Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Domowy wyrób wędlin – jak to się robi i co jest potrzebne?

Materiał zewnętrzny 4 listopada 2021

Kupując wędliny w sklepie mięsnym, nigdy nie możemy mieć pewności, co się w nich znajduje i w jaki sposób zostały przygotowane. W związku z tym, że coraz więcej osób przywiązuje wagę do składu produktów spożywczych, domowy wyrób wędlin cieszy się rosnącą popularnością. Choć może się wydawać, że samodzielne przygotowywanie wędlin jest trudne i wymagające, w rzeczywistości wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości sprzęt do wyrobu wędlin domowych i postępować według naszego praktycznego przewodnika.

--- Reklama ---

Wyrób wędlin domowych – rodzaje

Wędliny domowe dzielimy na:

  • wędzone – do ich przygotowania niezbędna jest wędzarnia lub piec wędzarniczy,
  • parzone – można je przygotować w szynkowarze lub słoikach,
  • surowe dojrzewające – do przygotowania salami lub metki potrzebne będą jelita lub osłonki.

Wyrób wędlin tradycyjnych różni się w zależności od tego, jaki rodzaj wędliny zamierzasz przyrządzić. Warto zastanowić się nad tym już na samym początku, gdyż jest to niezwykle istotne podczas wybierania sprzętu do wyrobu wędlin domowych.

Jaki sprzęt do wyrobu wędlin domowych?

Domowy wyrób wędlin jest praktycznie niemożliwy bez odpowiedniego urządzenia. Wcale nie musisz budować wędzarni, by przygotowywać domowe wędliny. Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie sprzęty i akcesoria, które należy dobrać zależnie od rodzaju przyrządzanych wędlin:

  • Akcesoria wędzarnicze– zaliczamy do nich piecwędzarniczy lub wędzarnię stołową do wędzenia mięs, kiełbas, ryb, serów, warzyw i innych potraw, a także aparat wędzarniczy do wędzenia potraw w komorze pieca konwekcyjno-parowego. Do potrzebnych akcesoriów zaliczamy natomiast siatkę do wędlin, zrębki zapachowe z drewna oraz termometr do mięsa i wędlin.
  • Akcesoria do wędlin parzonych – tutaj niezastąpiony będzie szynkowar, do którego dobieramy woreczki, siatkę do wędlin oraz termometr do mięsa i wędlin.
  • Maszynka do mielenia mięsa – niezbędna do przygotowywania wędlin rozdrabnianych, takich jak kiełbasy czy mielonki.
  • Nadziewarka – do wędlin parzonych i surowych, przeznaczonych do nadziewania w osłonki.
  • Pakowarka próżniowa – nie jest obowiązkowa, lecz bardzo przydatna, jeśli planujesz przygotowywać większe ilości wędlin.

Od czego zacząć wyrób wędlin?

Domowy wyrób wędlin wcale nie jest trudny, pod warunkiem, że wyposażysz się w odpowiednie urządzenia i akcesoria oraz uzbroisz w cierpliwość. Poniżej znajdziesz przepisy na wędliny wędzone i parzone, które są najpopularniejsze wśród Polaków.

Wędliny wędzone

W pierwszej kolejności musimy kupić mięso – najlepiej w sprawdzonym sklepie masarskim. Rodzaj mięsa zależy od indywidualnych preferencji i od tego, jaką wędlinę chcemy otrzymać (np. polędwicę, boczek, karkówkę lub szynkę).

Wyrób wędlin zaczynamy od wycięcia białej błony z mięsa oraz uformowania kawałków ważących średnio 1,5-2,5 kg. Przygotowujemy solankę z roztworu wody, soli peklowej i przypraw: część roztworu wstrzykujemy w mięso, a następnie zanurzamy całe mięso w solance i odstawiamy w chłodne miejsce (4-6°C) na 5 dni. Aby mieć pewność, że sól będzie wnikała w mięso równomiernie, należy każdego dnia je obracać.

Po upływie 5 dni przekładamy mięso do miski, delikatnie je opłukujemy, pakujemy w siatki i odwieszamy na noc, żeby wyschło. Następnego dnia wieszamy mięso w wędzarni. Na koniec zdejmujemy mięso i parzymy je w garnku z wodą i przyprawami w temperaturze do 80°C.

Wędliny parzone

Przygotowujemy garnek, wlewamy do niego 250 ml wody, dodajemy przyprawy (np. majeranek, ziele angielskie, liść laurowy), gotujemy bulion i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekany czosnek i 3,5 łyżki soli peklowej. Do ostudzonej marynaty wkładamy mięso i odkładamy do lodówki na 48 h, co kilka godzin je obracając.

Po tym czasie przekładamy mięso do siatki i woreczka, a następnie umieszczamy w szynkowarze. Całość wstawiamy do garnka z wodą sięgająca do ¾ wysokości szynkowaru i podgrzewamy do max. 80°C. Parzymy mięso przez ok. 2 h, a po tym czasie podlewamy urządzenie zimną wodą, studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy mięso z szynkowaru i możemy się uraczyć pyszną, domową wędliną!

Tagi domowe, rodzaje, wędliny, wyrób
Materiał zewnętrzny 4 listopada 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pyszne propozycje od Caprio. Napoje na każdą okazję!
Następny wpis Smaczne prezenty z Crazyshop | Top 5 świątecznych pomysłów
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Sernik puszysty jak chmurka

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?