Kosą po patelni Porady kulinarne Domowa produkcja wina – niezbędny sprzęt

Domowa produkcja wina – niezbędny sprzęt

9 min. czytania
0
1

Wino ma wiele właściwości. Działa nie tylko profilaktycznie, jak również prozdrowotnie. Badania udowodniły, że spożywanie wina w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału (od 30 do 50%), zapobiega chorobom niedokrwiennym serca, a także rozwojowi chorób nowotworowych.

Nastawiając domowe wino warto zaopatrzyć się w podstawowe akcesoria do wina, które przydadzą się każdemu winiarzowi, jak również ułatwią mechanizm wyrobu wina.

Szkło do fermentacji

Niezbędnym elementem jest zakup butli lub tzw. balonu do wytwarzania trunków na własny użytek. Naczynie to może równie dobrze służyć przy chałupniczym wyrobie piwa czy nalewek. Butla do wina sama w sobie ma dużą pojemność, bowiem pomieści aż do 54 litrów płynu. Zazwyczaj takie baniaki przechowuje się w koszach wiklinowych, które ochraniają przed ciepłem i słońcem, a dodatkowo ułatwiają przenoszenie dzięki uchwytom.

Naczynie powinno być wykonane z dobrej jakości szkła sodowego, które zapewni optymalne warunki dojrzewania trunku. Równie ważne jest, ażeby pozostawić zapas wolnego miejsca owocom, z których wykonujemy napój alkoholowy- tak, aby miały miejsce na fermentację.

Mniejsze butelki do przechowywania

Oprócz butli o dużej pojemności produkowane są także mniejsze butelki – do przechowywania od 2 do 5 litrów płynu. Ze względu na to, że są znacznie mniejsze, będą świetnym rozwiązaniem na przechowywanie gotowych do spożycia trunków, które nie potrzebują fermentować. Jeśli zaś decydujemy się na nastawienie wina w mniejszej butelce, wówczas warto założyć korek z rurką fermentacyjną.

Do takowych butelek dzięki specjalnemu wężykowi można zlać napój alkoholowy z większej butli, w którym wcześniej nagromadził się osad.

Dodatkowe zabezpieczenia

Korek do wina to element wyposażenia, który wbrew pozorom jest najważniejszy elementem w chwili gdy zostaje wytwarzany trunek. Niektórzy domowi producenci w momencie przelania napoju do naczynia zaślepiają butelkę kawałkiem gazy. Mimo to, w późniejszym czasie i tak konieczne jest nałożenie korka adekwatnego do średnicy szkła.

Wyróżnia się następujące rodzaje korków:

  • gumowe– są bardzo wytrzymałe i elastyczne, tak więc łatwo można je dopasować do każdej średnicy otworu butelki, gwarantują szczelność, co więcej korek posiada dziurkę, przez którą można zamontować rurkę fermentacyjną
  • stożkowe– wykonane są z naturalnego tworzywa korka, w przeciwieństwie do gumowych nie posiadają dziurki, więc nie ma możliwości aplikacji rurki, przeznaczone są do trunków, których przebieg fermentacji zakończył się, występują w różnych rozmiarach, dlatego też każdy z nich musi być idealnie dopasowany do naczynia.

Niewątpliwie korki szczelnie zabezpieczają butelkę przed ewentualnym dostaniem się powietrza. Dodatkowym wsparciem są kapturki termokurczliwe, które wystarczy nałożyć na zakorkowane wcześniej naczynie i zanurzyć w gorącej wodzie. Dzięki temu zyskamy pewność, że butelka będzie jeszcze bardziej uszczelniona.

Rurka fermentacyjna i wężyk do ściągania

Rurka do wina ma za zadanie chronić trunek przed dostaniem się wszelkich zewnętrznych zanieczyszczeń oraz owadów np. muszek owocówek, które przyciąga słodki zapach i smak. Pozwala ona również uwolnić zbędne gazy, które wytwarzają się w mechanizmie fermentacji. Należy pamiętać, aby wcześniej napełnić rurkę wodą, ponieważ tylko to umożliwi jej poprawne działanie. Gdy wody zacznie ubywać należy niezwłocznie uzupełnić jej poziom.

Wężyk do ściągania jak sama nazwa służy do ściągania wina znad osadu, co umożliwia przelanie go do innego wybranego naczynia. Często występuje w zestawie z pompką, która ułatwia zassanie napoju.

Wszystkie tego typu akcesoria winiarskie powinny posiadać atesty do kontaktu z żywnością.

Inne przydatne składniki i akcesoria do wina

Kiedy zakończy się etap produkcji wina niezbędne jest użycie składnika, takiego jak drożdze winiarskie. Spośród innych gatunków drożdży wyróżnia je zdolność do zachowania wysokiego procentu w trunku. Poza tym nadają substancji trwały smak i aromat. Gwarantują produkcję klarownego napoju.

Cukromierz to narzędzie, które pozwoli nam ocenić zawartość cukru w napoju alkoholowym. Wystarczy zanurzyć próbówkę w cieczy, a następnie spojrzeć na podziałkę i odczytać wynik. Areometr służy do sprawdzenia mocy alkoholu oraz pozwoli oszacować kiedy zakończy się cykl fermentacji wina. Natomiast etykiety przydadzą się nam, jeżeli chcemy zapisać datę nastawienia bądź skład napoju. Ułatwi to wybór alkoholu, na który w danym czasie mamy ochotę.

Wysokiej jakości akcesoria winiarskie możesz kupić w sklepie Malinowy Nos.

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że trunki własnej produkcji są w stanie zastąpić te, które możemy kupić w sklepie. Jednak, aby własny wytwór był w pełni udany należy wyposażyć się w odpowiedni sprzęt, które umożliwią bezproblemowe i szybkie wytworzenie napoju.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite