Potrzebne składniki
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 1 garść bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa – kto co lubi)
Sposób wykonania
- Jajka ubiłem z cukrem na puszystą masę.
- Suche składniki czyli mąkę, sodę, proszek, przyprawy i sól wymieszałem ze sobą.
- Ucierając masę z jajek, dodawałem stopniowo suche składniki i olej, a na końcu startą marchew.
- Na samym końcu po wymieszaniu dokładnym składników dodałem bakalie i wymieszałem już łyżką.
- Przelałem masę do tortownicy (26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem 60 min. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra-dół bez termoobiegu.
- Po upieczeniu posypałem cukrem pudrem – można też podawać z serkiem waniliowym lub polać polewą czekoladową.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!