Nie ma chyba osoby, która nie lubi dań i przekąsek takich jak hamburgery, nuggetsy, czy frytki. Oferowane przez popularne sieci dania są z pewnością smaczne, ale też niestety dosyć kaloryczne. O ile sięganie po nie od czasu do czasu nie wyrządzi dużej szkody ani dla zdrowia, ani dla sylwetki, o tyle regularne stołowanie się w takich miejscach może nie być najlepszym pomysłem. Na szczęście w domowych warunkach można odwzorować smak tego co znamy, chociażby z popularnej sieci KFC. Wystarczy dostęp do kilku składników i znajomość zasad przygotowania przekąsek, aby odtworzyć znany smak.
Jak zrobić w domu kurczaka jak z KFC?
Nie będziemy skupiać się na konkretnym przepisie, ponieważ każdy może dostosować go do siebie i swoich potrzeb. Pokażemy za to, jakimi zasadami kierować się, aby uzyskać jak najlepszy smak. Sekretem dań z kurczaka jest ich soczystość, którą uzyskuje się przez zastosowanie panierki. To ona sprawia, że zewnętrzna warstwa jest aromatyczna i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i delikatny. Jaki jest zatem klucz do uzyskania idealnej panierki? Dobrze sprawdzają się w tej roli pokruszone płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka pokrojone na niezbyt duże kawałki należy obtoczyć w jajku, a później w przygotowanej panierce. Jeśli powtórzymy ten proces uzyskamy większą chrupkość gotowego dania. Przygotowane kurczaki można zarówno usmażyć na głębokim, gorącym tłuszczu rozgrzanym do wysokiej temperatury, jak i upiec w piekarniku. W tym drugim przypadku danie będzie zdrowsze i mniej kaloryczne.
Sekret domowych hamburgerów
Równie popularne i chyba jeszcze prostsze jest zrobienie domowych burgerów. Tutaj musimy mieć dostęp do bazy, jaką są kotlety z mielonej wołowiny oraz dobrej jakości bułki. Zarówno pierwsze jak i drugie można kupić gotowe w popularnych supermarketach, a także przygotować je samodzielnie. Smażenie burgerów najlepiej wykonać na grillu lub ruszcie. Jeśli w warunkach domowych nie mamy do nich dostępu sprawdzi się też patelnia grillowa, albo też tradycyjna. Z kolei jeśli chodzi o bułki popularne jest pieczywo pszenne, o maślanym posmaku. Miękkie bułki z wyczuwalną nutką słodyczy idealnie komponują się z soczystym mięsem. Wybór dodatków to już kwestia gustu i indywidualnych preferencji. Można dodać sałatę i inne ulubione warzywa, skusić się na dodatek w postaci plasterka sera lub sadzonego jajka.
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku frytki? Jak je zrobić?
Popularnym dodatkiem zarówno do kurczaka, jak i burgerów są frytki. Idealnie przyrządzone są przede wszystkim chrupiące. Ważny jest zarówno rodzaj użytych do ich zrobienia ziemniaków, jak i sam sposób smażenia. Wiele przepisów mówi o tym, że dobrym krokiem jest wcześniejsze namoczenie ziemniaków w zimnej wodzie. Pozwala to na wypłukanie nadmiaru skrobi, a w efekcie uzyskanie większej chrupkości gotowego dania. Równie ważną kwestią jest też sam sposób cięcia ziemniaków. Mniejsze kawałki będą bardziej chrupiące, jeśli zaś potniemy na większe cząstki uzyskamy przyjemnie miękki środek. Sam sposób smażenia powinien odbywać się partiami i na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Sprawi to, że nie będą one zbyt mocno przesiąknięte, a ich czas smażenia nie zajmie zbyt wiele czasu. Należy zwracać uwagę na stałe utrzymywanie wysokiej temperatury, bo dzięki temu frytki dobrze się usmażą, nie będą przypalone a smak nie będzie znacznie od biegał od tego co znamy z sieciowych restauracji. Najlepiej będą smakować oprószone solą, a amatorzy sosów mogą podać je z ketchupem.