Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

7 minuty czytania
0
0
266

Zielone ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech. Bardzo popularne chyba głównie przez nietypowy kolor i przyznaje smak ma również ciekawy. Bardzo fajnie prezentuje się na stole. Kiedyś wywoływało efekt wow, teraz już chyba większość ludzi je zna. Jednak jeśli ktoś jeszcze się z nim nie zetknął lub nie miał okazji próbować, to polecam. Fajnie komponują się jako owoce, granaty. Dodają kolorytu i świetnie pasują. Delikatne i świeże jest super na letnie dni.

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - leśny mech

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do ozdoby
    Do nasączenia:
  • Do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Rozmrożony szpinak i odcedzony blendujemy z odrobina oleju.
  2. Jajka miksujemy z cukrem następnie wlewamy powoli olej dalej miksując.
  3. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta i kruszymy zostawiamy do posypania.
  6. Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder. Następne dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
  7. Składniki do nasączania ciasta dokładnie mieszamy.
  8. Wierzch ciasta nasączamy, nakładamy krem dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonym ciastem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…