Cytrynówka – nalewka lub wódka, do wyboru

6 min. czytania
5
3
W zasadzie wychodzi wódka, cytrynówka ma moc powyżej 40% po zrobieniu ale możemy ja łatwo przerobić na nalewkę, zwyczajnie dodając wody mineralnej. Ma fajną żółta barwę, nie jest za słodka, ani nie za kwaśna. U nas w domu zwana rutinoskorbinem w płynie, bo jest tak pyszna, że niektórzy popijają ją, jak to niegdyś mawiali – ku zdrowotności. Nie wiem czy wódka ma coś ze zdrowiem wspólnego, skoro skutki jej przedawkowania się leczy, ale w małych kontrolowanych dawkach, może i ma pozytywne działanie. Smak ma w każdym razie obłędny i jak ja, za wódkami raczej nie przepadam, tak ta mi pasuje. Trochę pracy z jej przygotowaniem jest, szczególnie z obieraniem i przygotowaniem cytryn. Ważne by do nalewki nie trafiły białe części skórki, bo zrobi się gorzkawy posmak.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 0 min.
Oczekiwanie: 11 d
Łącznie: 11 d 1 godz.
Ilość porcji – 3 litry (około)
Jak wykonać przepis na – Cytrynówka – nalewka cytrynowa
Składniki:
  • 1 l. spirytusu (95%)
  • 1 l. niegazowanej wody mineralnej
  • 250 g cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 10 cytryn
Sposób wykonania:
  • Cytryny sparzyłem wrzątkiem i dokładnie wyszorowałem szczoteczką. Następnie ostrym nożem, jak najcieniej obrałem ze skórki, tak by nie było białej warstwy.
  • Skrojoną skórkę przełożyłem do słoika i zalałem spirytusem. Odstawiłem zakręcone na 24 godz.
  • Z obranych cytryn usunąłem białą część skórki (albedo) oraz pestki i wycisnąłem z nich sok w sokowirówce.
  • Do wyciśniętego soku dodałem cukier i miód. Energicznie wymieszałem, do rozpuszczenia się cukru. Przełożyłem do słoika, przykryłem gazą i zostawiłem również na 24 godz.
  • Oba nalewy ze słoików połączyłem odcedzając skórki cytrynowe i wlewając spirytus do wody.
  • Po wymieszaniu zostawiłem na 10 dni. Nadaje się do picia w zasadzie już, ale lepiej jak chwilę postoi.
  • Po 10 dniach przefiltrowałem wszystko przez filtr do kawy.
Uwagi dodatkowe
Wychodzi z tych proporcji praktycznie wódka, bo ma około 45-50% i jeśli chcemy mieć słabszy trunek, wystarczy dolać trochę wody, do uzyskania optymalnej mocy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cytrynówka – nalewka cytrynowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 770
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    771
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KasiaLebonkKosą po patelniPiotrSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Przez tę cytrynówkę, to ja wpadnę w alkoholizm będzie twoja wina 😉

Piotr
Gość
Piotr

Nie wychodzi Ci 45-50% tylko na poziomie 35%, bo dochodzi Ci sok z cytryny oraz cukier.

Lebonk
Gość
Lebonk

Tobie za to wychodzi 🤦‍♂️

Słodko Słodka
Gość

Cóż ja mogę napisać jak ja tylko pijam Picolo dla dzieci 😉 Na zdrówko 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).