Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym

2 min. czytania
1
6
Ciasto z kremem budyniowym i w moim przypadku dżemem porzeczkowym, jednak spokojnie można użyć innego. Dodatkowo orzechy wzbogacają smak. Jak zawsze w poniedziałek poprawiamy sobie humor odrobiną słodkości. Ciasto jest wilgotne i pyszne. Niestety to bomba cukrowo-kaloryczna więc jak ktoś się nie boi przytyć to w sam raz. W innym przypadku zwyczajnie wystarczy zjeść mniej - prawda?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Ciasto z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Masa budyniowa:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  • Podane składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa jednakowe placki.
  • Wkładamy do dwóch blaszek wyłożonych pergaminem, smarujemy dżemem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dzielimy na pół i smarujemy placki. Na wierzchu posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy na dwóch poziomach w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Dysponując jedną blaszką można też upiec każdy placek oddzielnie.
  • W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń, wlewamy ekstrakt waniliowy i do gorącego budyniu wkładamy margarynę i miksujemy na puszystą masę następnie studzimy.
  • Na jeden przestudzony placek wykładamy masę, całość przykrywamy odwróconym drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …