Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Drożdżowe bułeczki sernikowe

Drożdżowe bułeczki sernikowe

1

Miękkie pełne sera drożdżowe bułeczki sernikowe - u mnie w domu zwane serniczkami. Smakują zupełnie inaczej niż zwykła drożdżówka z serem ze sklepu. To jak porównywanie samolotu do latawca. Pachnie nimi cały dom i przypadną wszystkim miłośnikom sernika do gustu. Można dodatkowo do środka włożyć garść rodzynek wcześniej namoczonych, ale to akurat nie każdy lubi. Dżem dodatkowo wprowadza inne nuty smakowe i możecie użyć jakiego chcecie. Jeśli macie dużo wystającego ciasta z boków bułeczek to przed pieczeniem posmarujcie je białkiem.

Drożdżowe bułeczki sernikowe

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • ekstrakt waniliowy
    Masa serowa:
  • 500 g sera
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki dźemu dyniowego (można zastąpić 2 łyżkami masła)
  • dżem pomarańczowy lub różany na środek do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  3. Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
  4. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy budyń, cukier wanilinowy, masło lub dżem, ser i całość ucieramy na gładką masę.
  5. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając.
  6. Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1,5-2 cm.
  7. Wykrawamy kółka i robimy na środku wgłębienia zostawiając brzegi wyższe, do których nakładamy masę i na środek nakładamy pół łyżeczki dżemu.
  8. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.