Potrzebne składniki
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 200 g kiełbasy
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- 1,5 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Sposób wykonania
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Dorzucamy kiełbasą pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy razem. Przerzucamy do garnka.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone obrane ze skóry pomidory i podsmażamy. Również wrzucamy do garnka.
- Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, papryką i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
- Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciecierzyca po bratońsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.