W zasadzie wychodzi wódka, cytrynówka ma moc powyżej 40% po zrobieniu ale możemy ja łatwo przerobić na nalewkę, zwyczajnie dodając wody mineralnej. Ma fajną żółta barwę, nie jest za słodka, ani nie za kwaśna. U nas w domu zwana rutinoskorbinem w płynie, bo jest tak pyszna, że niektórzy popijają ją, jak to niegdyś mawiali – ku zdrowotności. Nie wiem czy wódka ma coś ze zdrowiem wspólnego, skoro skutki jej przedawkowania się leczy, ale w małych kontrolowanych dawkach, może i ma pozytywne działanie. Smak ma w każdym razie obłędny i jak ja, za wódkami raczej nie przepadam, tak ta mi pasuje. Trochę pracy z jej przygotowaniem jest, szczególnie z obieraniem i przygotowaniem cytryn. Ważne by do nalewki nie trafiły białe części skórki, bo zrobi się gorzkawy posmak.
Jak wykonać przepis na – Cytrynówka – nalewka cytrynowa
Potrzebne składniki
- 1 l. spirytusu (95%)
- 1 l. niegazowanej wody mineralnej
- 250 g cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 10 cytryn
Sposób wykonania
- Cytryny sparzyłem wrzątkiem i dokładnie wyszorowałem szczoteczką. Następnie ostrym nożem, jak najcieniej obrałem ze skórki, tak by nie było białej warstwy.
- Skrojoną skórkę przełożyłem do słoika i zalałem spirytusem. Odstawiłem zakręcone na 24 godz.
- Z obranych cytryn usunąłem białą część skórki (albedo) oraz pestki i wycisnąłem z nich sok w sokowirówce.
- Do wyciśniętego soku dodałem cukier i miód. Energicznie wymieszałem, do rozpuszczenia się cukru. Przełożyłem do słoika, przykryłem gazą i zostawiłem również na 24 godz.
- Oba nalewy ze słoików połączyłem odcedzając skórki cytrynowe i wlewając spirytus do wody.
- Po wymieszaniu zostawiłem na 10 dni. Nadaje się do picia w zasadzie już, ale lepiej jak chwilę postoi.
- Po 10 dniach przefiltrowałem wszystko przez filtr do kawy.
Wychodzi z tych proporcji praktycznie wódka, bo ma około 45-50% i jeśli chcemy mieć słabszy trunek, wystarczy dolać trochę wody, do uzyskania optymalnej mocy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cytrynówka – nalewka cytrynowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ja cytryny najpierw moczę, potem szoruję/myję a na koncu parze wrzątkiem…
Przepis jak to przepis… Jeśli chodzi moc trzeba brać pod uwagę: sok z cytryn i ilość wody dodanej, mineralna? Sądzę że w wodociągowej przegotowanej będzie znaczne lepsza. Bo woda z kranu okazuje się znacznie zdrowsza i smaczniejszea niż ta z butelek. Chyba że chlor, nie ważne. Jeśli masz dobra wodę z kranu to przegotowanej takiej używaj. Drugi bardzo srogi błąd który, kucharz tu przedstawił nie zalewaj cytryn wrzątkiem! Czemu? A no temu że cytryny nie występują naturalne w Polsce i są zabezpieczane sztucznym woskiem, nie naturalnym tylko sztucznym. Po zalaniu otwierają się na skórce pory, które ten szit wchłaniają. Smacznego.… Czytaj więcej »
Przez tę cytrynówkę, to ja wpadnę w alkoholizm będzie twoja wina 😉
Nie wychodzi Ci 45-50% tylko na poziomie 35%, bo dochodzi Ci sok z cytryny oraz cukier.
No własnie nie da się sprawdzić ile dokładnie. Tak metodą prób mi wyszło że mocniejsze niż wódka ale może to wrażenie przez sok cytrynowy który zaostrza dodatkowo smak i miód. Ja i tak dolewam jeszcze wody zawsze bo i tak za mocne dla mnie.
Tobie za to wychodzi 🤦♂️
Cóż ja mogę napisać jak ja tylko pijam Picolo dla dzieci 😉 Na zdrówko 🙂