Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam sam. Pomysł na ciasto z toffi i pianką, jest akurat mojej Mamy. Kombinowanie z innym przepisem zakończyło się luźna wariacją na temat i zaowocowało ciastem niesamowicie pysznym. Większość pomysłów na coś oryginalnego w kuchni, rodzi się w wyniku prostej myśli: a może bym dodał to? Czasem to trafione modyfikacje czasem nie, ale próbować trzeba i się nie bać, że coś nie wyjdzie. Swoja drogą ja akurat tak mam, że przy ciastach to lubię eksperymentować bo jak nie wyjdzie to i tak się zje, bo słodkie. Ciasto jest miękkie i delikatne. Pianka świetnie komponuje się z toffi i biszkoptem kawowym. Spróbujcie.
Jak wykonać przepis na – Ciasto toffi z piankąPotrzebne składniki
Biszkopt:
- 5 łyżek mąk
- 1 łyżka mąk ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli
Pianka:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku
- 1 puszka dowolnej masy kajmakowej
- 1/2 tabliczki czekolady do posypania
Sposób wykonania
- Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno. Po trochu dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą.
- Dodajemy do piany 3 łyżki ciepłej wody i wsypujemy stopniowo suche składniki, mieszając łyżką.
- Przekładamy do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
- Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
- Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Na niewielkich obrotach wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy ze śmietaną.
- Na wystudzone ciasto nakładamy 3/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy całą piankę i wyrównujemy.
- Wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy startą czekoladą.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto toffi z pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Ciasto wygląda fantastycznie!