Pieczona, duszona, na surowo – cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Jest warzywem lekkostrawnym i bogatym m.in. w potas, żelazo, magnez, beta-karoten i mnóstwo witamin. Warto więc sięgnąć po cukinię w okresie zimowym. Oto nasze propozycje na zimowe i dietetyczne dania z cukinii.

Zimowe przetwory – marmolada z cukinii przepis
Bardzo uniwersalny i prosty przepis. Marmolada z cukinii bowiem jest przetworem bezglutenowym i wegańskim.

Co potrzeba:
- kilogram cukinii;
- 0,8 kg cukru kokosowego;
- laska wanilii;
- 30 gr świeżego imbiru;
- 6 limonek.
Jak przygotować marmoladę z cukinii:
Zetrzyj skórkę z limonek, a następnie zmieszaj z wanilią. Cukinię pokrój w paski, obierz i posiekaj imbir. Układaj warstwy z cukinii, skórki z limonki i imbiru, przekładając każdą warstwę cukrem kokosowym. Całość skrop sokiem z limonek. Pozostaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu przełóż całość do garnka i od momentu wrzenia gotuj na dużym ogniu przez kwadrans. Następnie wyjmij cukinię i wyciśnij z niej sok. Gdy całość zredukuje się o połowę – zakończ gotowanie i włóż wyciągniętą cukinię.
Dania z cukinii fit – makaron z cukinii z awokado i miętą
Danie z cukinii o znikomej zawartości węglowodanów, ale dużej ilości witamin i minerałów. Kuchnia wegańska.

Co potrzeba:
- temperówka do warzyw;
- 2 cukinie;
- 2 awokado (dojrzałe);
- pęczek mięty;
- ząbek czosnku;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz – do smaku.
Jak przygotować makaron z cukinii:
Na temperówce do warzyw zrób makaron z cukinii (możesz też użyć zwykłej obieraczki). Wstaw wodę w garnku i doprowadź do wrzenia. Zmiksuj miętę z awokado i posiekanym czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem. Makaron z cukinii gotuj przez minutę, odcedź i przełóż do naczynia. Wymieszaj z sosem.
Proste dania z cukinii – zupa krem z dietetycznymi grzankami
Co potrzeba:
- 0,5 kg cukinii;
- 500 ml bulionu warzywnego;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa z oliwek;
- 20 g jogurtu naturalnego;
- 2 kromki chleba Graham;
- sól, pieprz – do smaku.
Jak przygotować zupę krem z cukinii:
Pokrój cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż je w garnku na oliwie. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Duś przez kilka minut, następnie wlej bulion. Gotuj około kwadrans i całość zblenduj. Chleb podgrzej w tosterze i pokrój w kostkę (grzanki). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozłóż na 4 porcje, do każdej dodaj łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Zimowe dania z cukinią – szukasz inspiracji?
Cukinia jest warzywem, które pozwala na przygotowywanie najróżniejszych posiłków. Jej właściwości warto szczególnie docenić w okresie zimowym. Szukasz nowych przepisów na dania z cukinią? Poproś specjalistów o dietetyczne dania z cukinii. Nie tylko zdradzą ci przepisy na zdrowe dania z cukinią, lecz także skomponują indywidualny plan odżywiania.