Kosą po patelni Porady Domowy wyrób piwa

Domowy wyrób piwa

0

Wśród Polaków coraz większą popularnością cieszy się hobby, polegające na samodzielnym wytwarzaniu piwa w domowych warunkach. Dzieje się tak dlatego, że jako konsumenci i naród posiadający kilkunastowieczną tradycję warzenia piwa, jesteśmy już znudzeni tendencyjnym i po prostu niedobrym smakiem piwa komercyjnego. Duże browary, stawiając na ilość, tracą na jakości. Sprawdź, jak stać się początkującym piwowarem!

Tradycyjny, złoty trunek

Piwo było wytwarzane i powszechnie szanowane już w starożytności. Z czasem stało się elementem codziennej diety, a wraz z Grekami, rozpowszechniło się w Europie. Bardzo szybko zyskało chyba największe uznanie wśród mnichów i zakonników jako jedno z ich najbardziej ulubionych napojów. W ten sposób powstały pierwsze browary.

Z kolei w Polsce piwo znane jest już od średniowiecza – pili je niemal wszyscy, więc jego warzenie stało się bardzo dochodowe. Oczywiście metody fermentacji zmieniały się na przełomie lat. To właśnie Słowianie zaczęli dodawać do niego szyszki chmielu zamiast mieszanki ziół.

Warto podtrzymywać narodową tradycję i produkować piwo we własnym domu, aby cieszyć się wspaniałym smakiem oraz aromatem i nie musieć już więcej sięgać po to stojące na sklepowych półkach.

Sklep piwowarski – czego potrzebuje początkujący piwowar?

Nie musisz mieć własnego browaru, aby móc samodzielnie wytworzyć piwo dobrej jakości – spokojnie wystarczą Ci domowe warunki. Potrzebujesz jedynie trochę wolnego miejsca oraz chęci i cierpliwości, a efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. Domowa produkcja piwa jest także dużo bardziej opłacalna niż kupowanie tego sklepowego.

Wystarczy odwiedzić stacjonarny lub internetowy sklep piwowarski. Ważne tylko, aby był profesjonalny i posiadał odpowiednio opisane produkty. Na początek zaopatrz się w podstawowe rzeczy, a z czasem możesz rozbudowywać zaplecze o kolejne gadżety.

Zobacz, co jest Ci potrzebne do pierwszego domowego warzenia piwa.

piwo uwarzone na produktach z Czerwony Grzybek

Sprzęt piwowara – to musisz mieć

Na samym początku wystarczą Ci podstawowe naczynia i przyrządy, które zaoferuje Ci każdy sklep piwowarski. Zaopatrz się w fermentator z rurką fermentacyjną i kranikiem, 30-40 litrowy garnek, termometr do 200 stopni C, duże i średnie wiadro (w średnim zrób niewielkie otwory – posłuży jako cedzak) , butelki z ciemnego szkła (mogą być też PET), kapslownicę, kapsle, wężyk oraz aerometr. Jest to podstawowy sprzęt, który umożliwi Ci rozpoczęcie własnej domowej produkcji piwa.

Składniki do warzenia piwa

Aby uwarzyć piwo w domowych warunkach, potrzebujesz chmielu, słodu i drożdży piwnych. Możesz kupić gotowe zestawy kupić w różnych marketach, jednak warto zdecydować się jedynie na te, które oferuje profesjonalny sklep piwowarski – może być stacjonarny lub internetowy (mają zdecydowanie większy wybór sprzętów i surowców). Tylko wtedy będziesz miał pewność, że są one właściwej jakości, a Twoja produkcja zakończy się smakowitym i aromatycznym sukcesem.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Catering Ewy Chodakowskiej już jest! Przeczytaj pierwsze opinie

Ewa Chodakowska, która poderwała rzesze naszych rodaków z kanap i pokazała im, że można pi…