Kosą po patelni Porady kulinarne Dzbanek do filtrowania wody – korzyść czy fanaberia?

Dzbanek do filtrowania wody – korzyść czy fanaberia?

6 min. czytania
0
0

Dzbanki do filtrowania wody są modne i ładne. Lubimy tego typu gadżety kuchenne, bo pozwalają nam czuć, że dbamy o zdrowie i dokonujemy świadomych wyborów. Czy rzeczywiście filtrowanie wody jest tak ważne? Co nam ono daje i jakie mamy alternatywy wobec dzbanka?

Dlaczego w ogóle filtrujemy wodę?

Twarda woda – powszechnie negowana za gorszy wpływ na cerę czy włosy od wody miękkiej – wbrew pozorom wcale nie jest szkodliwa. Na jej twardość wypływa wysoka zawartość składników mineralnych, których człowiek potrzebuje. Oznacza to, że twarda woda jest wręcz wartościowsza od miękkiej! Wytrącający się z niej kamień osiada w czajniku i tworzy nieestetyczne plamy, ale nie znaczy to, że podobny proces zachodzi w naszych żołądkach.

Po co więc filtrować twardą i pełną minerałów wodę, skoro jest lepsza od miękkiej? Ponieważ mimo tego, że w zakładach przemysłowych zostaje pierwotnie oczyszczona chlorem, zanim trafi do naszych mieszkań, musi pokonać długie dystanse w rurociągach. W tych zaś znajduje się wiele zanieczyszczeń i przestarzałych elementów. Stare mogą być również instalacje wodno-kanalizacyjne prowadzące bezpośrednio do mieszkań. W efekcie woda, choć początkowo oczyszczona, znów wchłania szkodliwe składniki.

Przefiltrowana woda pozwala:

  • chronić zdrowie domowników,
  • przygotowywać smaczne napoje i posiłki,
  • unikać problemów natury dermatologicznej,
  • zachować dłuższą żywotność sprzętów korzystających z wody,
  • zachować dłuższą żywotność pojedynczych rur i całych instalacji.

Jak rozpoznać, że woda jest zanieczyszczona?

Jak wyjaśniliśmy, obecność kamienia wytrącającego się z gotowanej wody nie świadczy jeszcze, że jest ona zanieczyszczona. Naszą czujność powinien wzbudzić osad o nietypowym kolorze, np. rdzawy lub czerwony. Świadczy o nagromadzeniu konkretnych minerałów – manganu lub żelaza. Z kolei zwykły kamień – kredowy – jest świadectwem obecności w wodzie wapnia i magnezu.

Jak filtrować wodę w mieszkaniu?

Najprostszym sposobem na skuteczne i szybkie filtrowanie wody jest korzystanie z atrakcyjnych wizualnie i nowoczesnych dzbanków z filtrami. Cechuje je prosta budowa i intuicyjna obsługa. W dużej komorze znajduje się mniejsza, do której nalewamy wodę prosto z kranu. Ta zostaje przesądzona przez wkład z węgla aktywnego i pozbawiona zanieczyszczeń.

Wkłady węglowe należy wymieniać. Jak często? To zależy od częstotliwości korzystania z dzbanka – informację znajdziemy na opakowaniu. Na dzbanku znajduje się wygodny panel do zaznaczania, kiedy ostatnio wymienialiśmy filtr.

Alternatywy dla dzbanka z filtrem

Dzbanek to nie jedyny sposób na utrzymywanie wody w czystości. Domowe rozwiązania znajdziesz w artykule: Domowe sposoby na filtrowanie wody, czyli co zrobić, by mieć czystą wodę?. Zamiast dzbanka możesz wykorzystać filtry dwojakiego rodzaju: mechaniczne bądź oparte na węglu aktywnym, przeznaczone do montowania w zaworze centralnym lub wylocie armatury.

Jeśli zdecydujemy się założyć filtr w zaworze centralnym, będziemy cieszyć się oczyszczoną wodą w każdej baterii podłączonej do instalacji wodnej. Z kolei filtr montowany na pojedynczej baterii jest rozwiązaniem miejscowym. Dobrze sprawdza się w mieszkaniach w bloku.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite