Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto piernikowe z serem i pianką

Ciasto piernikowe z serem i pianką

4 min. czytania
1
0
Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Przepis na:

Ciasto piernikowe z serem i pianką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki płaskie kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Łączymy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
  • Dodajemy żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Siekamy dużym nożem i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  • Tortownicę 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy cukier na masę serową z jajkami i stopniowo dodajemy po trochu ser cały czas ucierając. Dodajemy mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
  • Do tortownicy ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
  • Wykładamy na to masę serową i wyrównujemy wierzch.
  • Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
  • W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodajemy budynie i dalej ubijamy.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika lekko studzimy i wykładamy pianę. Wyrównujemy i ścieramy kolejną porcję ciasta.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 min.
  • Wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 92
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    94
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Konesso.pl - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Po świętach to prawda, ale do kawy pachnące ciasto obowiązkowo 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…