Potrzebne składniki
Ciasto czekoladowe
- 150 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 300 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Masa
- 1 puszka masy krówkowej (400 g)
- 300 g nasion słonecznika (łuszkanych)
- 50 g masła (do prażenia słonecznika)
- 150 g masła (do zrobienia kremu)
- 60 g cukru
- 4 łyżki mleka
Poncz
- 300 ml kawy (zaparzonej)
- 4 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (mocnego – rum, wódka)
Bita smietana
- 500 ml śmietany (36%)
- 1 łyżka kakao
Sposób wykonania
- Czekoladę łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia ale tak by masa całkiem nie zastygła.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy chłodną czekoladę z masłem.
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do masy stopniowo miksując do połączenia składników. Wychodzi dość gęste lepiące się ciasto.
- Ciasto przekładamy do formy (24×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. Sprawdzamy patyczkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
- 50 g masła roztapiamy, dodajemy słonecznik, cukier i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i dalej mieszając gotujemy przez 10-15 min.
- Wykładamy to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w 180 stopniach przez 10 min na złoty kolor. Nie może się przypalić więc obserwujemy. Studzimy i rozdrabniamy nożem na części i robotem z nożami na mniejsze kawałki – niezbyt dokładnie mają powstać małe kawałki.
- Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo masę krówkową. Na końcu dodajemy 2/3 masy słonecznikowej i mieszamy.
- Przygotowujemy poncz mieszając składniki i nasączamy połową spód ciasta.
- Wykładamy na niego masę słonecznikową. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy resztą ponczu.
- Na sztywno ubijamy śmietanę i dodajemy pod koniec kakao.
- Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i posypujemy po wierchu rozdrobnioną resztą prażonego słonecznika.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, jednak najlepsze jest na drugi dzień jak się wszystkie smaki połączą a ciasto całkiem zmięknie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto – Słonecznikowiec wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie będę ściemniać… ja nie lubię smaku cukru, jak coś jest bardzo słodkie, to raczej mi nie podejdzie. Niestety w tym przypadku ta zasada się nie sprawdziła. Ciasto było bardzo słodkie, ale przy tym tak pyszne, że gdyby nie ograniczony czas, bo grafik był napięty, to pewnie bym opędzlowała całą blachę! 😀 Dziękuję za ugoszczenie takimi smakołykami i polecam szczególnie wszystkim łasuchom! 🙂
świnia jestem bo na wynos nie dałem 🙂 ciesze się, że smakowało 🙂 i zapraszam na kolejne