Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

3 min. czytania
0
0
Zielone ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech. Bardzo popularne chyba głównie przez nietypowy kolor i przyznaje smak ma również ciekawy. Bardzo fajnie prezentuje się na stole. Kiedyś wywoływało efekt wow, teraz już chyba większość ludzi je zna. Jednak jeśli ktoś jeszcze się z nim nie zetknął lub nie miał okazji próbować, to polecam. Fajnie komponują się jako owoce, granaty. Dodają kolorytu i świetnie pasują. Delikatne i świeże jest super na letnie dni.
Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do ozdoby

Do nasączenia:

  • Do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Rozmrożony szpinak i odcedzony blendujemy z odrobina oleju.
  • Jajka miksujemy z cukrem następnie wlewamy powoli olej dalej miksując.
  • Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta i kruszymy zostawiamy do posypania.
  • Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder. Następne dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
  • Składniki do nasączania ciasta dokładnie mieszamy.
  • Wierzch ciasta nasączamy, nakładamy krem dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonym ciastem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …