Potrzebne składniki
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% (lub jogurtu naturalnego w wersji fit)
- 1 łyżka miodu
- 3 banany
- sok z połowy cytryny
- 1 granat
- kilka ciastek kruchych lub maślanych
Sposób wykonania
- Zaczynam od bananów – obieram lamię na kawałki i wrzucam do miksera z nożami do siekania. Dodaję łyżkę miodu i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.
- Teraz trzeba obrać granat. Najłatwiej to zrobić przekrawając go jak cytrynę w poprzek i za pomocą drewnianej pałki lub łyżki obić porządnie skórę trzymając przekrojoną część nad miską. Ziarna, które chcemy użyć, same wypadają a skórka od tłuczenia robi się miękka na tyle, że te które nie wypadły z łatwością wyjmiemy.
- Dobrze schłodzoną śmietanę wyjąłem z lodówki i ubiłem mikserem na sztywno. Na początku przez 30 sek. na wolnych obrotach, a potem zwiększyłem je i ubijałem do momentu aż końcówki miksera zostawiały na powierzchni wyraźne ślady.. Jeśli użyjecie jogurtu, radzę użyć jakiegoś gęstego i wystarczy go schłodzić.
- Ciastka oczywiście pokruszyłem.
- Teraz składanie w całość. Przygotowałem pucharki, no u mnie szklanki bo pucharki się wybiły. Na dno wsypałem pokruszone ciastka, potem warstwa bananów, potem śmietana pestki granatu, banany, śmietana i na wierzchu znów granat dla dekoracji.
- Jeśli chcecie zrobić różową bitą śmietanę, część nasion granatu rozgniećcie np. w moździerzu, tak by puściły sok i dodajcie go trochę do ubijania śmietany, pod koniec jak już będzie sztywna.
- Deser najlepiej przechowywać w lodówce, o ile w ogóle do niej zdąży trafić, bo znika natychmiast po zrobieniu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Świetny deser dla całej rodziny 🙂
Bardzo fajny poradnik, jako początkujacy w kuchni dałem radę! 🙂
no i brawo o to chodzi ni bać się i próbować 🙂
Świetne połączenie,smakowity deser 🙂