Kosą po patelni Przepisy Dżem z całymi truskawkami

Dżem z całymi truskawkami

0

Dżemol jest cool 🙂 W każdej postaci ale jak się znajdzie w słoiczku całą truskawę zawsze jest przyjemniej więc czemu nie dać samych całych truskawek do słoiczka? Sama radość potem przy jedzeniu.

Dżem z całymi truskawkami

Dżem z całymi truskawkami

Czas przygotowania 20 minut/y

Wielkość porcji 7 słoiczków

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 750 g cukru
  • 2 żelfixy
  • 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania

  1. Truskawki dokładnie myjemy, i usuwamy szypułki.
  2. Przekładamy do garnka zasypujemy żelfixem i delikatnie dokładnie mieszamy.
  3. Podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gotujemy 1 min.
  4. Dosypujemy cukier i gotujemy 2 min.
  5. Odstawiamy, dodajemy kwasek i mieszamy delikatnie do zaniku piany.
  6. Gorące wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem po wystudzeniu obracamy.
  7. Z tej porcji wychodzi 7 słoiczków 200 g.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/dzem-calymi-truskawkami/
  • Kluski leniwe z truskawkami

    Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…
  • Koktajl truskawkowo-ananasowy

    Truskawkowe szaleństwo zainaugurowane, więc pora na coś do picia. Koktajl truskawkowo-anan…
  • Ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Puszyste i lekkie ciasto z rabarbarem i truskawkami, w sam raz na upalne dni i na sezon tr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…