Kosą po patelni Przepisy Cukinia Cukinia faszerowana pieczarkami

Cukinia faszerowana pieczarkami

2 min. czytania
0
0
Mocno nadziane cukinie w wersji bezmięsnej z pieczarkami i warzywami. Cukinia faszerowana pieczarkami to lekkie danie pełne ziół i aromatu. Doskonale się sprawdza jako letni obiad. Cukinie wtedy wybieramy młode z miękką skórką, by nie trzeba było ich obierać. Efektownie wyglądają na talerzu i zasmakują nawet nałogowym mięsożercom.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • garść świeżych ziół: estragon (szałwia, mięta, tymianek, bazylia)
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • olej

Sposób wykonania:

  • Cukinie myjemy odcinamy twarde końce i przecinamy na pół i wydrążamy środek odkładając go na bok. Lekko solimy.
  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
  • Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
  • Pieczarki kroimy na pół a następnie w pół plasterki.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony miąższ kabaczka i znów chwilę smażymy.
  • Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.
  • Smażymy 10 minut często mieszając. Na koniec dodajemy posiekane zioła.
  • Z cukinii wylewamy zebrany płyn i faszerujemy lekko uciskając. Posypujemy żółtym serem.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy kabaczki.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…