Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 5 łyżek mąk
- 1 łyżka mąk ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
Pianka:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku
- 1 puszka dowolnej masy kajmakowej
- 1/2 tabliczki czekolady do posypania
Sposób wykonania
- Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno. Po trochu dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą.
- Dodajemy do piany 3 łyżki ciepłej wody i wsypujemy stopniowo suche składniki, mieszając łyżką.
- Przekładamy do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
- Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
- Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Na niewielkich obrotach wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy ze śmietaną.
- Na wystudzone ciasto nakładamy 3/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy całą piankę i wyrównujemy.
- Wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy startą czekoladą.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto toffi z pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ciasto wygląda fantastycznie!