w ,

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można użyć innego. Dodatkowo orzechy wzbogacają smak. Jak zawsze w poniedziałek poprawiamy sobie humor odrobiną słodkości. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Niestety to bomba cukrowo-kaloryczna więc jak ktoś się nie boi przytyć to w sam raz. W innym przypadku zwyczajnie wystarczy zjeść mniej - prawda?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Ciasto z kremem budyniowym

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Masa budyniowa:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania

  • Podane składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa jednakowe placki.
  • Wkładamy do dwóch blaszek wyłożonych pergaminem, smarujemy dżemem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dzielimy na pół i smarujemy placki. Na wierzchu posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy na dwóch poziomach w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Dysponując jedną blaszką można też upiec każdy placek oddzielnie.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
  • Na jeden przestudzony placek wykładamy masę, całość przykrywamy odwróconym drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z kremem budyniowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze