Czosnek – naturalny antybiotyk

Kosą po patelni
Czosnek - naturalny antybiotyk

Czosnek to roślina z rodziny amarylkowatych, z której głownie w kuchni wykorzystujemy bulwę. Składa się ona z ząbków w których ukrywa się cała magia tej rośliny. Ma charakterystyczny smak i zapach nie zawsze kojarzący nam się przyjemnie. Rośnie on dziko głownie w strefie umiarkowanej na północnej półkuli naszego globu.

--- Reklama ---

Zastosowanie
Był używany w celach spożywczych już wielu wieków i zawsze widziano w nim źródło zdrowia i wiele w tym prawdy. Obecnie ma szerokie zastosowanie w medycynie i gastronomi. W kuchni stanowi dodatek do mięs, drobiu, sosów, sałatek i zup.

Zdrowie
Może nie jest jakoś szczególnie bogaty w witaminy jednak zawiera dużo soli potasowych i fosforu. Jest też bogatym źródłem fitoncydów co sprawia, że ma silne działanie bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem, dlatego polecany jest szczególnie przy stanach zapalnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Dla cierpiących na cukrzycę jest to środek wspomagający obniżenie poziomu cukru we krwi. Czosnek też bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego i pracę jelit. Ma również właściwości przeciwzakrzepowe dzięki czemu chroni przed zawałem lub udarem.

Ciekawostki i porady

  • Nie jemy czosnku na surowo! Niestety czosnek w takiej postaci lub sok z czosnku niszczy naszą mikroflorę w przełyku i pozbawia nas ochrony.
  • Aby przechować czosnek dłużej możemy go albo podsuszyć albo obrać i zatopić w oleju.
  • Łagodzi ukąszenia owadów – można plasterek czosnku przyłożyć na miejsce ukąszenia – pomaga!
  • Zalecana przez lekarzy dawka czosnku to 1-2 ząbki dziennie.
  • Niezbyt często ale wywołuje alergie.
  • Zjedliśmy sporo czosnku i mamy czosnkowy oddech? Poradzi na to wypicie tłustego mleka. Tłuszcz z mleka niweluje związki siarkowe.

Fot. Designed by Freepik

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze