Kosą po patelni Przepisy Mięso Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

2 min. czytania
0
0
Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popularnej fasolki po bretońsku, którą większość z Was pewnie doskonale zna. Ciecierzyca jest o wiele lżejsza dla naszych brzuszków, a nie ustępuje w smaku za bardzo znanemu nam daniu. Ciecierzyca świetnie się sprawdza jako wypełniacz i doskonale smakuje. Możemy użyć przecieru pomidorowego i pomidorów z puszki, jeśli robimy to danie poza sezonem na piękne soczyste pomidory. Jednak teraz była by to zbrodnia. Często tez dorzucam inne zioła jak kolendra. Spróbujcie bo warto.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Ciecierzyca po bratońsku

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 200 g kiełbasy
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Sposób wykonania:

  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Dorzucamy kiełbasą pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy razem. Przerzucamy do garnka.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojone obrane ze skóry pomidory i podsmażamy. Również wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, papryką i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
  • Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 14
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…