Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto orzechowiec z kremem

Ciasto orzechowiec z kremem

1

Ciasto orzechowiec z kremem ma długą historię w moim domu i jest robione od lat. Czasem robimy na 3 placki czasem na dwa, stosujemy też różne kremy i dodatkowo konfitury. Placki są wilgotne, masa orzechowa słodka i lekko ciągnąca się a całość pachnie i smakuje miodem i orzechami. Najlepsze jest zawsze na drugi dzień, więc polecam wstawić do lodówki wieczorem i jeść dopiero rano. Ostatnio dawno nie robiliśmy jednak moja siostra Ania, pokusiła się by ten przepis przypomnieć i zrobiła to cudo ze zdjęcia. Dziękuję za odświeżenie pamięci.

Ciasto orzechowiec z kremem

Ciasto orzechowiec z kremem

Czas przygotowania 45 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1/5 kostki masła
    Masa orzechowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich
    Krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania

  1. Jajko z cukrem, miodem i śmietaną, rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy zmieszane sypkie składniki i ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Dzielimy całość na pół i rozwałkowujemy 2 placki grubości ok 0,5 cm i wielkości prostokątnej formy. Placki nakłuwamy widelcem.
  2. Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy pozostałe składniki i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masą smarujemy jeden z placków.
  3. Placki pieczemy w piekarniku z grzaniem góra dół w 170 stopniach przez 15 minut.
  4. Składniki na krem gotujemy jak budyń, zagotowujemy mleko z kaszą i cukrem, dodajemy rozmącone żółtka z 2 łyżkami mleka i energicznie mieszamy, chwilę gotując na małym ogniu. Po wystudzeniu ucieramy krem z masłem.
  5. Na wystudzony placek bez orzechów wykładamy krem (możemy też dodać opcjonalnie warstwę konfitury owocowej przed nałożeniem kremu), przykrywamy plackiem z orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ciasto-orzechowiec-z-kremem/
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
  • Sernik na zimno, gotowany

    Sernik na zimno, gotowany z własnoręcznie robionego twarożku. Sernik pyszny, zawsze się ud…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…