Każdy z nas wie jak ważna jest dieta w czasie choroby. W przypadku nowotworów dieta jest równie ważna. Co może a czego nie powinna jeść osoba chora na nowotwór? Jak powinna wyglądać dieta przy nowotworze złośliwym, a jak dieta przy chemioterapii chłoniaka?
Osoby chore na nowotwór nie powinny jeść potraw smażonych. Powinny też unikać surowego mięsa. Niestety, trzeba się też wystrzegać słodkości i produktów przetworzonych takich jak słone przekąski typu chipsy, krakersy itp.
Dieta przy białaczce jest bardzo ważna. Tylko dobrze i zdrowo odżywiony organizm jest w stanie walczyć z chorobą. Trzeba też mieć na uwadze konkretne schorzenie. Każda dieta powinna być dostosowana do danej choroby. Inaczej będzie wyglądać dieta po przeszczepie szpiku a inaczej dieta po przeszczepie komórek macierzystych.
Białaczka co można jeść?
W przypadku białaczki warto włączyć do diety produkty bogate w antyoksydanty. Zawierają je m.in. zielona herbata, cebula, jabłka, czosnek, kurkuma, marchew, jagody, pomidory, brokuły, brukselki, poziomki, żurawina, borówki czy jeżyny.
Zdecydowanie należy unikać surowego mięsa, żywności typu fast food, potraw wędzonych, smażonych, przetworzonych, a także zawierających chemiczne konserwanty. Nie powinno się też pić słodkich napojów i jeść gotowych wyrobów cukierniczych zawierających margaryny.
Dieta po przeszczepie szpiku
Osoby chore na nowotwór często skupiają się głównie na terapii nie biorąc pod uwagę faktu, że inne aspekty – takie jak np. prawidłowa dieta – mogą znacząco wpłynąć na szybszy powrót do zdrowia. Jak zatem powinna wyglądać dieta po przeszczepieniu szpiku?
Dieta po przeszczepieniu szpiku powinna być przede wszystkim ubogobakteryjna. Co to oznacza? Jest to sposób żywienia, który pozwala zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego przez eliminację potraw, które mogą zawierać groźne bakterie. Stosuje się ją od momentu rozpoczęcia leczenia przygotowującego pacjenta do przeszczepienia szpiku aż do trzech miesięcy po przeszczepie.
Dieta przy chemioterapii
Dieta w czasie chemioterapii powinna zawierać dużo wody. Warto pić napary np. z nagietka, zielonej herbaty czy rozwodnionych soków. Nie można też spożywać smażonych, tłustych, ciężkostrawnych potraw takich jak np. fasolka po bretońsku. Z jadłospisu powinno się także wykluczyć ostre potrawy np. z dodatkiem papryczki chili i octu. Warto jeść rzeczy lekkostrawne takie jak np. zupy kremy, galaretki, chude mięsa, twarożki czy gotowane na parze lub w wodzie warzywa. Chcesz wiedzieć więcej o tym jak się odżywiać podczas chemioterapii lub po przeszczepie? Wejdź na https://www.dkms.pl/pl/zywienie
Ważny temat. A tak z ciekawości, na czym się oparłeś, pisząc ten tekst?