Prawdziwym hitem ostatnich czasów stały się szklanki termiczne. Produkuje się je ręcznie, z dmuchanego szkła, podobnie, jak bombki, dzięki czemu są bardzo lekkie. Wydawałoby się, że będą przez to również niezwykle kruche. Jednak zastosowanie w nich szkła boro-krzemowego sprawia, że są trwałe i odporne na zarysowania i obicia.
Zalety szklanek termicznych
Szklanki termiczne posiadają podwójne ścianki o grubości około 2 mm. Dzięki temu uzyskuje się izolację termiczną – zewnętrzna ścianka naczynia pozostaje chłodna, a zawarty w nim napój długo utrzymuje swoją temperaturę. W naczyniach tych można serwować zarówno napoje gorące, jak i zimne, bez obawy o poparzenie dłoni czy jej wychłodzenie. Szkło boro-krzemowe, z jakiego produkuje się szklanki termiczne, jest wytrzymałe w temperaturach od -20 do +230 stopni Celsjusza (a więc w o wiele większym zakresie, niż zwykłe szkło). Więcej przydatnych informacji można uzyskać z innej publikacji: Na co zwrócić uwagę, kupując szklanki termiczne?.
Wygoda i elegancja
Szklanki termiczne są bardzo praktyczne i wygodne w użyciu – można podgrzewać w nich napoje w kuchence mikrofalowej bez obawy, że popękają – cechuje je bardzo wysoka jakość. Są niezwykle wytrzymałe i odporne na ścieranie. Można je z powodzeniem myć w zmywarce, bez obawy, że staną się matowe. Są wyjątkowo odporne na zmiany temperatury i nie pękają. Produkuje się je w wielu stylowych kształtach i różnych pojemnościach, co sprawia, że łatwo dopasować je do każdej zastawy stołowej. Mogą stanowić prawdziwą ozdobę dowolnego przyjęcia. Ich zalety zostały nagrodzone wieloma ważnymi laurami konsumentów.
Rodzaje szklanek termicznych
Szklanki termiczne można łatwo dobrać do własnych upodobań – rynek oferuje modele niskie i wysokie, z uszkiem lub bez, pojedyncze i w zestawach (nawet z odpowiednimi łyżeczkami oraz dzbankiem). Mogą mieć także różne pojemności – od 80 do 480 ml, w zależności od przeznaczenia. Produkowane są również specjalne szklanki do herbaty, kawy, piwa, whisky, koktajli oraz drinków. Wszystkie wyróżniają się wysoką jakością. Wyglądają niezwykle estetycznie i stylowo.
Szklanki termiczne do herbaty
Szklanki termiczne przeznaczone do serwowania herbaty mogą posiadać klasyczny kształt lub bardziej stylowy, z różnymi zdobieniami. Dzięki swoim właściwościom można długo delektować się gorącą herbatą podczas chłodnych wieczorów, bez obawy, że napój ostygnie. Najważniejsze, że szklankę z gorącym płynem można trzymać w dłoniach bez obawy o oparzenie skóry. Szklanka termiczna do herbaty sprawdzi się również podczas upalnego lata. Podany w niej napój mrożony będzie wspaniale chłodzić, a szklanka trzymana w dłoni nie pokryje się skraplającą się parą wodną – dłonie będą przez cały czas suche.
Szklanki do kawy Latte
Jak wiadomo, kawę Latte podaje się w wysokich, wysmukłych szklankach, które doskonale podkreślają jej walory wizualne. Okazuje się, że można ją również serwować w szklankach termicznych. Posiadają one zazwyczaj kształt litery V, ale można też spotkać inny, bardziej wyszukany. Kawa Latte prezentuje się w nich zdecydowanie efektowniej, niż w zwykłych szklankach, ponieważ podwójne dno i ścianki sprawiają wrażenie, jakby napój unosił się w powietrzu. W sprzedaży znajdują się również szklanki termiczne, w których można podawać kawę klasyczną (ze śmietanką lub mlekiem), kawę mrożoną, Espresso, Cappuccino albo kakao.
Idealne do każdych napojów
Szklanki termiczne produkowane są w tak wielu rodzajach, kształtach i pojemnościach, że można w nich serwować praktycznie dowolne napoje. W sprzedaży znaleźć można specjalne szklaneczki do podawania zimnych napojów, soków, sorbetów, piwa i koktajli. Wyróżnia je oryginalność i elegancja – potrafią wręcz wprowadzić w zachwyt. Można powiedzieć, że są uniwersalne – doskonale prezentują się w każdym wystroju wnętrza, zarówno w kuchni, w pracy, jak i na wystawnym przyjęciu.
Zawsze mam w planie kupić takie szklanki, ale jeszcze jakoś się nie złożyło 😉