Potrzebne składniki
- 3 białka ze sparzonych wrzątkiem jajek
- 100 g cukru pudru
- 300 g bitej śmietany
- 1/3 szklanki zaparzonej kawy
- biszkopty
- do dekoracji rozdrobnione orzechy i czekolada
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę dodajemy po trochu cukier, dalej ubijając.
- Następnie łączymy z bitą śmietaną i kawą delikatnie mieszając.
- Obojętnie w jakich naczyniach, mogą to być pucharki, szklanki lub salaterki, wykładamy część kremu.
- Na wierzchu posypujemy pokruszonymi na większe kawałki biszkoptami, a na to druga część
- kremu i dekorujemy pokruszoną czekoladą i orzechami.
- Wstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Deser kawowy z białek i bitej śmietany wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!