Deser warstwowy – wybuchowy – granat, banan, bita śmietana

6 min. czytania
4
0
Prosty w przygotowaniu, taki na szybko, deser wybuchowy bo z granatem. Do tego banan i bita śmietana, oraz kruche lub maślane ciastka pokruszone na dnie i gotowe. Układany warstwami w pucharku nie jest za słodki, a wręcz lekko słodko-kwaśny. Granat i cytryna skutecznie łamią słodycz bananów i bitej śmietany. Warstwy się ładnie układają, ciesząc oko, a przecież nimi też podobno jemy. uwaga kalorie są w środku, nigdzie sobie nie poszły i trafią z deserem do brzuszka, więc jak ktoś dba o linię to przykro mi, ale eksmisji nie chcą się poddać. Możecie spokojnie zastąpić bitą śmietanę jogurtem naturalnym i będzie zdrowe i bez cukru. Smacznego.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną
Składniki:
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% (lub jogurtu naturalnego w wersji fit)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 1 granat
  • kilka ciastek kruchych lub maślanych
Sposób wykonania:
  • Zaczynam od bananów – obieram lamię na kawałki i wrzucam do miksera z nożami do siekania. Dodaję łyżkę miodu i sok z cytryny i miksuję na gładką masę.
  • Teraz trzeba obrać granat. Najłatwiej to zrobić przekrawając go jak cytrynę w poprzek i za pomocą drewnianej pałki lub łyżki obić porządnie skórę trzymając przekrojoną część nad miską. Ziarna, które chcemy użyć, same wypadają a skórka od tłuczenia robi się miękka na tyle, że te które nie wypadły z łatwością wyjmiemy.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę wyjąłem z lodówki i ubiłem mikserem na sztywno. Na początku przez 30 sek. na wolnych obrotach, a potem zwiększyłem je i ubijałem do momentu aż końcówki miksera zostawiały na powierzchni wyraźne ślady.. Jeśli użyjecie jogurtu, radzę użyć jakiegoś gęstego i wystarczy go schłodzić.
  • Ciastka oczywiście pokruszyłem.
  • Teraz składanie w całość. Przygotowałem pucharki, no u mnie szklanki bo pucharki się wybiły. Na dno wsypałem pokruszone ciastka, potem warstwa bananów, potem śmietana pestki granatu, banany, śmietana i na wierzchu znów granat dla dekoracji.
  • Jeśli chcecie zrobić różową bitą śmietanę, część nasion granatu rozgniećcie np. w moździerzu, tak by puściły sok i dodajcie go trochę do ubijania śmietany, pod koniec jak już będzie sztywna.
  • Deser najlepiej przechowywać w lodówce, o ile w ogóle do niej zdąży trafić, bo znika natychmiast po zrobieniu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser z granatem, bananem i bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KamilaKosą po patelniEmCeManSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kamila
Gość

Świetny deser dla całej rodziny 🙂

EmCeMan
Gość

Bardzo fajny poradnik, jako początkujacy w kuchni dałem radę! 🙂

Słodko Słodka
Gość

Świetne połączenie,smakowity deser 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).