Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Infogadki

Co ludzie powiedzą – czyli co wolno i nie wolno blogerowi?

Kosą po patelni 1 kwietnia 2019
Co ludzie powiedzą - czyli co wolno i nie wolno blogerowi?

Pisząc bloga stajecie się – czy chcecie czy nie, osobą publiczną. Dzielicie się częścią siebie z innymi. Mówicie jakie macie poglądy na wiele spraw, co Was gryzie, boli lub cieszy. Nawet jeśli piszecie całkowicie anonimowo, to prędzej czy później ktoś się przecież dowie z najbliższego otoczenia, a od niej kolejna osoba itd. Jak w to wszystko wkroczy jeszcze rodzina i przyjaciele, pisanie tak by się nikt nie obraził i nie wziął czegoś do siebie, staje się prawdziwym wyzwaniem.

--- Reklama ---

Najgorszą wersją wydarzeń jest jak o tym, że piszesz blog dowiaduje się ktoś bliski dopiero po latach Twojej działalności. Ręczę, że czyta z zapartym tchem wszystko co pisałeś od deski do deski i sprawdza gdzie coś jest o nim. Nie pomoże uprzedzenie, że zbieżność sytuacji i opisanych osób jest przypadkowa. To jeszcze tylko spotęguje jego ciekawość. Sam tego doświadczyłem już kilka razy i powiem Wam, że to nic miłego dla twórcy tekstu. Piszesz coś, co uważasz za normalny wpis, traktujący o jakimś szerszym problemie, lub czasem zwyczajnie o niczym ważnym. Zakładasz zazwyczaj, że masz nim do przekazania coś więcej niż pojedyncze zdania i słowa. Chcesz by czytelnik zrozumiał głębszy sens, a czasem nawet czytał między wierszami. Jednak okazuje się, że dostajesz wiadomość – komuś nie podoba się co napisałeś w tym, albo innym zdaniu. I co teraz? Zazwyczaj następuje awantura na całego – „jak śmiałeś to napisać?”, „Tak mnie postrzegasz?” – a często nawet nie bierzemy takiego scenariusza zupełnie pod uwagę i przez myśl nam nie przeszła taka interpretacja podczas pisania. Ba, czasem to nawet nie o tej osobie przecież myślałeś to pisząc. Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Często też spotykam się z wypowiedziami typu: „tylko nie pisz tam nic o mnie”. Zazwyczaj przedstawiam fakty, wyrażam swoją opinię na jakiś konkretny temat. Pewnie, że czasem opieram się na rzeczach, jakie mnie w życiu spotkały, ale to tylko tło na jakim buduję szerszy kontekst. To do czytelnika należy interpretacja. To, że ktoś weźmie to do siebie, potraktuje wręcz jako atak na swoją osobę, nie zależy od tego kto to pisał, chyba że robi to z premedytacją. Każdy może z dowolnego tekstu coś wyciągnąć zakładając: o, to o mnie. Jak tak bym pisał, to bym się strasznie cieszył, bo to znaczy, że docieram bezpośrednio w głąb Was ze swoim przekazem i trafiam do każdego z osobna – ale tak nie jest! Zazwyczaj piszę tak, by ktoś kto nie wie co się dzieje w moim życiu głębiej, w ogóle się nie zorientował o kogo i o co chodzi.

Własnie od interpretacji tego co się czyta zależy to, jak dany tekst odbierzemy. Wiadomo, że rodzina czy przyjaciele będą brali to co piszesz przez pryzmat emocji i Waszych wzajemnych relacji. Inaczej zupełnie odbierze i zrozumie ten sam tekst ktoś, nie zna tła opisanej sytuacji i ma dystans do tego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia – prawda stara jak świat, tylko jak – albo lepsze pytanie – czy z tym walczyć?

Jak się zachować w takiej sytuacji, gdy ktoś ma pretensje? Tłumaczyć? Przecież swoje już wie, nakręcił się i uważa, że jesteś podły i niesprawiedliwy. Usunąć tekst? To pewnie w duszy każdego autora jak wydarcie części siebie, włożył w to pracę, miał wizję, przecież miał na myśli zupełnie coś innego… to nieważne. I zaczyna się balans między tym czy chcemy być poprawni politycznie i mieć spokój, czy mój blog moja sprawa. Zazwyczaj odpuszczamy, wiem to z doświadczenia, że stawanie okoniem nic nie daje. Tłumaczenie też nic nie da, obraza pozostanie, a po co sobie psuć relacje z bliskimi czy rodziną? Piszemy więc wygładzone do granic możliwości teksty, czytając je uważnie po 10 razy i stajemy się sami dla siebie recenzentami własnych myśli. Bo co ludzie powiedzą? Sam sobie w pewnym momencie narzucasz – tego mi nie wolno i tak piszesz, dla świętego spokoju. Na ile zatem jesteśmy prawdziwi w tym co tworzymy? To dalej blog?

Nikt pewnie zaczynając pisanie, nie zastanawia się nad takimi zagadnieniami. Pisze bo ma potrzebę, chce tworzyć i dzielić się tym ze światem. A prędzej czy później świat mu przypomina o tym, że czuwa jak Wielki Brat i pilnie śledzi jego poczynania. Czasem zetknięcie z tą rzeczywistością, wręcz boli. Miękkich lądowań kochani i nie bądźcie dla siebie zbyt surowymi recenzentami…

Tagi autor, blog, krytyka, pisanie, prawda, przyjaciele, recenzja, rodzina, słowa
Kosą po patelni 1 kwietnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Domowe ciasto w kilka minut – kuszące, puszyste, pyszne!
Następny wpis Risotto z brokułami Risotto z brokułami
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Filovera Septima
Filovera Septima
12 kwietnia 2019 16:53

Przyznam, że w zasadzie nie zastanawiałam się nad tym problemem, a może warto.

0
Odpowiedz
Anna Kruczkowska
Anna Kruczkowska
12 kwietnia 2019 16:53

Moim zdaniem bloger odpowoada za słowo. Od początku liczyłam się z reakcjami innych, czasem pytałam bliskich, czy mogę wykorzystać anegdotę, uprzedzałam. Do dziś pytam, które zdjęcie z rodzinnego archiwum mogę pokazać. Blogowanie, blogowaniem, ale rodzina najważniejsza!

0
Odpowiedz

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?