Wzrost liczby osób z alergiami i nadwrażliwościami pokarmowymi sprawia, że dieta pudełkowa bezglutenowa staje się coraz popularniejsza. Wykluczenia produktów z glutenem z jadłospisu są dość trudne do przeprowadzenia na własną rękę, dlatego warto zaufać doświadczonym dietetykom i kucharzom. Sprawdźmy, jak wygląda catering bezglutenowy w praktyce oraz co wykorzystują w daniach specjaliści.
Dieta bezglutenowa w pigułce
Dieta bezglutenowa to sposób żywienia, który całkowicie eliminuje gluten w produktach naturalnych i przetworzonych. Gluten, czyli mieszanina białek gluteniny i gliadyny, znajduje się w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Chociaż owies sam w sobie nie zawiera glutenu, bardzo często jest nim zanieczyszczony, dlatego dieta bezglutenowa często wyklucza również produkty z owsem w składzie.
Jakie są wskazania do diety bezglutenowej?
Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która wywołuje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych do organizmu. Spożywanie glutenu u osób z celiakią powoduje wiele problemów zdrowotnych, jak zanik kosmków jelitowych. Jedyna metoda leczenia celiakii to stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie.
Gluten jest jednym z najczęściej występujących alergenów, nic więc dziwnego, że białko wywołuje u wielu osób reakcję alergiczną. Mowa tutaj o bólu brzucha, biegunce czy zmianach skórnych. W przeciwieństwie do celiakii osoby z alergią na gluten nie muszą stosować ścisłej diety do końca życia, chociaż warto wykorzystać dietę pudełkową bezglutenową.
Osobom, które nie tolerują glutenu, nie zawsze dokucza alergia czy celiakia. Od kilku lat naukowcy mówią bowiem o nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Wówczas po spożyciu produktów z glutenem pojawiają się m.in.:
- bóle głowy i brzucha,
- uczucie zmęczenia,
- biegunki lub zaparcia,
- wzdęcia,
- anemia.
Dieta pudełkowa bezglutenowa dla osób zdrowych
Wśród osób dbających o zdrowie często pojawia się pytanie, czy dietę bezglutenową mogą stosować konsumenci bez celiakii, alergii i nadwrażliwości. Sam gluten nie powoduje wzrostu masy ciała u osób zdrowych, a nieumiejętnie prowadzona dieta bezglutenowa może prowadzić do niedoborów wielu składników odżywczych. Mimo to ograniczenie spożywania białego pieczywa, ciastek czy pączków i innych mocno przetworzonych produktów z glutenem ma pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.
W praktyce zatem, jeśli nie tolerujesz glutenu, nie musisz wykluczać go ze swojej diety. Chcesz ograniczyć spożycie produktów mącznych? Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie diety pudełkowej bezglutenowej jako uzupełnienie Twojego zwykłego jadłospisu.
Dieta bezglutenowa – jak ją wprowadzić?
Zmiana nawyków żywieniowych nigdy nie należy do łatwych zadań. I nic dziwnego – jedzenie to ogromna część Twojego codziennego życia, a nierzadko również tożsamości kulturowej. Często po prostu łatwiej jest zjeść ten sam posiłek, co pozostali członkowie rodziny czy osoby przy stoliku w restauracji.
Zanim skorzystasz z cateringu bezglutenowego, przeprowadź odpowiednie badania i skonsultuj się z lekarzem. Ograniczenie spożycia glutenu może wpłynąć na wyniki testów, a wykrycie celiakii czy alergii staje się niemożliwe.
Trudnościami w rozpoczęciu diety bezglutenowej są m.in. układanie zbilansowanych jadłospisów, dobór odpowiednich produktów oraz poświęcenie czasu na przygotowanie posiłków. Nic dziwnego, że osoby, które dopiero zaczynają unikać glutenu, decydują się na catering bezglutenowy. Dieta pudełkowa bezglutenowa dostarczona do Twojego domu czy pracy eliminuje wszystkie wymienione wcześniej problemy. Wystarczy ją zamówić, poczekać na dostawę i delektować się zdrowymi, pysznymi posiłkami.
Czego nie powinien zawierać catering bezglutenowy?
W diecie bezglutenowej pudełkowej nie można spożywać zbóż takich jak:
- pszenica,
- jęczmień,
- żyto,
- niecertyfikowany owies.
Co oznacza to w praktyce? W pudełkach z posiłkami dietetycznymi nie powinny pojawić się w tradycyjnych, glutenowych wersjach m.in.:
- niektóre kasze zbożowe (kasza manna, kuskus i bulgur),
- makarony pszenne czy żytnie,
- pierogi, pyzy ani kopytka,
- naleśniki,
- pieczywo,
- ciastka,
- potrawy panierowane,
- sosy zagęszczane mąką,
- sos sojowy,
- zupy zaprawiane mąką,
- zupy z makaronem,
- dodatki takie jak prażona cebulka.
Na sklepowych półkach z powodzeniem można jednak znaleźć składniki do wymienionych wyżej potraw w wersji bezglutenowej, jak bezglutenowe pieczywo lub makarony.
Ponadto w diecie pudełkowej bezglutenowej nie powinny znaleźć się produkty z dodatkiem słodu jęczmiennego czy otrębami. Istnieją jednak zboża naturalnie bezglutenowe: ryż, gryka, proso, kukurydza, amarantus, quinoa oraz sorgo i te jak najbardziej mogą a nawet powinny pojawiać się w diecie pudełkowej bezglutenowej.
Zastępniki dla produktów bogatych w gluten
Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, dlatego bardzo łatwo przerazić się ilością niedozwolonych potraw. Jeśli borykasz się z pewnymi dolegliwościami po spożyciu glutenu, firma cateringowa dostarczająca dietę pudełkową bezglutenową powinna przygotować posiłki niezawierające glutenu. Wbrew pozorom nie chodzi tutaj wyłącznie o świeże owoce i warzywa, ale również takie produkty jak:
- zboża naturalnie bezglutenowe, czyli ryż, kasza gryczana, quinoa, sorgo, kasza jaglana z prosa i kukurydza,
- świeże mięso, ryby i jaja,
- śmietana, jogurty, mleko,
- twarogi i sery,
- masło, oleje roślinne, masła orzechowe,
- warzywa i owoce,
- dżem, miód, syrop klonowy,
- zioła, ocet i przyprawy.
Ponadto w swoim pudełku znajdziesz również produkty bezglutenowe przygotowane z bezglutenowej mąki, np. makaron z mąki kukurydzianej, makaron ryżowy i gryczany, a także pieczywo bezglutenowe.
Pudełkowa dieta bezglutenowa – dlaczego warto?
Wbrew pozorom osoby z nadwrażliwością na gluten nie są skazane na nudną czy niesmaczną dietę. Wykorzystanie diety pudełkowej bezglutenowej sprawia, że nie musisz martwić się doborem specjalnych produktów bez glutenu czy wyszukiwaniem nowych przepisów. Taki catering to więc skuteczny sposób zaoszczędzenia na czasie. Warto wybrać zaufaną firmę z grupą zadowolonych klientów z nietolerancjami pokarmowymi. Opinie użytkowników są bowiem bardzo ważne.
Potrawy przygotowane przez specjalistów są dostosowane do nadwrażliwości klienta na gluten oraz stanowią spore udogodnienie w codziennym życiu. Dieta pudełkowa bezglutenowa jest więc doskonałym wyborem i z pewnością warto ją wykorzystać.
Partnerem artykułu jest lightdiet.pl