Domowy schab z szynkowara – pyszna wędlina na śniadanie

Kosą po patelni
Nikt mi nie powie, że coś ze sklepu smakuje lepiej, niż to przygotowane samemu w domu. Z wędlinami jest tak szczególnie. Domowy schab w ziołach gotowany w szynkowarze jest delikatny, soczysty i smakuje nieziemsko dobrze. Gotowanie w szynkowarze sprawia, że przygotowana wędlina ma ładny kształt, soki zatrzymują się w mięsie no i dodajemy tylko to co chcemy i wiemy, że nam nie szkodzi. Sól peklowa jest tu w odpowiedniej ilości, nie ma polepszaczy smaku, barwników i chemii, która ma spowodować, że wędlina będzie bardziej trwała. Kto raz zrobi wędlinę samemu w domu ten zobaczy różnicę. Warto się zaopatrzyć w taki sprzęt, bo nie kosztuje dużo, a dobry efekt gwarantowany.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Czas oczekiwania: 4 dni
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Schab w ziołach z szynkowara

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 18 g soli peklowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z ziołami i solą.
  • Schab myję dokładnie i oczyszczam, następnie robię w nim widelcem otwory, nakłuwając co mniej więcej 2 cm na całej powierzchni.
  • Schab nacieram dokładnie mieszanką ziół i przypraw i wkładam do woreczka do gotowania w szynkowarze. Wkładam mięso do lodówki i zostawiam na 3 dni.
  • Następnie wkładam mięso do szynkowara, zamykam i wstawiam do wody. Gotuję w temperaturze wody 80 stopni przez około 2 godziny. Trzeba pilnować by temperatura stale utrzymywała się na tym poziomie.
  • Po ugotowaniu studzę szynkowar z mięsem. Wyjmuję mięso ze środka i znów wstawiam schab do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia, wystarczy wyjąć z woreczka.
W waszym wykonaniu:
Zdjęcia podesłane przez Czarne Oki – dziękuję.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab w ziołach z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wojtek

Schabik zrobiony był około miesiąc temu. Był bardzo dobry i soczysty. Uważam, że jest to najlepszy przepis na schab z szynkowara. Następnym razem spróbuję go delikatnie podwędzić po gotowaniu.

Iwona

No dobrze ale czy 80 C ma mieć woda w garnku czy mięso w środku? I gotować 2 godz od temperatury wody czy od temperatury mięsa? Bo nie wiem. Ratunku

alkaa

Uwieeelbiam – działa co prawda powiększająco na mój brzuch i nie tylko no ale… co tam – warto!