Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

5 min. czytania
0
1
Puszyste i lekkie ciasto z rabarbarem i truskawkami, w sam raz na upalne dni i na sezon truskawkowy, który rozkwita. Budyń na soku owocowym, kruche ciasto i delikatna pianka bezowa. Mniam... i czego chcieć więcej. Odpowiednio słodkie, nie pozostawia poczucia ciężkości. Soczyste i mocno owocowe. Polecam na przyjęcia pod chmurką.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku
  • kilka kropel aromatu rumowego

Masa owocowa:

  • 300 g rabarbaru
  • 15 sztuk truskawek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 żółtko

Pianka:

  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Truskawki również myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
  • Zasypujemy owoce pomieszane cukrem na 3-4 godziny. Co jakiś czas je mieszamy.
  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Blaszkę 22 cm wykładamy papierem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem tworząc brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  • Odciskamy owoce z soku zlewając go do garnka - jeśli trzeba uzupełniamy sok do 300 ml wodą i gotujemy na nim budyń.
  • Do budyniu dodajemy żółtko i mieszamy. Następnie dodajemy owoce i znów mieszamy.
  • Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto i znów wstawiamy do piekarnika na 20 min. 180 stopni.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i aromatem, dodajemy stopniowo cukier.
  • Ubitą pianę wykładamy na ciasto i dopiekamy przez 15 min. w temperaturze 170 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z rabarbarem i truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 14
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite