Ciasto toffi z pianką

9 minuty czytania
1
747

Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam sam. Pomysł na ciasto z toffi i pianką, jest akurat mojej Mamy. Kombinowanie z innym przepisem zakończyło się luźna wariacją na temat i zaowocowało ciastem niesamowicie pysznym. Większość pomysłów na coś oryginalnego w kuchni, rodzi się w wyniku prostej myśli: a może bym dodał to? Czasem to trafione modyfikacje czasem nie, ale próbować trzeba i się nie bać, że coś nie wyjdzie. Swoja drogą ja akurat tak mam, że przy ciastach to lubię eksperymentować bo jak nie wyjdzie to i tak się zje, bo słodkie. Ciasto jest miękkie i delikatne. Pianka świetnie komponuje się z toffi i biszkoptem kawowym. Spróbujcie.

Ciasto toffi z pianką

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Biszkopt:
  • 5 łyżek mąk
  • 1 łyżka mąk ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli
    Pianka:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku
  • 1 puszka dowolnej masy kajmakowej
  • 1/2 tabliczki czekolady do posypania

Sposób wykonania:

  1. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno. Po trochu dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  2. W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą.
  3. Dodajemy do piany 3 łyżki ciepłej wody i wsypujemy stopniowo suche składniki, mieszając łyżką.
  4. Przekładamy do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
  5. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  6. Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
  7. Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Na niewielkich obrotach wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy ze śmietaną.
  8. Na wystudzone ciasto nakładamy 3/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy całą piankę i wyrównujemy.
  9. Wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy startą czekoladą.
  10. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…