Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto orzechowiec z kremem

Ciasto orzechowiec z kremem

3 min. czytania
0
1
Ciasto orzechowiec z kremem ma długą historię w moim domu i jest robione od lat. Czasem robimy na 3 placki czasem na dwa, stosujemy też różne kremy i dodatkowo konfitury. Placki są wilgotne, masa orzechowa słodka i lekko ciągnąca się a całość pachnie i smakuje miodem i orzechami. Najlepsze jest zawsze na drugi dzień, więc polecam wstawić do lodówki wieczorem i jeść dopiero rano. Ostatnio dawno nie robiliśmy jednak moja siostra Ania, pokusiła się by ten przepis przypomnieć i zrobiła to cudo ze zdjęcia. Dziękuję za odświeżenie pamięci.
Ciasto orzechowiec z kremem
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Ciasto orzechowiec z kremem

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1/5 kostki masła

Masa orzechowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła

Sposób wykonania:

  • Jajko z cukrem, miodem i śmietaną, rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy zmieszane sypkie składniki i ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Dzielimy całość na pół i rozwałkowujemy 2 placki grubości ok 0,5 cm i wielkości prostokątnej formy. Placki nakłuwamy widelcem.
  • Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy pozostałe składniki i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masą smarujemy jeden z placków.
  • Placki pieczemy w piekarniku z grzaniem góra dół w 170 stopniach przez 15 minut.
  • Składniki na krem gotujemy jak budyń, zagotowujemy mleko z kaszą i cukrem, dodajemy rozmącone żółtka z 2 łyżkami mleka i energicznie mieszamy, chwilę gotując na małym ogniu. Po wystudzeniu ucieramy krem z masłem.
  • Na wystudzony placek bez orzechów wykładamy krem (możemy też dodać opcjonalnie warstwę konfitury owocowej przed nałożeniem kremu), przykrywamy plackiem z orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Letni sernik na zimno z owocami

Dawno nie było nic na słodko, a jak lato, to koniecznie owoce. Taki sernik na zimno z owoc…