Ciasto toffi z pianką

5 min. czytania
1
1
Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam sam. Pomysł na ciasto z toffi i pianką, jest akurat mojej Mamy. Kombinowanie z innym przepisem zakończyło się luźna wariacją na temat i zaowocowało ciastem niesamowicie pysznym. Większość pomysłów na coś oryginalnego w kuchni, rodzi się w wyniku prostej myśli: a może bym dodał to? Czasem to trafione modyfikacje czasem nie, ale próbować trzeba i się nie bać, że coś nie wyjdzie. Swoja drogą ja akurat tak mam, że przy ciastach to lubię eksperymentować bo jak nie wyjdzie to i tak się zje, bo słodkie. Ciasto jest miękkie i delikatne. Pianka świetnie komponuje się z toffi i biszkoptem kawowym. Spróbujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Ciasto toffi z pianką
Składniki:

Biszkopt:

  • 5 łyżek mąk
  • 1 łyżka mąk ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Pianka:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku
  • 1 puszka dowolnej masy kajmakowej
  • 1/2 tabliczki czekolady do posypania
Sposób wykonania:
  • Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno. Po trochu dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą.
  • Dodajemy do piany 3 łyżki ciepłej wody i wsypujemy stopniowo suche składniki, mieszając łyżką.
  • Przekładamy do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
  • Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
  • Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Na niewielkich obrotach wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy ze śmietaną.
  • Na wystudzone ciasto nakładamy 3/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy całą piankę i wyrównujemy.
  • Wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy startą czekoladą.
  • Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto toffi z pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    39
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Konesso.pl
1 rok temu

Ciasto wygląda fantastycznie!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).