Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Do jakich napojów warto stosować szklanki termiczne?

Materiał zewnętrzny 16 października 2020
Poleć

Prawdziwym hitem ostatnich czasów stały się szklanki termiczne. Produkuje się je ręcznie, z dmuchanego szkła, podobnie, jak bombki, dzięki czemu są bardzo lekkie. Wydawałoby się, że będą przez to również niezwykle kruche. Jednak zastosowanie w nich szkła boro-krzemowego sprawia, że są trwałe i odporne na zarysowania i obicia.

Zalety szklanek termicznych

Szklanki termiczne posiadają podwójne ścianki o grubości około 2 mm. Dzięki temu uzyskuje się izolację termiczną – zewnętrzna ścianka naczynia pozostaje chłodna, a zawarty w nim napój długo utrzymuje swoją temperaturę. W naczyniach tych można serwować zarówno napoje gorące, jak i zimne, bez obawy o poparzenie dłoni czy jej wychłodzenie. Szkło boro-krzemowe, z jakiego produkuje się szklanki termiczne, jest wytrzymałe w temperaturach od -20 do +230 stopni Celsjusza (a więc w o wiele większym zakresie, niż zwykłe szkło). Więcej przydatnych informacji można uzyskać z innej publikacji: Na co zwrócić uwagę, kupując szklanki termiczne?.

Wygoda i elegancja

Szklanki termiczne są bardzo praktyczne i wygodne w użyciu – można podgrzewać w nich napoje w kuchence mikrofalowej bez obawy, że popękają – cechuje je bardzo wysoka jakość. Są niezwykle wytrzymałe i odporne na ścieranie. Można je z powodzeniem myć w zmywarce, bez obawy, że staną się matowe. Są wyjątkowo odporne na zmiany temperatury i nie pękają. Produkuje się je w wielu stylowych kształtach i różnych pojemnościach, co sprawia, że łatwo dopasować je do każdej zastawy stołowej. Mogą stanowić prawdziwą ozdobę dowolnego przyjęcia. Ich zalety zostały nagrodzone wieloma ważnymi laurami konsumentów.

Rodzaje szklanek termicznych

Szklanki termiczne można łatwo dobrać do własnych upodobań – rynek oferuje modele niskie i wysokie, z uszkiem lub bez, pojedyncze i w zestawach (nawet z odpowiednimi łyżeczkami oraz dzbankiem). Mogą mieć także różne pojemności – od 80 do 480 ml, w zależności od przeznaczenia. Produkowane są również specjalne szklanki do herbaty, kawy, piwa, whisky, koktajli oraz drinków. Wszystkie wyróżniają się wysoką jakością. Wyglądają niezwykle estetycznie i stylowo.

Szklanki termiczne do herbaty

Szklanki termiczne przeznaczone do serwowania herbaty mogą posiadać klasyczny kształt lub bardziej stylowy, z różnymi zdobieniami. Dzięki swoim właściwościom można długo delektować się gorącą herbatą podczas chłodnych wieczorów, bez obawy, że napój ostygnie. Najważniejsze, że szklankę z gorącym płynem można trzymać w dłoniach bez obawy o oparzenie skóry. Szklanka termiczna do herbaty sprawdzi się również podczas upalnego lata. Podany w niej napój mrożony będzie wspaniale chłodzić, a szklanka trzymana w dłoni nie pokryje się skraplającą się parą wodną – dłonie będą przez cały czas suche.

Szklanki do kawy Latte

Jak wiadomo, kawę Latte podaje się w wysokich, wysmukłych szklankach, które doskonale podkreślają jej walory wizualne. Okazuje się, że można ją również serwować w szklankach termicznych. Posiadają one zazwyczaj kształt litery V, ale można też spotkać inny, bardziej wyszukany. Kawa Latte prezentuje się w nich zdecydowanie efektowniej, niż w zwykłych szklankach, ponieważ podwójne dno i ścianki sprawiają wrażenie, jakby napój unosił się w powietrzu. W sprzedaży znajdują się również szklanki termiczne, w których można podawać kawę klasyczną (ze śmietanką lub mlekiem), kawę mrożoną, Espresso, Cappuccino albo kakao.

Idealne do każdych napojów

Szklanki termiczne produkowane są w tak wielu rodzajach, kształtach i pojemnościach, że można w nich serwować praktycznie dowolne napoje. W sprzedaży znaleźć można specjalne szklaneczki do podawania zimnych napojów, soków, sorbetów, piwa i koktajli. Wyróżnia je oryginalność i elegancja – potrafią wręcz wprowadzić w zachwyt. Można powiedzieć, że są uniwersalne – doskonale prezentują się w każdym wystroju wnętrza, zarówno w kuchni, w pracy, jak i na wystawnym przyjęciu.

Materiał zewnętrzny 16 października 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Placki z kalafiora
Następny wpis Czas relaksu – Andrzej i Eliza – cover terapeutyczny
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
Słodko Słodka
22 października 2020 09:25

Zawsze mam w planie kupić takie szklanki, ale jeszcze jakoś się nie złożyło 😉

0
Odpowiedz

Zobacz także:

Najlepsze pieczywo śniadaniowe – 2 pomysły na niebanalne śniadanie!

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pieczywo bezglutenowe

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pasta ca’ muddica – proste danie rodem z Sycylii

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 27 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?