Ciasto toffi z pianką

3 min. czytania
1
1
Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam sam. Pomysł na ciasto z toffi i pianką, jest akurat mojej Mamy. Kombinowanie z innym przepisem zakończyło się luźna wariacją na temat i zaowocowało ciastem niesamowicie pysznym. Większość pomysłów na coś oryginalnego w kuchni, rodzi się w wyniku prostej myśli: a może bym dodał to? Czasem to trafione modyfikacje czasem nie, ale próbować trzeba i się nie bać, że coś nie wyjdzie. Swoja drogą ja akurat tak mam, że przy ciastach to lubię eksperymentować bo jak nie wyjdzie to i tak się zje, bo słodkie. Ciasto jest miękkie i delikatne. Pianka świetnie komponuje się z toffi i biszkoptem kawowym. Spróbujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Przepis na:

Ciasto toffi z pianką

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 łyżek mąk
  • 1 łyżka mąk ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Pianka:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 galaretki krystaliczne o dowolnym smaku
  • 1 puszka dowolnej masy kajmakowej
  • 1/2 tabliczki czekolady do posypania

Sposób wykonania:

  • Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno. Po trochu dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą.
  • Dodajemy do piany 3 łyżki ciepłej wody i wsypujemy stopniowo suche składniki, mieszając łyżką.
  • Przekładamy do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
  • Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
  • Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Na niewielkich obrotach wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy ze śmietaną.
  • Na wystudzone ciasto nakładamy 3/4 masy kajmakowej. Na to wykładamy całą piankę i wyrównujemy.
  • Wierzch dekorujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy startą czekoladą.
  • Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    39
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Konesso.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Ciasto wygląda fantastycznie!

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…