Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ciasto – Słonecznikowiec

Kosą po patelni 8 kwietnia 2019
Ciasto - Słonecznikowiec
Wczoraj mieliśmy gości i to nie byle jakich, bo jeśli zapowiada wizytę inna Blogerka kulinarna to niepokój jakiś się jednak czuje. Jak oceni to co przygotujesz, czy będzie jej smakowało? Stwierdziłem, że zrobię jakieś ciasto i zadzwoniłem do mojej Mamy z pytaniem o przepis na coś wymyślnego. Słonecznikowiec już brzmiało na tyle dziwnie w słuchawce, że z założenia pasowało. Tylko się przy tym namęczysz – No i o to chodzi – odpowiedziałem uradowany i zabrałem się za pisanie składników. Już przy opisywaniu się pogubiłem. I nawet teraz nie wiem czy czegoś nie pokręciłem. 
Efekt wyszedł jak widać. Wszyscy w domu się na to rzucili bo pachniało przez pół dnia tak nieziemsko czekoladą, że nawet diety poszły w odstawkę. To czy smakowało Ani i Jachowi zostawiam ich ocenie, pewnie mnie na opycha.pl obsmarują – trudno, ważne że się starałem. Ciasto jest skomplikowane, ale w sumie tylko pozornie. Ja je Wam polecam z czystym sumieniem, a smak super.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto – Słonecznikowiec

Potrzebne składniki

Ciasto czekoladowe

  • 150 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Masa

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 300 g nasion słonecznika (łuszkanych)
  • 50 g masła (do prażenia słonecznika)
  • 150 g masła (do zrobienia kremu)
  • 60 g cukru
  • 4 łyżki mleka

Poncz

  • 300 ml kawy (zaparzonej)
  • 4 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (mocnego – rum, wódka)

Bita smietana

  • 500 ml śmietany (36%)
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania

  • Czekoladę łamiemy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia ale tak by masa całkiem nie zastygła.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy chłodną czekoladę z masłem.
  • Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do masy stopniowo miksując do połączenia składników. Wychodzi dość gęste lepiące się ciasto.
  • Ciasto przekładamy do formy (24×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. Sprawdzamy patyczkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
  • 50 g masła roztapiamy, dodajemy słonecznik, cukier i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i dalej mieszając gotujemy przez 10-15 min. 
  • Wykładamy to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w 180 stopniach przez 10 min na złoty kolor. Nie może się przypalić więc obserwujemy. Studzimy i rozdrabniamy nożem na części i robotem z nożami na mniejsze kawałki – niezbyt dokładnie mają powstać małe kawałki.
  • Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo masę krówkową. Na końcu dodajemy 2/3 masy słonecznikowej i mieszamy.
  • Przygotowujemy poncz mieszając składniki i nasączamy połową spód ciasta.
  • Wykładamy na niego masę słonecznikową. Nakładamy drugi blat ciasta i nasączamy resztą ponczu. 
  • Na sztywno ubijamy śmietanę i dodajemy pod koniec kakao.
  • Wykładamy na wierzch bitą śmietanę i posypujemy po wierchu rozdrobnioną resztą prażonego słonecznika.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, jednak najlepsze jest na drugi dzień jak się wszystkie smaki połączą a ciasto całkiem zmięknie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto – Słonecznikowiec wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Ciasto - Słonecznikowiec

Tagi bita śmietana, ciasto, czekolada, kakao, masa krówkowa, słonecznik, słonecznikowiec
Kosą po patelni 8 kwietnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jaki syrop do kawy wybrać?
Następny wpis Jak jedzą sportowcy - kolarze Jak jedzą sportowcy – kolarze
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
opycha.pl
12 kwietnia 2019 16:52

Nie będę ściemniać… ja nie lubię smaku cukru, jak coś jest bardzo słodkie, to raczej mi nie podejdzie. Niestety w tym przypadku ta zasada się nie sprawdziła. Ciasto było bardzo słodkie, ale przy tym tak pyszne, że gdyby nie ograniczony czas, bo grafik był napięty, to pewnie bym opędzlowała całą blachę! 😀 Dziękuję za ugoszczenie takimi smakołykami i polecam szczególnie wszystkim łasuchom! 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  opycha.pl
12 kwietnia 2019 16:52

świnia jestem bo na wynos nie dałem 🙂 ciesze się, że smakowało 🙂 i zapraszam na kolejne

0
Odpowiedz

Kurczak po chińsku

Shakshuka – pyszne śniadanie

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Sernik puszysty jak chmurka

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?