Kosą po patelni Porady kulinarne Co warto wiedzieć o czapce kucharskiej?

Co warto wiedzieć o czapce kucharskiej?

6 min. czytania
0
0

Czapki kucharskie to niezwykle przydatna część wyposażenia kucharza. Wie o tym każdy, kto miał okazję pracować w restauracyjnej kuchni, gdzie pośpiech nie pozwala na przywiązywanie należytej troski do higieny włosów. W takich sytuacjach czapki kucharskie stanowią zabezpieczenie przed wypadającymi włosami, które mogłyby się dostać do przyrządzanych potraw, a tym samy narazić na szwank reputację naszego lokalu. Wybór czapki kucharskiej jest przy tym dość swobodny i zależy zarówno od względów praktycznych, jak i estetycznych. W wielu restauracjach,kucharze mogą pracować w takim nakryciu głowy, które odpowiada ich indywidualnym preferencjom. W restauracjach z tak zwanymi „otwartymi” kuchniami kucharze zazwyczaj noszą ujednolicony rodzaj czapek kucharskich, lub czapki dopasowane do wykonywanych przez nich obowiązków.

fot. materiały prasowe

Czapki kucharskie – rodzaje i przeznaczenia

Każdy z nas potrafi sobie wyobrazić jak wygląda czapka kucharska. Najczęściej, kojarzy nam się z wysokim nakryciem głowy w kształcie grzyba z szerokim daszkiem, w kolorze białym. Ten typ nakrycia głowy to właściwie budyniówka, stosowana do dziś w niektórych restauracjach. Szczególnie tych, urządzonych w stylu klasycznym lub specjalizujących się w kuchni francuskiej. Budyniówki to wbrew pozorom dość wygodne czapki – często ich obwód jest regulowany za pomocą prostego mechanizmu – na przykład zaczepu na rzepy. Pozwala to na dostosowanie budyniówki do rozmiaru głowy konkretnego kucharza. Z budyniówek korzystają zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Innym rodzajem nakrycia głowy jest furażerka, kojarząca się przede wszystkim z wojskiem. W kuchni, z furażerek korzysta się ze względu na ich schludny wygląd oraz dużą wartość praktyczną. Są nieduże, wykonane z materiałów przewiewnych oraz chłonących wilgoć. Dzięki temu, idealnie nadają się do pracy w kuchni orientalnej oraz restauracjach przyrządzających ostre potrawy. Wierzch furażerek jest zazwyczaj płaski.

Osobnym typem furażerek są furażerki papierowe, najczęściej stosowane w restauracjach orientalnych. Furażerki te wykonane są z papieru impregnowanego i występują niemal wyłącznie w kolorze białym. Zdecydowaną zaletą jest fakt, że wierzch furażerek papierowych jest zazwyczaj perforowany, co dobrze wpływa na kondycję włosów oraz przeciwdziała przegrzewaniu głowy.

Inne rodzaje czapek kucharskich

Mniej standardowymi, choć nie mniej popularnymi, rodzajami nakryć głowy są bandana oraz czepek kuchenny.

Bandana, nazywana również chustą kucharską, to niezwykle praktyczne nakrycie głowy. Stosuje się je we wszelkich rodzajach lokali gastronomicznych. Pozwalają na dopasowanie do każdego obwodu głowy oraz zapewniają wysoki poziom wentylacji. Często, bandany mają postać po prostu chust, przeznaczonych do podwiązywania włosów. Szczególnie chętnie korzysta się z nich w restauracjach, w których panują wysokie temperatury, lub tych pozbawionych wentylacji.

Czepek kuchenny to najprostszy, lecz niezwykle funkcjonalny przykład nakrycia głowy. Idealnie pełni najważniejsze zadanie – uniemożliwia dostawanie się wypadających włosów do pożywienia. Czepki mają formę okrągłych siatek (lub innego rodzaju materiału perforowanego) przyszytych do elastycznej gumki. Ich wadą jest niezbyt duża wartość estetyczna; z tego powodu z czepków najczęściej korzysta się w lokalach z kuchnią zamkniętą.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite