Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną – Leśny mech

5 min. czytania
0
0
Zielone ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech. Bardzo popularne chyba głównie przez nietypowy kolor i przyznaje smak ma również ciekawy. Bardzo fajnie prezentuje się na stole. Kiedyś wywoływało efekt wow, teraz już chyba większość ludzi je zna. Jednak jeśli ktoś jeszcze się z nim nie zetknął lub nie miał okazji próbować, to polecam. Fajnie komponują się jako owoce, granaty. Dodają kolorytu i świetnie pasują. Delikatne i świeże jest super na letnie dni.
Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech
Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do ozdoby

Do nasączenia:

  • Do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania:
  • Rozmrożony szpinak i odcedzony blendujemy z odrobina oleju.
  • Jajka miksujemy z cukrem następnie wlewamy powoli olej dalej miksując.
  • Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch ciasta i kruszymy zostawiamy do posypania.
  • Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix, cukier waniliowy i cukier puder. Następne dodajemy mascarpone i lekko mieszamy.
  • Składniki do nasączania ciasta dokładnie mieszamy.
  • Wierzch ciasta nasączamy, nakładamy krem dekorujemy owocami i posypujemy pokruszonym ciastem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - Leśny mech wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite