w ,

Deser warstwowy – wybuchowy – granat, banan, bita śmietana



Prosty w przygotowaniu, taki na szybko, deser wybuchowy bo z granatem. Do tego banan i bita śmietana, oraz kruche lub maślane ciastka pokruszone na dnie i gotowe. Układany warstwami w pucharku nie jest za słodki, a wręcz lekko słodko-kwaśny. Granat i cytryna skutecznie łamią słodycz bananów i bitej śmietany. Warstwy się ładnie układają, ciesząc oko, a przecież nimi też podobno jemy. uwaga kalorie są w środku, nigdzie sobie nie poszły i trafią z deserem do brzuszka, więc jak ktoś dba o linię to przykro mi, ale eksmisji nie chcą się poddać. Możecie spokojnie zastąpić bitą śmietanę jogurtem naturalnym i będzie zdrowe i bez cukru. Smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną

Potrzebne składniki

  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% (lub jogurtu naturalnego w wersji fit)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 granat
  • kilka ciastek kruchych lub maślanych

Sposób wykonania

  • Zaczynam od bananów – obieram lamię na kawałki i wrzucam do miksera z nożami do siekania. Dodaję łyżkę miodu i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.
  • Teraz trzeba obrać granat. Najłatwiej to zrobić przekrawając go jak cytrynę w poprzek i za pomocą drewnianej pałki lub łyżki obić porządnie skórę trzymając przekrojoną część nad miską. Ziarna, które chcemy użyć, same wypadają a skórka od tłuczenia robi się miękka na tyle, że te które nie wypadły z łatwością wyjmiemy.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę wyjąłem z lodówki i ubiłem mikserem na sztywno. Na początku przez 30 sek. na wolnych obrotach, a potem zwiększyłem je i ubijałem do momentu aż końcówki miksera zostawiały na powierzchni wyraźne ślady.. Jeśli użyjecie jogurtu, radzę użyć jakiegoś gęstego i wystarczy go schłodzić.
  • Ciastka oczywiście pokruszyłem.
  • Teraz składanie w całość. Przygotowałem pucharki, no u mnie szklanki bo pucharki się wybiły. Na dno wsypałem pokruszone ciastka, potem warstwa bananów, potem śmietana pestki granatu, banany, śmietana i na wierzchu znów granat dla dekoracji.
  • Jeśli chcecie zrobić różową bitą śmietanę, część nasion granatu rozgniećcie np. w moździerzu, tak by puściły sok i dodajcie go trochę do ubijania śmietany, pod koniec jak już będzie sztywna.
  • Deser najlepiej przechowywać w lodówce, o ile w ogóle do niej zdąży trafić, bo znika natychmiast po zrobieniu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila

Świetny deser dla całej rodziny 🙂

EmCeMan

Bardzo fajny poradnik, jako początkujacy w kuchni dałem radę! 🙂

Słodko Słodka

Świetne połączenie,smakowity deser 🙂