Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 bułka kajzerka
- pół szklanki mleka
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 zielone liście pora
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- mąka do obtoczenia
- sól
Sposób wykonania
- Bułkę namaczamy w mleku i jak całe wchłonie odciskamy.
- Mięso mieszamy z bułką, jajkiem, solimy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Formujemy kulki i obtaczamy w mące.
- Gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie 15 min. Wyjmujemy pulpety na bok.
- Do wywaru wrzucamy pokrojone w cząstki obrane ze skórki pomidory, posiekanego pora i zioła - gotujemy 15 min.
- Blenduyjemy gorący wywar i dodajemy jogurt/ Wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze 5 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!