Idą święta, a to ciasto jest świąteczne wyjątkowo i warto je zrobić własnie w tym czasie, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.
Jak wykonać przepis na – Ciasto piernikowe z serem i pianką
Potrzebne składniki
Ciasto:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżki płaskie kakao
Masa serowa:
- 500 g sera na sernik
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Pianka:
- 5 białek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania
- Połączyłem mąki z proszkiem do pieczenia, dodałem cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą wymieszałem.
- Dodałem żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
- Posiekałem wszystko dużym nożem i szybko zagniotłem ciasto. Podzieliłem na dwie równe części, owinąłem w folię i włożyłem na godzinę do zamrażalnika.
- Tortownicę 26 cm. wyłożyłem papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
- Nagrzałem piekarnik do 180 stopni. Cukier na masę serową z jajkami ucierałem i stopniowo dodawałem po trochu ser cały czas ucierając. Dodałem mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
- Do tortownicy starłem na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
- Wyłożyłem na to masę serową i wyrównałem wierzch.
- Wstawiłem do piekarnika na 25 min.
- W tym czasie ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodałem stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodałem budynie i dalej ubijałem.
- Wyjąłem ciasto z piekarnika lekko przestudziłem i wyłożyłem pianę. Wyrównałem i starłem na wierzch kolejną porcję ciasta.
- Włożyłem do piekarnika i piekłem kolejne 25 min.
- Wyjąłem ciasto, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto piernikowe z serem i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pychaaaa 🙂
Serników nigdy za wiele. Mogę je jeść codzienne – żartowałam jakiś umiar w jedzeniu musi być. Hahaha
Nie wydaje się przepis zbyt trudny. Może znajdę chwilkę i spróbuję go zrobić.
O, ciekawe, czy mojemu Staremu by smakowało! To jest fan serników, ciekawe, czy z tym piernikowym ciastem by mu się podobało. W te święta już raczej nie zdążę wypróbować przepisu, ale przecież nigdzie nie jest napisane, że można takie ciacho robić tylko na święta! 😀
Świetne połączenie, szczególnie teraz na święta. Będzie odmiana 🙂
Po świętach to prawda, ale do kawy pachnące ciasto obowiązkowo 🙂