Kuchnia roślinna staje się coraz bardziej popularna dzięki większej świadomości o wartości życia w zgodzie z naturą. Często jednak chętni do przejścia na tę dietę nie wiedzą czym zastąpić mięso, mleko i inne produkty zwierzęce.
Dieta roślinna – zamienniki mięsa
Choć dla mięsożerców kuchnia roślinna może wydawać się niemożliwa, istnieje kilka alternatyw, którymi można uzupełniać białko.
Tofu i tempeh
Tofu – wegetariańskie białko sojowe o wyglądzie sera sałatkowego – nabiera smaku zależnie od sposobu przygotowania i przypraw. Polubią je osoby, które lubią zróżnicowanie smaków. Polecamy także tempeh – inne białko na bazie soi.
Soczewica i fasola
Bogatym źródłem białka jest też soczewica. Ma ciekawy smak i może stanowić bazę wielu potraw np. burgerów czy gulaszu. Podobnym zamiennikiem jest fasola.
Kalafior
To niskokaloryczne warzywo pozwoli Ci nadrobić niedobory białka w mgnieniu oka! Weganie mogą wykorzystać go jako alternatywę dla jajecznicy czy kurczaka w sałatce.
Proste przepisy na dania wegańskie
Możesz nie wierzyć, że z warzyw można przyrządzać smaczne i zdrowe posiłki, lecz to jak najbardziej możliwe! Przedstawiamy kilka prostych w przygotowaniu dań!
Wegański koktajl białkowy
Składniki: miarka odżywki białkowej, 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego, banan, mięta
Odżywkę białkową, banana i mleko zmiksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do szklanki, ozdób kilkoma listkami mięty i GOTOWE!
Wegańskie szaszłyki
Składniki: opakowanie Vege Burgera, 100 ml wrzątku, 10 g Dzikiej oliwy, trochę warzyw (rzodkiewka, pomidor, ogórek, może być papryka i oliwki), Dziki sos
Gotową masę Vege Burger przygotuj według przepisu na opakowaniu, po czym uformuj z niej kilka kuleczek. Wrzuć je na patelnię i obsmaż. Pokrój warzywa w grubą kostkę lub plasterki i nadziej na patyczki do szaszłyków. Przed podaniem polej Dzikim sosem dostępnym do kupienia u nas.
Wegańskie lody kokosowe
Składniki: dwie szklanki mleka kokosowego, szklanka wiórków kokosowych i 3 łyżki brązowego cukru
Wlej mleko kokosowe do dość dużego garbka i dodaj cukier. Mieszaj składniki na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru, a potem odstaw masę do ostygnięcia. Następnie dodaj wiórki kokosowe, przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładko. Potem przelej masę do pojemnika i zamrażaj w zamrażalniku przez ok. 3 godziny.
Wegańskie zapiekanki
Składniki: bagietka, 350 g pieczarek, cebula, wegański ser żółty, oregano, ketchup
Drobno pokrój cebulę i pieczarki i usmaż je na patelni. Dodaj oregano. Bułkę przekrój na pół i dodaj pieczarkowe nadzienie. Posyp wegańskim serem. Piecz przez ok. 10 minut. Podawaj na ciepło z ketchupem.
Jeżeli chcesz poznać więcej wegańskich przepisów, zapraszamy na naszą stronę. Wpisz żądaną frazę w pasek i na górze i kliknij Szukaj.