w ,

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak

Ciasto Pijak jest już klasykiem bo chyba większość z Was już kiedyś gdzieś je jadła. Jak ciasto dobrze nasączymy to nazwa może się okazać bardzo adekwatna, a już parę razy udało mi się spić to ciasto ciut bardziej niż trzeba. Zazwyczaj długo w tej lodówce po zrobieniu nie leży, bo jest zwyczajnie pyszne i znika. Jak jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście to do pracy i smacznego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Ciasto - Pijak

Potrzebne składniki

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru do cisata
  • 8 łyżek cukru do kremu
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 paczka margaryny do pieczenia 250 g
  • 3 paczki herbatników
  • 50 ml spirytusu
  • 200 ml likieru kokosowego (może być nalewka lub inny alkohol)
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiśniówki

Sposób wykonania

  • Białka z jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy ciągle mieszając 3/4 szklanki cukru. Zmniejszamy obroty dodajemy wiórki, mak i na końcu proszek do pieczenia.
  • Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.
  • W tym czasie gotujemy budyń, odlewamy 1/3 mleka pozostałe zagotowujemy z 8 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki i jajka, a następnie wlewamy do gorącego mleka i chwilkę gotujemy mieszając.
  • Margarynę dokładnie ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gdy krem jest gładki dodajemy małymi porcjami spirytus ciągle ucierając. Na przestudzone ciasto nakładamy krem i wyrównujemy.
  • Herbatniki moczymy w likierze i układamy na kremie. Wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
  • W tym czasie robimy polewę. Wszystkie składniki oprócz wiśniówki wkładamy do garnka i gotujemy mieszając do uzyskania jednolitej masy. By uzyskać lekko ciągnącą elastyczna polewę wystarczy ok 3-4 min od zagotowania. Na koniec wlewamy wiśniówkę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy gorącą masą.
  • Po wystudzeniu polewy ciasto trzymamy w lodówce.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto - Pijak wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Wygląda super i brzmi super, a najlepszy moment to chyba będzie smakowanie % przed dodaniem, co by sprawdzić, czy aby nie mdłe 😀

Kosą po patelni

nieeeee, lepiej wlać wszystko co się ma do środka wtedy jest lepsze 🙂