Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Ciasto piernikowe z serem i pianką

Kosą po patelni 17 grudnia 2019
Idą święta, a to ciasto jest świąteczne wyjątkowo i warto je zrobić własnie w tym czasie, a na sylwestra też będzie pasować. Ciasto piernikowe z serem i pianką, pachnące przyprawami i niezwykle delikatne w środku. Puszysta i mięciutka masa serowa do tego delikatna pianka, a wszystko otoczone kruchym ciastem korzennym. Coś wspaniałego i zaskakującego. Do pianki można dodać owoce, a ciasto zrobić tylko kakaowe jak ktoś ma dość już świąt i pierników. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, ręczę że Wam zasmakuje.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Ciasto piernikowe z serem i pianką

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czubata przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki płaskie kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Połączyłem mąki z proszkiem do pieczenia, dodałem cukier puder, przyprawę korzenną, kakao i dokładnie wszystko ze sobą wymieszałem.
  • Dodałem żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Posiekałem wszystko dużym nożem i szybko zagniotłem ciasto. Podzieliłem na dwie równe części, owinąłem w folię i włożyłem na godzinę do zamrażalnika.
  • Tortownicę 26 cm. wyłożyłem papierem do pieczenia, tak by wystawał ponad brzeg.
  • Nagrzałem piekarnik do 180 stopni. Cukier na masę serową z jajkami ucierałem i stopniowo dodawałem po trochu ser cały czas ucierając. Dodałem mleko, budyń, olej i na końcu sok z cytryny, nie przerywając ucierania.
  • Do tortownicy starłem na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, równomiernie na cały spód.
  • Wyłożyłem na to masę serową i wyrównałem wierzch.
  • Wstawiłem do piekarnika na 25 min.
  • W tym czasie ubiłem na sztywno pianę z białek ze szczypta soli. Dodałem stopniowo cukier, ciągle ubijając. Następnie dodałem budynie i dalej ubijałem.
  • Wyjąłem ciasto z piekarnika lekko przestudziłem i wyłożyłem pianę. Wyrównałem i starłem na wierzch kolejną porcję ciasta.
  • Włożyłem do piekarnika i piekłem kolejne 25 min.
  • Wyjąłem ciasto, wystudziłem i posypałem cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto piernikowe z serem i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, kakao, kruche, masło, pianka, piernik, ser
Kosą po patelni 17 grudnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zupa krem z selerem naciowym
Następny wpis Na czym polega dieta ketogeniczna?
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
15 lutego 2021 21:21

Pychaaaa 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
19 grudnia 2019 12:01

Serników nigdy za wiele. Mogę je jeść codzienne – żartowałam jakiś umiar w jedzeniu musi być. Hahaha
Nie wydaje się przepis zbyt trudny. Może znajdę chwilkę i spróbuję go zrobić.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
18 grudnia 2019 23:12

O, ciekawe, czy mojemu Staremu by smakowało! To jest fan serników, ciekawe, czy z tym piernikowym ciastem by mu się podobało. W te święta już raczej nie zdążę wypróbować przepisu, ale przecież nigdzie nie jest napisane, że można takie ciacho robić tylko na święta! 😀

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
18 grudnia 2019 14:23

Świetne połączenie, szczególnie teraz na święta. Będzie odmiana 🙂

0
Odpowiedz
Konesso.pl
Konesso.pl
12 kwietnia 2019 16:53

Po świętach to prawda, ale do kawy pachnące ciasto obowiązkowo 🙂

0
Odpowiedz

Pyszna, domowa kawa, czyli kącik kawosza we własnym domu

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Orzechowiec

Orzechowiec

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?