w , ,

Ciecierzyca po bretońsku



Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popularnej fasolki po bretońsku, którą większość z Was pewnie doskonale zna. Ciecierzyca jest o wiele lżejsza dla naszych brzuszków, a nie ustępuje w smaku za bardzo znanemu nam daniu. Ciecierzyca świetnie się sprawdza jako wypełniacz i doskonale smakuje. Możemy użyć przecieru pomidorowego i pomidorów z puszki, jeśli robimy to danie poza sezonem na piękne soczyste pomidory. Jednak teraz była by to zbrodnia. Często tez dorzucam inne zioła jak kolendra. Spróbujcie bo warto.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Ciecierzyca po bratońsku

Potrzebne składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 200 g kiełbasy
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Sposób wykonania

  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Dorzucamy kiełbasą pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy razem. Przerzucamy do garnka.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojone obrane ze skóry pomidory i podsmażamy. Również wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, papryką i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
  • Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciecierzyca po bratońsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze