Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Ciasto piernikowe z serem i pianką

Ciasto piernikowe z serem i pianką

10 minuty czytania

Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.

Ciasto piernikowe z serem i pianką

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 50 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • !Masa serowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka\
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • !Pianka:
  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Łączymy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
  2. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
  3. Siekamy dużym nożem i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
  4. Tortownicę 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy cukier na masę serową z jajkami i stopniowo dodajemy po trochu ser cały czas ucierając. Dodajemy mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
  6. Do tortownicy ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
  7. Wykładamy na to masę serową i wyrównujemy wierzch.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 25 min.
  9. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodajemy budynie i dalej ubijamy.
  10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika lekko studzimy i wykładamy pianę. Wyrównujemy i ścieramy kolejną porcję ciasta.
  11. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 min.
  12. Wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…