Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym

2 min. czytania
1
6
Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można użyć innego. Dodatkowo orzechy wzbogacają smak. Jak zawsze w poniedziałek poprawiamy sobie humor odrobiną słodkości. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Niestety to bomba cukrowo-kaloryczna więc jak ktoś się nie boi przytyć to w sam raz. W innym przypadku zwyczajnie wystarczy zjeść mniej - prawda?
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Masa budyniowa:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  • Podane składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa jednakowe placki.
  • Wkładamy do dwóch blaszek wyłożonych pergaminem, smarujemy dżemem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dzielimy na pół i smarujemy placki. Na wierzchu posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy na dwóch poziomach w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Dysponując jedną blaszką można też upiec każdy placek oddzielnie.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
  • Na jeden przestudzony placek wykładamy masę, całość przykrywamy odwróconym drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…