Potrzebne składniki
- 2 cukinie
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- garść świeżych ziół: estragon (szałwia, mięta, tymianek, bazylia)
- sól (pieprz)
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- olej
Sposób wykonania
- Cukinie myjemy odcinamy twarde końce i przecinamy na pół i wydrążamy środek odkładając go na bok. Lekko solimy.
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
- Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
- Pieczarki kroimy na pół a następnie w pół plasterki.
- Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony miąższ kabaczka i znów chwilę smażymy.
- Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.
- Smażymy 10 minut często mieszając. Na koniec dodajemy posiekane zioła.
- Z cukinii wylewamy zebrany płyn i faszerujemy lekko uciskając. Posypujemy żółtym serem.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy kabaczki.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia faszerowana pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Jeśli chcesz kupić składniki na ten przepis przez internet, sprawdź który supermarket online wypada najlepiej w rankingu.