Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Co warto wiedzieć o czapce kucharskiej?

Materiał zewnętrzny 14 stycznia 2020
fot. materiały prasowe

Czapki kucharskie to niezwykle przydatna część wyposażenia kucharza. Wie o tym każdy, kto miał okazję pracować w restauracyjnej kuchni, gdzie pośpiech nie pozwala na przywiązywanie należytej troski do higieny włosów. W takich sytuacjach czapki kucharskie stanowią zabezpieczenie przed wypadającymi włosami, które mogłyby się dostać do przyrządzanych potraw, a tym samy narazić na szwank reputację naszego lokalu. Wybór czapki kucharskiej jest przy tym dość swobodny i zależy zarówno od względów praktycznych, jak i estetycznych. W wielu restauracjach,kucharze mogą pracować w takim nakryciu głowy, które odpowiada ich indywidualnym preferencjom. W restauracjach z tak zwanymi „otwartymi” kuchniami kucharze zazwyczaj noszą ujednolicony rodzaj czapek kucharskich, lub czapki dopasowane do wykonywanych przez nich obowiązków.

--- Reklama ---
fot. materiały prasowe

Czapki kucharskie – rodzaje i przeznaczenia

Każdy z nas potrafi sobie wyobrazić jak wygląda czapka kucharska. Najczęściej, kojarzy nam się z wysokim nakryciem głowy w kształcie grzyba z szerokim daszkiem, w kolorze białym. Ten typ nakrycia głowy to właściwie budyniówka, stosowana do dziś w niektórych restauracjach. Szczególnie tych, urządzonych w stylu klasycznym lub specjalizujących się w kuchni francuskiej. Budyniówki to wbrew pozorom dość wygodne czapki – często ich obwód jest regulowany za pomocą prostego mechanizmu – na przykład zaczepu na rzepy. Pozwala to na dostosowanie budyniówki do rozmiaru głowy konkretnego kucharza. Z budyniówek korzystają zarówno kobiety, jak i mężczyźni.

Innym rodzajem nakrycia głowy jest furażerka, kojarząca się przede wszystkim z wojskiem. W kuchni, z furażerek korzysta się ze względu na ich schludny wygląd oraz dużą wartość praktyczną. Są nieduże, wykonane z materiałów przewiewnych oraz chłonących wilgoć. Dzięki temu, idealnie nadają się do pracy w kuchni orientalnej oraz restauracjach przyrządzających ostre potrawy. Wierzch furażerek jest zazwyczaj płaski.

Osobnym typem furażerek są furażerki papierowe, najczęściej stosowane w restauracjach orientalnych. Furażerki te wykonane są z papieru impregnowanego i występują niemal wyłącznie w kolorze białym. Zdecydowaną zaletą jest fakt, że wierzch furażerek papierowych jest zazwyczaj perforowany, co dobrze wpływa na kondycję włosów oraz przeciwdziała przegrzewaniu głowy.

Inne rodzaje czapek kucharskich

Mniej standardowymi, choć nie mniej popularnymi, rodzajami nakryć głowy są bandana oraz czepek kuchenny.

Bandana, nazywana również chustą kucharską, to niezwykle praktyczne nakrycie głowy. Stosuje się je we wszelkich rodzajach lokali gastronomicznych. Pozwalają na dopasowanie do każdego obwodu głowy oraz zapewniają wysoki poziom wentylacji. Często, bandany mają postać po prostu chust, przeznaczonych do podwiązywania włosów. Szczególnie chętnie korzysta się z nich w restauracjach, w których panują wysokie temperatury, lub tych pozbawionych wentylacji.

Czepek kuchenny to najprostszy, lecz niezwykle funkcjonalny przykład nakrycia głowy. Idealnie pełni najważniejsze zadanie – uniemożliwia dostawanie się wypadających włosów do pożywienia. Czepki mają formę okrągłych siatek (lub innego rodzaju materiału perforowanego) przyszytych do elastycznej gumki. Ich wadą jest niezbyt duża wartość estetyczna; z tego powodu z czepków najczęściej korzysta się w lokalach z kuchnią zamkniętą.

Tagi czapki, kucharskie, kuchnia, przeznaczenie, rodzaje, sprzęt
Materiał zewnętrzny 14 stycznia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sezonowana wołowina – dojrzewające mięso, które zachwyca smakiem
Następny wpis Pieczone podudzia indyka – obiad dla leniwych lub zapracowanych
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?