Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Deser warstwowy – wybuchowy – granat, banan, bita śmietana

Kosą po patelni
24 stycznia 2020
deser granat banany
Prosty w przygotowaniu, taki na szybko, deser wybuchowy bo z granatem. Do tego banan i bita śmietana, oraz kruche lub maślane ciastka pokruszone na dnie i gotowe. Układany warstwami w pucharku nie jest za słodki, a wręcz lekko słodko-kwaśny. Granat i cytryna skutecznie łamią słodycz bananów i bitej śmietany. Warstwy się ładnie układają, ciesząc oko, a przecież nimi też podobno jemy. uwaga kalorie są w środku, nigdzie sobie nie poszły i trafią z deserem do brzuszka, więc jak ktoś dba o linię to przykro mi, ale eksmisji nie chcą się poddać. Możecie spokojnie zastąpić bitą śmietanę jogurtem naturalnym i będzie zdrowe i bez cukru. Smacznego.
Przygotowanie: 15 min. min.
Łącznie: 15 min. min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną

Potrzebne składniki

  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% (lub jogurtu naturalnego w wersji fit)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 granat
  • kilka ciastek kruchych lub maślanych
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zaczynam od bananów – obieram lamię na kawałki i wrzucam do miksera z nożami do siekania. Dodaję łyżkę miodu i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.
  • Teraz trzeba obrać granat. Najłatwiej to zrobić przekrawając go jak cytrynę w poprzek i za pomocą drewnianej pałki lub łyżki obić porządnie skórę trzymając przekrojoną część nad miską. Ziarna, które chcemy użyć, same wypadają a skórka od tłuczenia robi się miękka na tyle, że te które nie wypadły z łatwością wyjmiemy.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę wyjąłem z lodówki i ubiłem mikserem na sztywno. Na początku przez 30 sek. na wolnych obrotach, a potem zwiększyłem je i ubijałem do momentu aż końcówki miksera zostawiały na powierzchni wyraźne ślady.. Jeśli użyjecie jogurtu, radzę użyć jakiegoś gęstego i wystarczy go schłodzić.
  • Ciastka oczywiście pokruszyłem.
  • Teraz składanie w całość. Przygotowałem pucharki, no u mnie szklanki bo pucharki się wybiły. Na dno wsypałem pokruszone ciastka, potem warstwa bananów, potem śmietana pestki granatu, banany, śmietana i na wierzchu znów granat dla dekoracji.
  • Jeśli chcecie zrobić różową bitą śmietanę, część nasion granatu rozgniećcie np. w moździerzu, tak by puściły sok i dodajcie go trochę do ubijania śmietany, pod koniec jak już będzie sztywna.
  • Deser najlepiej przechowywać w lodówce, o ile w ogóle do niej zdąży trafić, bo znika natychmiast po zrobieniu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

deser granat banany
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
30 stycznia 2020 21:09

Świetny deser dla całej rodziny 🙂

0
Odpowiedz
EmCeMan
EmCeMan
27 stycznia 2020 11:15

Bardzo fajny poradnik, jako początkujacy w kuchni dałem radę! 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  EmCeMan
28 stycznia 2020 09:33

no i brawo o to chodzi ni bać się i próbować 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
24 stycznia 2020 14:45

Świetne połączenie,smakowity deser 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

thermomix tm6

Thermomix TM6: Mój niezastąpiony pomocnik w kuchni

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?