Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

Kosą po patelni
Zielone ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech. Bardzo popularne chyba głównie przez nietypowy kolor i przyznaje smak ma również ciekawy. Bardzo fajnie prezentuje się na stole. Kiedyś wywoływało efekt wow, teraz już chyba większość ludzi je zna. Jednak jeśli ktoś jeszcze się z nim nie zetknął lub nie miał okazji próbować, to polecam. Fajnie komponują się jako owoce, granaty. Dodają kolorytu i świetnie pasują. Delikatne i świeże jest super na letnie dni.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do ozdoby

Do nasączenia:

  • Do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania

  • Rozmrożony szpinak i odcedzony blendujemy z odrobina oleju.
  • Jajka miksujemy z cukrem następnie wlewamy powoli olej dalej miksując.
  • Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta i kruszymy zostawiamy do posypania.
  • Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder. Następne dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
  • Składniki do nasączania ciasta dokładnie mieszamy.
  • Wierzch ciasta nasączamy, nakładamy krem dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonym ciastem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech
Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze