Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Drinki i napoje

Cytrynówka – nalewka lub wódka, do wyboru

Kosą po patelni
25 lutego 2020
nalewka cytrynowa
W zasadzie wychodzi wódka, cytrynówka ma moc powyżej 40% po zrobieniu ale możemy ja łatwo przerobić na nalewkę, zwyczajnie dodając wody mineralnej. Ma fajną żółta barwę, nie jest za słodka, ani nie za kwaśna. U nas w domu zwana rutinoskorbinem w płynie, bo jest tak pyszna, że niektórzy popijają ją, jak to niegdyś mawiali – ku zdrowotności. Nie wiem czy wódka ma coś ze zdrowiem wspólnego, skoro skutki jej przedawkowania się leczy, ale w małych kontrolowanych dawkach, może i ma pozytywne działanie. Smak ma w każdym razie obłędny i jak ja, za wódkami raczej nie przepadam, tak ta mi pasuje. Trochę pracy z jej przygotowaniem jest, szczególnie z obieraniem i przygotowaniem cytryn. Ważne by do nalewki nie trafiły białe części skórki, bo zrobi się gorzkawy posmak.
Przygotowanie: 1 godz. godz.
Gotowanie: 0 min. min.
Oczekiwanie: 11 dni d
Łącznie: 11 dni d 1 godz. godz.
Ilość porcji 3 litry (około)
4.50 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Cytrynówka – nalewka cytrynowa

Potrzebne składniki

  • 1 l. spirytusu (95%)
  • 1 l. niegazowanej wody mineralnej
  • 250 g cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 10 cytryn
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Cytryny sparzyłem wrzątkiem i dokładnie wyszorowałem szczoteczką. Następnie ostrym nożem, jak najcieniej obrałem ze skórki, tak by nie było białej warstwy.
  • Skrojoną skórkę przełożyłem do słoika i zalałem spirytusem. Odstawiłem zakręcone na 24 godz.
  • Z obranych cytryn usunąłem białą część skórki (albedo) oraz pestki i wycisnąłem z nich sok w sokowirówce.
  • Do wyciśniętego soku dodałem cukier i miód. Energicznie wymieszałem, do rozpuszczenia się cukru. Przełożyłem do słoika, przykryłem gazą i zostawiłem również na 24 godz.
  • Oba nalewy ze słoików połączyłem odcedzając skórki cytrynowe i wlewając spirytus do wody.
  • Po wymieszaniu zostawiłem na 10 dni. Nadaje się do picia w zasadzie już, ale lepiej jak chwilę postoi.
  • Po 10 dniach przefiltrowałem wszystko przez filtr do kawy.
    smak gwarantuje mama
Wychodzi z tych proporcji praktycznie wódka, bo ma około 45-50% i jeśli chcemy mieć słabszy trunek, wystarczy dolać trochę wody, do uzyskania optymalnej mocy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cytrynówka – nalewka cytrynowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

nalewka cytrynowa
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jolanta
Jolanta
8 czerwca 2021 13:57

Ja cytryny najpierw moczę, potem szoruję/myję a na koncu parze wrzątkiem…

0
Odpowiedz
Krzysiek
Krzysiek
30 kwietnia 2021 21:43

Przepis jak to przepis… Jeśli chodzi moc trzeba brać pod uwagę: sok z cytryn i ilość wody dodanej, mineralna? Sądzę że w wodociągowej przegotowanej będzie znaczne lepsza. Bo woda z kranu okazuje się znacznie zdrowsza i smaczniejszea niż ta z butelek. Chyba że chlor, nie ważne. Jeśli masz dobra wodę z kranu to przegotowanej takiej używaj. Drugi bardzo srogi błąd który, kucharz tu przedstawił nie zalewaj cytryn wrzątkiem! Czemu? A no temu że cytryny nie występują naturalne w Polsce i są zabezpieczane sztucznym woskiem, nie naturalnym tylko sztucznym. Po zalaniu otwierają się na skórce pory, które ten szit wchłaniają. Smacznego.… Czytaj więcej »

2
Odpowiedz
Kasia
Kasia
29 lutego 2020 11:30

Przez tę cytrynówkę, to ja wpadnę w alkoholizm będzie twoja wina 😉

-1
Odpowiedz
Piotr
Piotr
26 lutego 2020 10:46

Nie wychodzi Ci 45-50% tylko na poziomie 35%, bo dochodzi Ci sok z cytryny oraz cukier.

2
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Piotr
26 lutego 2020 13:45

No własnie nie da się sprawdzić ile dokładnie. Tak metodą prób mi wyszło że mocniejsze niż wódka ale może to wrażenie przez sok cytrynowy który zaostrza dodatkowo smak i miód. Ja i tak dolewam jeszcze wody zawsze bo i tak za mocne dla mnie.

0
Odpowiedz
Lebonk
Lebonk
Odpowiedz  Piotr
29 lutego 2020 09:50

Tobie za to wychodzi 🤦‍♂️

-1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
25 lutego 2020 17:37

Cóż ja mogę napisać jak ja tylko pijam Picolo dla dzieci 😉 Na zdrówko 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
pies socjalizacja

Socjalizacja psa od pierwszych miesięcy – jak wychować pewnego siebie pupila?

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

roslinydoniczkowe

Rośliny doniczkowe dla początkujących – jak wprowadzić zieleń do swojego domu?

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?