Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

3 min. czytania
0
0
Puszyste i lekkie ciasto z rabarbarem i truskawkami, w sam raz na upalne dni i na sezon truskawkowy, który rozkwita. Budyń na soku owocowym, kruche ciasto i delikatna pianka bezowa. Mniam... i czego chcieć więcej. Odpowiednio słodkie, nie pozostawia poczucia ciężkości. Soczyste i mocno owocowe. Polecam na przyjęcia pod chmurką.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku
  • kilka kropel aromatu rumowego

Masa owocowa:

  • 300 g rabarbaru
  • 15 sztuk truskawek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 żółtko

Pianka:

  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Truskawki również myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
  • Zasypujemy owoce pomieszane cukrem na 3-4 godziny. Co jakiś czas je mieszamy.
  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Blaszkę 22 cm wykładamy papierem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem tworząc brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  • Odciskamy owoce z soku zlewając go do garnka - jeśli trzeba uzupełniamy sok do 300 ml wodą i gotujemy na nim budyń.
  • Do budyniu dodajemy żółtko i mieszamy. Następnie dodajemy owoce i znów mieszamy.
  • Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto i znów wstawiamy do piekarnika na 20 min. 180 stopni.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i aromatem, dodajemy stopniowo cukier.
  • Ubitą pianę wykładamy na ciasto i dopiekamy przez 15 min. w temperaturze 170 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…