Cytrynówka – nalewka lub wódka, do wyboru

Kosą po patelni
W zasadzie wychodzi wódka, cytrynówka ma moc powyżej 40% po zrobieniu ale możemy ja łatwo przerobić na nalewkę, zwyczajnie dodając wody mineralnej. Ma fajną żółta barwę, nie jest za słodka, ani nie za kwaśna. U nas w domu zwana rutinoskorbinem w płynie, bo jest tak pyszna, że niektórzy popijają ją, jak to niegdyś mawiali – ku zdrowotności. Nie wiem czy wódka ma coś ze zdrowiem wspólnego, skoro skutki jej przedawkowania się leczy, ale w małych kontrolowanych dawkach, może i ma pozytywne działanie. Smak ma w każdym razie obłędny i jak ja, za wódkami raczej nie przepadam, tak ta mi pasuje. Trochę pracy z jej przygotowaniem jest, szczególnie z obieraniem i przygotowaniem cytryn. Ważne by do nalewki nie trafiły białe części skórki, bo zrobi się gorzkawy posmak.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 0 min.
Oczekiwanie: 11 days
Łącznie: 11 days 1 godz.
Ilość porcji 3 litry (około)
4.50 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Cytrynówka – nalewka cytrynowa

Potrzebne składniki

  • 1 l. spirytusu (95%)
  • 1 l. niegazowanej wody mineralnej
  • 250 g cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 10 cytryn

Sposób wykonania

  • Cytryny sparzyłem wrzątkiem i dokładnie wyszorowałem szczoteczką. Następnie ostrym nożem, jak najcieniej obrałem ze skórki, tak by nie było białej warstwy.
  • Skrojoną skórkę przełożyłem do słoika i zalałem spirytusem. Odstawiłem zakręcone na 24 godz.
  • Z obranych cytryn usunąłem białą część skórki (albedo) oraz pestki i wycisnąłem z nich sok w sokowirówce.
  • Do wyciśniętego soku dodałem cukier i miód. Energicznie wymieszałem, do rozpuszczenia się cukru. Przełożyłem do słoika, przykryłem gazą i zostawiłem również na 24 godz.
  • Oba nalewy ze słoików połączyłem odcedzając skórki cytrynowe i wlewając spirytus do wody.
  • Po wymieszaniu zostawiłem na 10 dni. Nadaje się do picia w zasadzie już, ale lepiej jak chwilę postoi.
  • Po 10 dniach przefiltrowałem wszystko przez filtr do kawy.
Wychodzi z tych proporcji praktycznie wódka, bo ma około 45-50% i jeśli chcemy mieć słabszy trunek, wystarczy dolać trochę wody, do uzyskania optymalnej mocy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cytrynówka – nalewka cytrynowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
7 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jolanta

Ja cytryny najpierw moczę, potem szoruję/myję a na koncu parze wrzątkiem…

Krzysiek

Przepis jak to przepis… Jeśli chodzi moc trzeba brać pod uwagę: sok z cytryn i ilość wody dodanej, mineralna? Sądzę że w wodociągowej przegotowanej będzie znaczne lepsza. Bo woda z kranu okazuje się znacznie zdrowsza i smaczniejszea niż ta z butelek. Chyba że chlor, nie ważne. Jeśli masz dobra wodę z kranu to przegotowanej takiej używaj. Drugi bardzo srogi błąd który, kucharz tu przedstawił nie zalewaj cytryn wrzątkiem! Czemu? A no temu że cytryny nie występują naturalne w Polsce i są zabezpieczane sztucznym woskiem, nie naturalnym tylko sztucznym. Po zalaniu otwierają się na skórce pory, które ten szit wchłaniają. Smacznego.… Czytaj więcej »

Kasia

Przez tę cytrynówkę, to ja wpadnę w alkoholizm będzie twoja wina 😉

Piotr

Nie wychodzi Ci 45-50% tylko na poziomie 35%, bo dochodzi Ci sok z cytryny oraz cukier.

Lebonk

Tobie za to wychodzi 🤦‍♂️

Słodko Słodka

Cóż ja mogę napisać jak ja tylko pijam Picolo dla dzieci 😉 Na zdrówko 🙂