Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ciasto orzechowiec z kremem

Ciasto orzechowiec z kremem

9 minuty czytania
1
421

Ciasto orzechowiec z kremem ma długą historię w moim domu i jest robione od lat. Czasem robimy na 3 placki czasem na dwa, stosujemy też różne kremy i dodatkowo konfitury. Placki są wilgotne, masa orzechowa słodka i lekko ciągnąca się a całość pachnie i smakuje miodem i orzechami. Najlepsze jest zawsze na drugi dzień, więc polecam wstawić do lodówki wieczorem i jeść dopiero rano. Ostatnio dawno nie robiliśmy jednak moja siostra Ania, pokusiła się by ten przepis przypomnieć i zrobiła to cudo ze zdjęcia. Dziękuję za odświeżenie pamięci.

Ciasto orzechowiec z kremem

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 45 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1/5 kostki masła
    Masa orzechowa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich
    Krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła

Sposób wykonania:

  1. Jajko z cukrem, miodem i śmietaną, rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy zmieszane sypkie składniki i ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Dzielimy całość na pół i rozwałkowujemy 2 placki grubości ok 0,5 cm i wielkości prostokątnej formy. Placki nakłuwamy widelcem.
  2. Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy pozostałe składniki i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masą smarujemy jeden z placków.
  3. Placki pieczemy w piekarniku z grzaniem góra dół w 170 stopniach przez 15 minut.
  4. Składniki na krem gotujemy jak budyń, zagotowujemy mleko z kaszą i cukrem, dodajemy rozmącone żółtka z 2 łyżkami mleka i energicznie mieszamy, chwilę gotując na małym ogniu. Po wystudzeniu ucieramy krem z masłem.
  5. Na wystudzony placek bez orzechów wykładamy krem (możemy też dodać opcjonalnie warstwę konfitury owocowej przed nałożeniem kremu), przykrywamy plackiem z orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

    Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…
  • Praliny piernikowe

    Pierwszy raz się wziąłem za wyrób cukierniczy w postaci cukierków czy pralin. Tak wiem te …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…