Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto piernikowe z serem i pianką

Ciasto piernikowe z serem i pianką

4 min. czytania
0
0
Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki płaskie kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Łączymy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
  • Dodajemy żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Siekamy dużym nożem i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  • Tortownicę 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy cukier na masę serową z jajkami i stopniowo dodajemy po trochu ser cały czas ucierając. Dodajemy mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
  • Do tortownicy ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
  • Wykładamy na to masę serową i wyrównujemy wierzch.
  • Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
  • W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodajemy budynie i dalej ubijamy.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika lekko studzimy i wykładamy pianę. Wyrównujemy i ścieramy kolejną porcję ciasta.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 min.
  • Wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…