Puszyste i lekkie ciasto z rabarbarem i truskawkami, w sam raz na upalne dni i na sezon truskawkowy, który rozkwita. Budyń na soku owocowym, kruche ciasto i delikatna pianka bezowa. Mniam... i czego chcieć więcej. Odpowiednio słodkie, nie pozostawia poczucia ciężkości. Soczyste i mocno owocowe. Polecam na przyjęcia pod chmurką.
Jak wykonać przepis na - Ciasto z rabarbarem i truskawkamiPotrzebne składniki
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku
- kilka kropel aromatu rumowego
Masa owocowa:
- 300 g rabarbaru
- 15 sztuk truskawek
- 8 łyżek cukru
- 1 duży budyń śmietankowy
- 1 żółtko
Pianka:
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu rumowego
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Truskawki również myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Zasypujemy owoce pomieszane cukrem na 3-4 godziny. Co jakiś czas je mieszamy.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Blaszkę 22 cm wykładamy papierem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem tworząc brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
- Odciskamy owoce z soku zlewając go do garnka - jeśli trzeba uzupełniamy sok do 300 ml wodą i gotujemy na nim budyń.
- Do budyniu dodajemy żółtko i mieszamy. Następnie dodajemy owoce i znów mieszamy.
- Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto i znów wstawiamy do piekarnika na 20 min. 180 stopni.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i aromatem, dodajemy stopniowo cukier.
- Ubitą pianę wykładamy na ciasto i dopiekamy przez 15 min. w temperaturze 170 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: