Potrzebne składniki
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru do cisata
- 8 łyżek cukru do kremu
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 1 paczka margaryny do pieczenia 250 g
- 3 paczki herbatników
- 50 ml spirytusu
- 200 ml likieru kokosowego (może być nalewka lub inny alkohol)
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g margaryny do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wiśniówki
Sposób wykonania
- Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy ciągle mieszając 3/4 szklanki cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy wiórki, mak i na końcu proszek do pieczenia.
- Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.
- W tym czasie gotujemy budyń, odlewamy 1/3 mleka pozostałe zagotowujemy z 8 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i jajka, a następnie wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy mieszając.
- Margarynę dokładnie ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gdy krem jest gładki dodajemy małymi porcjami spirytus ciągle ucierając. Na przestudzone ciasto nakładamy krem i wyrównujemy.
- Herbatniki moczymy w likierze i układamy na kremie. Wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
- W tym czasie robimy polewę. Wszystkie składniki oprócz wiśniówki wkładamy do garnka i gotujemy mieszając do uzyskania jednolitej masy. By uzyskać lekko ciągnącą elastyczna polewę wystarczy ok 3-4 min od zagotowania. Na koniec wlewamy wiśniówkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy gorącą masą.
- Po wystudzeniu polewy ciasto trzymamy w lodówce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto - Pijak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wygląda super i brzmi super, a najlepszy moment to chyba będzie smakowanie % przed dodaniem, co by sprawdzić, czy aby nie mdłe 😀
nieeeee, lepiej wlać wszystko co się ma do środka wtedy jest lepsze 🙂