Dlaczego warto mieć w swojej kuchni jajowary?
Otóż, są osoby, który nie wyobrażają sobie gotowania jajek w inny sposób jak przy użyciu jajowaru. Dla drugich to urządzenie jest zbędne. Jak działa? Dlaczego pomimo wszystko warto się zdecydować na jego zakup?
Gotowanie jajek z pomocą jajowaru. Jak wygląda?
Jajowary mają przede wszystkim ułatwić gotowanie jajek i przyspieszyć cały proces. Urządzenie składa się z płyty grzewczej, tacki na jajka, pokrywy oraz minutnika. Do przyrządzenia jajek potrzeba jedynie odmierzonej wody, którą należy wlać na płytę grzewczą. W specjalnych otworach trzeba umieścić jajka, a następnie uruchomić urządzenie. Zwykle jajowary są w stanie pomieścić do 8 jaj. Gdy jajka będą gotowe, urządzenie nas o tym poinformuje specjalnym dźwiękiem.
Dlaczego do gotowania jajek potrzebujesz jajowaru?
Mogłoby się wydawać, że jajka możesz ugotować po prostu w garnku. Po co, jeżeli masz dedykowane do tego urządzenie. Sprzęt umożliwia przygotowywanie jajek na twardo lub miękko, bez ryzyka, że osiągniemy efekt inny niż planowaliśmy. Jajko po gotowaniu w jajowarze bardzo łatwo się obiera, nigdy nie ulega stłuczeniu, jest perfekcyjnie ugotowane. Jajowar jest przy tym bardzo prosty w obsłudze, a wykonanie ze stali nierdzewnej powoduje, że na pewno nie ulegnie zniszczeniu zbyt szybko. Przygotowywanie jajek z pomocą tego urządzenia jest bardzo wygodne.
W związku z tym, że jajowar ma niewielkie wymiary, nie ma żadnych problemów z jego przechowywaniem. Można go zabrać nawet w podróż. Jajka gotować można bez kontrolowania czasu, i to w bardzo szybki sposób. Warto rozważyć zakup urządzenia szczególnie, jeżeli masz liczną rodzinę i za jednym razem trzeba ugotować 8 jajek. Ten sprzęt sprawi, że będzie to znacznie wygodniejsze, bez ryzyka rozbicia któregoś z nich.
Czy po zakończeniu gotowania jajek można je od razu jeść?
To dosyć często stawiane pytanie. Oczywiście, że tak. Zasada jest dokładnie taka sama, jak w przypadku gotowania w garnku. W czasie gotowania jajka uzyskują odpowiednią konsystencję, ich podawanie jest więc możliwe zaraz po usłyszeniu sygnału, że udało się je przyrządzić na miękko lub twardo. Ilość jajek, które można przygotować za jednym razem to zazwyczaj 7-8, a więc całkiem sporo.
Przygotowanie jajek z pomocą jajowaru można uznać za bardzo wygodne. Wychodzą z niego idealne jajka, ulubiony stan twardości, i to w bardzo łatwy sposób. Sygnał dźwiękowy informuje, kiedy są gotowe, dlatego nie ma możliwości przegapienia momentu, gdy należy je wyjąć z urządzenia.
Mam od ok 12 lat jajowar firmy KRUPS. Jestem bardzo zadowolona. Gotuje na miękko średnio i twardo. 1,2 lub 3 jajka. Dla dwóch osób w sam raz. Jajek w garnku na miękko jeszcze nigdy nie udało mi się tak ugotować jak w jajowarze. Niestety były przypadki że jajko mi pękło podczas gotowania. Moja mama używa takiego jajka, które zmienia kolor podczas gotowania w garnku i też działa dość dobrze tyle że trzeba pilnować