Potrzebne składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- otarta skórka z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
Lukier:
- sok z 2 cytryn
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania
- Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę.
- Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy jajecznej dodajemy miksując partiami mąkę na przemian ze skórką cytrynową i sokiem, margaryną i śmietaną (po trochu każdego na zmianę).
- Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki przelewamy nasze ciasto.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min.
- Robimy lukier mieszając sok z cytryn z sokiem. Masa musi być lekko płynna.
- Po upieczeniu ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe nakłuwamy patyczkiem (np. do chińszczyzny). W otwory wlewamy lukier dość wolno by spłynął do środka. Polewamy resztą wierzch i czekamy do wystudzenia. Dopiero wtedy wyjmujemy ciasto z formy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto mega cytrynowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!