Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

0

Puszyste i lekkie ciasto z rabarbarem i truskawkami, w sam raz na upalne dni i na sezon truskawkowy, który rozkwita. Budyń na soku owocowym, kruche ciasto i delikatna pianka bezowa. Mniam... i czego chcieć więcej. Odpowiednio słodkie, nie pozostawia poczucia ciężkości. Soczyste i mocno owocowe. Polecam na przyjęcia pod chmurką.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku
  • kilka kropel aromatu rumowego
    Masa owocowa:
  • 300 g rabarbaru
  • 15 sztuk truskawek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 1 żółtko
    Pianka:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na 1 cm kawałki. Truskawki również myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
  2. Zasypujemy owoce pomieszane cukrem na 3-4 godziny. Co jakiś czas je mieszamy.
  3. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  4. Blaszkę 22 cm wykładamy papierem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem tworząc brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  5. Odciskamy owoce z soku zlewając go do garnka - jeśli trzeba uzupełniamy sok do 300 ml wodą i gotujemy na nim budyń.
  6. Do budyniu dodajemy żółtko i mieszamy. Następnie dodajemy owoce i znów mieszamy.
  7. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto i znów wstawiamy do piekarnika na 20 min. 180 stopni.
  8. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i aromatem, dodajemy stopniowo cukier.
  9. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i dopiekamy przez 15 min. w temperaturze 170 stopni.