Potrzebne składniki
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fix
- 1 cukier waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do ozdoby
Do nasączenia:
- Do nasączenia:
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania
- Rozmrożony szpinak i odcedzony blendujemy z odrobina oleju.
- Jajka miksujemy z cukrem następnie wlewamy powoli olej dalej miksując.
- Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta i kruszymy zostawiamy do posypania.
- Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder. Następne dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
- Składniki do nasączania ciasta dokładnie mieszamy.
- Wierzch ciasta nasączamy, nakładamy krem dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonym ciastem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!