Czosnek to roślina z rodziny amarylkowatych, z której głownie w kuchni wykorzystujemy bulwę. Składa się ona z ząbków w których ukrywa się cała magia tej rośliny. Ma charakterystyczny smak i zapach nie zawsze kojarzący nam się przyjemnie. Rośnie on dziko głownie w strefie umiarkowanej na północnej półkuli naszego globu.
Zastosowanie
Był używany w celach spożywczych już wielu wieków i zawsze widziano w nim źródło zdrowia i wiele w tym prawdy. Obecnie ma szerokie zastosowanie w medycynie i gastronomi. W kuchni stanowi dodatek do mięs, drobiu, sosów, sałatek i zup.
Zdrowie
Może nie jest jakoś szczególnie bogaty w witaminy jednak zawiera dużo soli potasowych i fosforu. Jest też bogatym źródłem fitoncydów co sprawia, że ma silne działanie bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem, dlatego polecany jest szczególnie przy stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Dla cierpiących na cukrzycę jest to środek wspomagający obniżenie poziomu cukru we krwi. Czosnek też bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i pracę jelit. Ma również właściwości przeciwzakrzepowe dzięki czemu chroni przed zawałem lub udarem.
Ciekawostki i porady
- Nie jemy czosnku na surowo! Niestety czosnek w takiej postaci lub sok z czosnku niszczy naszą mikroflorę w przełyku i pozbawia nas ochrony.
- Aby przechować czosnek dłużej możemy go albo podsuszyć albo obrać i zatopić w oleju.
- Łagodzi ukąszenia owadów – można plasterek czosnku przyłożyć na miejsce ukąszenia – pomaga!
- Zalecana przez lekarzy dawka czosnku to 1-2 ząbki dziennie.
- Niezbyt często ale wywołuje alergie.
- Zjedliśmy sporo czosnku i mamy czosnkowy oddech? Poradzi na to wypicie tłustego mleka. Tłuszcz z mleka niweluje związki siarkowe.
Fot. Designed by Freepik