w ,

Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia kaszubska?

Nie ulega wątpliwości, że jedzenie jest nam niezbędne do życia. Nie da się również ukryć, że większość z nas przepada za smacznymi i aromatycznymi potrawami i właśnie takie najczęściej gotujemy. Jedzenie posiada także pewien aspekt kulturowy. Dobrze byłoby więc testować dania charakterystyczne dla różnych krajów i regionów. Jedną z interesujących kuchni jest bez wątpienia kuchnia kaszubska.

Skosztuj wyśmienitych potraw z ryb i drobiu.

Ryby są jednym z filarów tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Nie ma się temu, co dziwić, bo Kaszubi od wieków trudnili się rybołówstwem. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się więc dania z dorsza, śledzia oraz karpia. Dania z ryb cieszą się szczególnym zainteresowaniem w świąteczne dni. Warto postawić na wigilijnym stole aromatyczne śledzie w zalewie octowej. Na obiad możemy zaś przyrządzić panierowane ryby w pomidorach. Takie danie jest wyjątkowo proste do przygotowania.

Wystarczy zakupić wybrany przez nas gatunek ryb, a następnie obtoczyć kawałki ryby w panierce. Tak przygotowaną rybę należy usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Oczywiście doskonałym rozwiązaniem będzie także przyrządzenie ryby na parze, ale wówczas nie należy używać panierki. Dodatkiem do ryb powinny być pomidory, najlepiej świeże. Rybę z sosem pomidorowym możemy podać z pieczonymi talarkami ziemniaków lub z ulubioną kaszą.

Bardzo efektownym daniem będzie również kaczka pieczona faszerowana żurawiną. Takie danie możemy podać na niedzielny obiad w asyście kaszy jaglanej oraz surówki z kapusty i jabłka. Możemy zdecydować się także na przygotowanie kaszubskiej potrawki z kurczaka. W tym celu należy udusić kurczaka w warzywach. Najlepiej wykorzystać do tego celu marchewkę oraz aromatycznego pora. Danie warto podać z ziemniakami.

Poznaj wyjątkowe desery kaszubskie.

Każdy obiad dobrze byłoby urozmaicić deserem. Jeżeli zależy nam na podaniu deseru charakterystycznego dla tradycyjnej kuchni kaszubskiej, zdecydujmy się upiec tradycyjne kaszubskie drożdżówki. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy nam użyć mąki, jajek, mleka, cukru oraz drożdży. Każdy z tych produktów jest ogólnodostępny, dlatego zakupimy go w każdym supermarkecie. Jeżeli chcemy, aby drożdżówki miały naprawdę kaszubski charakter, wzbogaćmy je o dodatek rodzynek.

Warto byłoby przetestować również przepisy na struclę makową oraz na mazurka pomorskiego. Jeśli chcemy przygotować błyskawiczny deser, postawmy na racuchy po kaszubsku. Smażone racuchy możemy zaserwować z kleksem świeżej, kwaśnej śmietany i ze słodkimi owocami.

Jeżeli chcemy przygotowywać dania i desery zgodnie ze wszystkimi zasadami kuchni kaszubskiej, doskonale byłoby wyposażyć się w książkę kucharską z tradycyjnymi przepisami kaszubskimi. Jeżeli chcemy na własnej skórze odczuć kaszubskie klimaty, zdecydujmy się na odwiedziny na Pomorzu. Będziemy mieć również okazję skosztowania tradycyjnych potraw przygotowanych przez rodowitych Kaszubów. Być może któryś z nich zdradzi nam również przepisy na wspaniałe dania główne oraz słodkości.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesnydwor.pl/bioli-trus

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze