z czymś słodkim.
- Przykrywamy drugim, takim samym kawałkiem folii i zawijamy szczelnie brzegi.
- Wsadzamy do piekarnika na 45 minut w temp 180 stopni.
- Można podawać bezpośrednio z folii. Polecam połączenie ze słodkimi frytkami z batatów i świeżą sałatką z sosem z octu i oliwy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Filet z dorsza pieczony w migdałach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.