Potrzebne składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 18 g soli peklowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z ziołami i solą.
- Schab myję dokładnie i oczyszczam, następnie robię w nim widelcem otwory, nakłuwając co mniej więcej 2 cm na całej powierzchni.
- Schab nacieram dokładnie mieszanką ziół i przypraw i wkładam do woreczka do gotowania w szynkowarze. Wkładam mięso do lodówki i zostawiam na 3 dni.
- Następnie wkładam mięso do szynkowara, zamykam i wstawiam do wody. Gotuję w temperaturze wody 80 stopni przez około 2 godziny. Trzeba pilnować by temperatura stale utrzymywała się na tym poziomie.
- Po ugotowaniu studzę szynkowar z mięsem. Wyjmuję mięso ze środka i znów wstawiam schab do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie jest gotowy do jedzenia, wystarczy wyjąć z woreczka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab w ziołach z szynkowara wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Schabik zrobiony był około miesiąc temu. Był bardzo dobry i soczysty. Uważam, że jest to najlepszy przepis na schab z szynkowara. Następnym razem spróbuję go delikatnie podwędzić po gotowaniu.
No dobrze ale czy 80 C ma mieć woda w garnku czy mięso w środku? I gotować 2 godz od temperatury wody czy od temperatury mięsa? Bo nie wiem. Ratunku
Uwieeelbiam – działa co prawda powiększająco na mój brzuch i nie tylko no ale… co tam – warto!