Potrzebne składniki
Ciasto:
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- ekstrakt waniliowy
Masa serowa:
- 500 g sera
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki dźemu dyniowego (można zastąpić 2 łyżkami masła)
- dżem pomarańczowy lub różany na środek do dekoracji
Sposób wykonania
- Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
- Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
- W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy budyń, cukier wanilinowy, masło lub dżem, ser i całość ucieramy na gładką masę.
- Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do masy delikatnie wszystko mieszając.
- Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1,5-2 cm.
- Wykrawamy kółka i robimy na środku wgłębienia zostawiając brzegi wyższe, do których nakładamy masę i na środek nakładamy pół łyżeczki dżemu.
- Pieczemy 30 min w 180 stopniach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowe bułeczki sernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!