Kosą po patelni Przepisy Drób Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

6 minuty czytania

Bardzo delikatne i lekkie, dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. Proste składniki, bez smażenia, gotowane mięso i aksamitny sos. Dietetyczne wywołuje u nas odczucie, że niesmaczne. Nie macie tak? Naprawdę nie trzeba robić ciężkich potraw by miały smak i aromat. Mnie zachwyciła delikatność mięsa, lekkość sosu i to danie to naprawdę jedna z lepszych wersji pulpetów jakie jadłem. Nie bójcie się i wypróbujcie nawet jak nie jesteście na diecie lekkostrawnej.

Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 35 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 zielone liście pora
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
  • mąka do obtoczenia
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Bułkę namaczamy w mleku i jak całe wchłonie odciskamy.
  2. Mięso mieszamy z bułką, jajkiem, solimy i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Formujemy kulki i obtaczamy w mące.
  4. Gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie 15 min. Wyjmujemy pulpety na bok.
  5. Do wywaru wrzucamy pokrojone w cząstki obrane ze skórki pomidory, posiekanego pora i zioła - gotujemy 15 min.
  6. Blenduyjemy gorący wywar i dodajemy jogurt/ Wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze 5 min.