Kawa towarzyszy większość z nas każdego dnia. Jest napojem, który cenimy za jego walory smakowe, a także za pobudzającą moc, dzięki której możemy szybciej rozpocząć dzień lub kontynuować rozpoczęte zadania. Wielu z nas sięga po klasyczną, ziarnistą kawą, inni jednak preferują rozpuszczalną. Czy warto ją wybierać?
Krótka historia kawy
Kawa to napój, który tradycyjnie przyrządzany był z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Historia tego napoju sięga już I tysiąclecia przed naszą erą. Wywodzi się on z Etiopii, skąd został przywieziony przez Arabskich kupców. Najpewniej w XIII lub XIV wieku pojawił się on w Jemenie, skąd z czasem rozprzestrzenił się na cały Bliski Wschód. Do Europy trafił najpewniej w XVI wieku za sprawą kupców brytyjskich i holenderskich.
Pierwsze kawiarnie powstały w krajach Arabskich. W Europie pojawiły się one w pierwszej kolejności w Wielkiej Brytanii: na Oksfordzie i w Londynie, co miało miejsce w końcówce XVII wieku. Najpewniej w tym samym czasie czarny, aromatyczny napój pojawił się także w Polsce.
Czym jest kawa instant?
Kawa Instant, inaczej kawa rozpuszczalna, to osuszony ekstrakt kawy. Na pierwszym etapie powstaje analogicznie, jak kawa ziarnista lub mielona: ziarna wybranego gatunku (lub gatunków) są poddawane prażeniu i mieleniu. Następnie przeprowadza się ekstrakcję ciśnieniową w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Ekstrakt poddawany jest następnie odparowaniu, w celu zmniejszenia ilości wody, lub liofilizacji. Ostatnim etapem produkcji jest suszenie, które powoduje uzyskanie ostatecznego produktu.
Czy warto sięgnąć po kawę rozpuszczalną?
Miłośnicy kawy mielonej często mówią, iż kawa rozpuszczalna posiada nieco inny aromat, niż ta, którą parzą tradycyjnymi metodami. Jednak powyższy opis metody, służącej jej przygotowaniu, jasno pokazuje, iż jest ona w pełni wartościowym produktem, przygotowywanym analogicznie, jak klasyczna kawa.
Po kawę Instant często sięgają z kolei osoby, którym zależy na czasie. Jest ona bardzo wygodna i szybka do przygotowania, a także do późniejszego mycia naczyń. Nie wymaga przygotowywania, a następnie wyrzucania fusów, a w celu jej zaparzenia nie trzeba używać żadnych dodatkowych urządzeń. Świetnie sprawdza się więc także podczas wyjazdów, gdy do dyspozycji pozostaje jedynie czajnik i kubki, a ktoś nie przepada za smakiem kawy z fusami.
Kolejną zaletą kawy rozpuszczalnej jest jej wygoda, kiedy lubimy dodawać mleko do napoju. Stanowczo lepiej komponuje się ono z idealnie gładkim, klarownym płynem, uzyskanym z kawy Instant, niż z klasycznym naparem z fusami.
Wybierz odpowiedni smak
Na koniec warto zwrócić uwagę, że kawa instant może posiadać różne walory smakowe. Dlatego, decydując się na nią, warto poszukać tej, która będzie najsmaczniejsza. Na uwagę zasługuje między innymi seria kaw marki Davidoff, dostępna w sklepie Aquamelior. Znajdziesz wśród tamtejszych propozycji między innymi silne epsresso i delikatną kawę crema, a także niezwykłą Rich Aroma. Skosztuj każdej i wybierz swoją ulubioną.