Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Kosą po patelni
Bardzo proste i pyszne ciasto marchewkowe z bakaliami. Ucierane, więc zwyczajnie mieszamy składniki i pieczemy. Znika piorunem, jest w sam raz słodkie i wilgotne. Marchewka sama w sobie jest słodka więc nie trzeba dużo cukru i jak dbacie o linię to dodajcie go jeszcze mniej niż podałem. Można też dać np. pół szklanki cukru brązowego i 2 łyżki miodu. Bakalie użyjcie jakie chcecie – mogą też być to ziarna np. słonecznika czy pestki dyni, lepsze jest jak coś w środku się pałęta. Świetne też do przygotowywania z dziećmi.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa – kto co lubi)

Sposób wykonania

  • Jajka ubiłem z cukrem na puszystą masę.
  • Suche składniki czyli mąkę, sodę, proszek, przyprawy i sól wymieszałem ze sobą.
  • Ucierając masę z jajek, dodawałem stopniowo suche składniki i olej, a na końcu startą marchew.
  • Na samym końcu po wymieszaniu dokładnym składników dodałem bakalie i wymieszałem już łyżką.
  • Przelałem masę do tortownicy (26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem 60 min. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra-dół bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu posypałem cukrem pudrem – można też podawać z serkiem waniliowym lub polać polewą czekoladową.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze