w , ,

Domowy schab z szynkowara – pyszna wędlina na śniadanie

Nikt mi nie powie, że coś ze sklepu smakuje lepiej, niż to przygotowane samemu w domu. Z wędlinami jest tak szczególnie. Domowy schab w ziołach gotowany w szynkowarze jest delikatny, soczysty i smakuje nieziemsko dobrze. Gotowanie w szynkowarze sprawia, że przygotowana wędlina ma ładny kształt, soki zatrzymują się w mięsie no i dodajemy tylko to co chcemy i wiemy, że nam nie szkodzi. Sól peklowa jest tu w odpowiedniej ilości, nie ma polepszaczy smaku, barwników i chemii, która ma spowodować, że wędlina będzie bardziej trwała. Kto raz zrobi wędlinę samemu w domu ten zobaczy różnicę. Warto się zaopatrzyć w taki sprzęt, bo nie kosztuje dużo, a dobry efekt gwarantowany.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Czas oczekiwania: 4 d
Jak wykonać przepis na – Schab w ziołach z szynkowara

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 18 g soli peklowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z ziołami i solą.
  • Schab myję dokładnie i oczyszczam, następnie robię w nim widelcem otwory, nakłuwając co mniej więcej 2 cm na całej powierzchni.
  • Schab nacieram dokładnie mieszanką ziół i przypraw i wkładam do woreczka do gotowania w szynkowarze. Wkładam mięso do lodówki i zostawiam na 3 dni.
  • Następnie wkładam mięso do szynkowara, zamykam i wstawiam do wody. Gotuję w temperaturze wody 80 stopni przez około 2 godziny. Trzeba pilnować by temperatura stale utrzymywała się na tym poziomie.
  • Po ugotowaniu studzę szynkowar z mięsem. Wyjmuję mięso ze środka i znów wstawiam schab do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia, wystarczy wyjąć z woreczka.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab w ziołach z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
alkaa

Uwieeelbiam – działa co prawda powiększająco na mój brzuch i nie tylko no ale… co tam – warto!