Ciasto piernikowe z serem i pianką

6 min. czytania
4
0
Idą święta, a to ciasto jest świąteczne wyjątkowo i warto je zrobić własnie w tym czasie, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto piernikowe z serem i pianką
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki płaskie kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
  • Połączyłem mąki z proszkiem do pieczenia, dodałem cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą wymieszałem.
  • Dodałem żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Posiekałem wszystko dużym nożem i szybko zagniotłem ciasto. Podzieliłem na dwie równe części, owinąłem w folię i włożyłem na godzinę do zamrażalnika.
  • Tortownicę 26 cm. wyłożyłem papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
  • Nagrzałem piekarnik do 180 stopni. Cukier na masę serową z jajkami ucierałem i stopniowo dodawałem po trochu ser cały czas ucierając. Dodałem mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
  • Do tortownicy starłem na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
  • Wyłożyłem na to masę serową i wyrównałem wierzch.
  • Wstawiłem do piekarnika na 25 min.
  • W tym czasie ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodałem stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodałem budynie i dalej ubijałem.
  • Wyjąłem ciasto z piekarnika lekko przestudziłem i wyłożyłem pianę. Wyrównałem i starłem na wierzch kolejną porcję ciasta.
  • Włożyłem do piekarnika i piekłem kolejne 25 min.
  • Wyjąłem ciasto, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto piernikowe z serem i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 123
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    128
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
5 miesięcy temu

Serników nigdy za wiele. Mogę je jeść codzienne – żartowałam jakiś umiar w jedzeniu musi być. Hahaha
Nie wydaje się przepis zbyt trudny. Może znajdę chwilkę i spróbuję go zrobić.

Ania
5 miesięcy temu

O, ciekawe, czy mojemu Staremu by smakowało! To jest fan serników, ciekawe, czy z tym piernikowym ciastem by mu się podobało. W te święta już raczej nie zdążę wypróbować przepisu, ale przecież nigdzie nie jest napisane, że można takie ciacho robić tylko na święta! 😀

Myśli Potarganej
5 miesięcy temu

Świetne połączenie, szczególnie teraz na święta. Będzie odmiana 🙂

Konesso.pl
1 rok temu

Po świętach to prawda, ale do kawy pachnące ciasto obowiązkowo 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).