Potrzebne składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
Masa budyniowa:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dkg margaryny
- 1/2 litra mleka
- ekstrakt waniliowy
Sposób wykonania
- Podane składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa jednakowe placki.
- Wkładamy do dwóch blaszek wyłożonych pergaminem, smarujemy dżemem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dzielimy na pół i smarujemy placki. Na wierzchu posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy na dwóch poziomach w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Dysponując jedną blaszką można też upiec każdy placek oddzielnie.
- W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
- Na jeden przestudzony placek wykładamy masę, całość przykrywamy odwróconym drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto z kremem budyniowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.