Ciasto orzechowiec z kremem ma długą historię w moim domu i jest robione od lat. Czasem robimy na 3 placki czasem na dwa, stosujemy też różne kremy i dodatkowo konfitury. Placki są wilgotne, masa orzechowa słodka i lekko ciągnąca się a całość pachnie i smakuje miodem i orzechami. Najlepsze jest zawsze na drugi dzień, więc polecam wstawić do lodówki wieczorem i jeść dopiero rano. Ostatnio dawno nie robiliśmy jednak moja siostra Ania, pokusiła się by ten przepis przypomnieć i zrobiła to cudo ze zdjęcia. Dziękuję za odświeżenie pamięci.
Jak wykonać przepis na - Ciasto orzechowiec z krememPotrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1/5 kostki masła
Masa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 300 g orzechów włoskich
Krem:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
Sposób wykonania
- Jajko z cukrem, miodem i śmietaną, rozcieramy na jednolitą masę. Dodajemy zmieszane sypkie składniki i ciepłe masło i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Dzielimy całość na pół i rozwałkowujemy 2 placki grubości ok 0,5 cm i wielkości prostokątnej formy. Placki nakłuwamy widelcem.
- Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy pozostałe składniki i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masą smarujemy jeden z placków.
- Placki pieczemy w piekarniku z grzaniem góra dół w 170 stopniach przez 15 minut.
- Składniki na krem gotujemy jak budyń, zagotowujemy mleko z kaszą i cukrem, dodajemy rozmącone żółtka z 2 łyżkami mleka i energicznie mieszamy, chwilę gotując na małym ogniu. Po wystudzeniu ucieramy krem z masłem.
- Na wystudzony placek bez orzechów wykładamy krem (możemy też dodać opcjonalnie warstwę konfitury owocowej przed nałożeniem kremu), przykrywamy plackiem z orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto orzechowiec z kremem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: